Strieborná ekonomika: Na Slovensku pribúda počet pracujúcich dôchodcov

Čísla hovoria jasnou rečou. Slovenskí seniori sa aj napriek vyššiemu veku aktívne zapájajú do pracovného prostredia. Oproti uplynulým rokom ide pritom o výrazný nárast a ľudia vo vyššom veku si tak k dôchodku môžu privyrobiť nejaké to euro naviac.

27.09.2019 06:00
dôchodca, dôchodok, pracujúci Foto:
Dôchodcovia pracujúci na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sú oslobodení od platenia odvodov na povinné dôchodkové poistenie.
debata (1)

Starší ľudia sa neboja práce

Podľa Mgr. Daniely Rodinovej z tlačového a komunikačného odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky je možné konštatovať, že vývoj počtu pracujúcich dôchodcov na Slovensku má v posledných rokoch rastúci trend. Pod tento jav sa podpisujú predovšetkým dobrý ekonomický vývoj a dostatok pracovných miest v hospodárstve.

Ako vyplýva aj zo štatistických údajov Sociálnej poisťovne, pri medziročnom porovnaní za mesiac jún 2018 a jún 2019 ich počet vzrástol o viac ako 14 000. Kým v júni 2018 pracovalo celkovo 246 061 starobných a invalidných dôchodcov, v júni 2019 ich bolo 260 195. „K pracovným aktivitám seniorov prispievajú najmä opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR, spomenieme napríklad naposledy zavedenú možnosť uplatniť si pri práci na dohodu takzvanú odvodovú úľavu (od 1.7.2018). Od minulého roka tak pre pracujúcich dôchodcov – dohodárov platia rovnaké výhody, aké majú študenti stredných a vysokých škôl, čím si aktívni seniori finančne prilepšenia,“ vysvetľuje pre Pravdu Daniela Rodinová.

Zmeny sa dotkli aj invalidných dôchodkov

Dôchodcovia pracujúci na dohodu o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sú totiž oslobodení od platenia odvodov na povinné dôchodkové poistenie, a to starobné a invalidné, a zamestnávatelia aj do rezervného fondu solidarity. Oslobodenie je v rovnakej výške vymeriavacieho základu ako je tomu pri študentoch, čiže vo výške 200 eur mesačne, čo predstavuje maximálne 2 400 eur ročne.

Pri prijímaní tejto významnej zmeny sa podľa ministra práce Jána Richtera dotkla táto situácia predovšetkým poberateľov starobných dôchodkov, ako aj invalidných, predčasných starobných, invalidných výsluhových a výsluhových dôchodkov, ktorí dovŕšili dôchodkový vek. Na základe toho tak môžu podľa neho seniori, poberatelia starobného dôchodku, mesačne ušetriť na poistnom do 8 eur, poberatelia invalidného dôchodku do 14 eur a poberatelia predčasného starobného dôchodku do 10,8 eur pri mesačnom zárobku na úrovni 200 eur.

V predčasnom dôchodku si prilepšia do 2400 eur ročne

K najväčšej zmene došlo minulý rok aj u poberateľov predčasných starobných dôchodkov, ktorí do 30. júna 2018 vôbec nemohli vykonávať zárobkovú činnosť a zároveň poberať dôchodok. Od 1. 7. 2018 je možné, aby aj poberatelia predčasných starobných dôchodkov, ktorí pracujú na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru do príjmu 2 400 eur ročne, mohli pracovať bez toho, aby im zanikol nárok na výplatu predčasného starobného dôchodku.

„Aj tieto prospešné zmeny motivovali aktívnych seniorov, ktorým to dovolí ich zdravotný stav, zapájať sa do pracovnej činnosti a byť prospešnými na trhu práce svojimi dlhoročnými skúsenosťami a pracovnými zručnosťami,“ zdôrazňuje Rodinová z tlačového oddelenia ministerstva práce. Zo štatistických zistení Sociálnej poisťovne pritom vyplýva, že z celkového počtu 260 195 pracujúcich dôchodcov, tento stav je platný k júnu 2019, bola väčšina poberateľmi starobných dôchodkov, a to v počte 155 287 osôb. Nasledujú invalidní dôchodcovia, to je 103 138 osôb a poberatelia predčasných starobných dôchodkov v počte 1770.

Čo je to strieborná ekonomika?

Pri téme ekonomicky aktívnych starších ľudí sa čoraz častejšie hovorí o takzvanej striebornej ekonomike. Ide pritom o komplexnú a multidisciplinárnu problematiku, ktorá sa týka prakticky všetkých sektorov aj rezortov, a to súkromného sektora, neziskového, z pohľadu verejných politík štátu to je okrem samosprávy najmä oblasť kompetencií Ministerstva hospodárstva SR.

„Z pohľadu kompetencií MPSVR SR vnímame za kľúčovú otázku zamestnanosti, t. j. prístupu na trh práce ľudí starších ako 50 rokov, resp. dlhodobo nezamestnaných, ale aj sociálnych služieb a opatrovateľstva. Z tohto dôvodu sa ministerstvo práce upriamovalo najmä na riešenie zamestnanosti týchto kategórií ľudí. Myslíme si, že je to kľúčom k zlepšovaniu objektívneho, aj subjektívneho hodnotenia kvality života ľudí vo vyššom veku,“ hovorí Rodinová.

Lepšia životná úroveň pre starších

V oblasti dôchodkovej politiky sa ministerstvo práce dlhodobo snaží naplniť ďalší z kľúčových predpokladov sociálnej ekonomiky a tou je životná úroveň seniorov. „Zvyšovaním kúpyschopnosti seniorov a ich domácností je totiž prirodzene reálnejší aj rozvoj striebornej ekonomiky, ako oblasti/sektoru, ktorý je svojimi produktmi a službami orientovaný práve na seniorov a ich potreby,“ pokračuje. Dôležitými oblasťami sú však napríklad aj súkromné a verejné sociálne služby, ktoré vo výraznej miere systémovo riadi a finančne podporuje štát z verejných zdrojov. Podľa Národného programu aktívneho starnutia ide teda o zvýšenie možnosti zamestnať sa na kratší pracovný úväzok uchádzačom o zamestnanie vo veku 50 a viac rokov dovtedy, kým získajú nárok na starobný dôchodok.

Pomoc sa očakáva aj od zamestnávateľov

V tomto smere je dôležité tiež motivovať zamestnávateľov na vytvorenie deleného pracovného miesta pre starších ľudí vo veku 50 a viac rokov na polovičný úväzok, prípadne na 2,5 hodinový úväzok, ako aj podpora rozvoja nových foriem zamestnania zvyšujúcich flexibilitu trhu práce pre starších zamestnancov vo veku 50 a viac rokov.

„K riešeniu problému starších ľudí so získavaním zamestnania dlhodobo pomáha podpora v oblasti kvalifikácií starších ľudí, ale aj prijateľná motivácia zamestnávateľských subjektov. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny pomáhajú informačno – poradenskými službami obsahovo zameranými na voľné pracovné miesta, ktoré sú vhodné špeciálne pre starších ľudí evidovaných na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny v pozícii záujemcov o zamestnanie a uchádzačov o zamestnanie,“ uzatvára pre Pravdu Daniela Rodinová z tlačového oddelenia ministerstva práce.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci dôchodcovia