Úspory v druhom pilieri prevýšili 9 miliárd eur

V druhom pilieri si na dôchodok sporí 1 555 846 občanov Slovenska a objem úspor predstavuje sumu 9 084 538 872 eur (údaje k 30. 9. 2019).

09.10.2019 09:18
sporenie, investovanie, investor, fondy, podielové Foto:
Ilustračné foto.
debata

Necelých deväť mesiacov potrebovali sporitelia na to, aby si pripísali na svoje dôchodkové účty miliardu eur. „Za týmito rekordnými číslami je najmä priaznivý vývoj na finančných trhoch, dobrá správa majetku fondov, ako aj stále sa zvyšujúca výška priemerného príspevku sporiteľov,“ uviedol Vladimír Mlynek, podpredseda Predsedníctva Asociácie dôchodkových správcovských spoločností (ADSS).

Je dôležité, aby bol druhý pilier dostatočne silný a poskytol ľuďom nezávislý zdroj príjmov na dôchodok v čase, keď štátne dôchodky budú pod obrovským tlakom v dôsledku negatívneho demografického vývoja.

Od januára do septembra tohto roka vstúpilo do druhého piliera 60 251 nových sporiteľov, čo v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka predstavuje nárast takmer o tretinu.

„Slováci si stále sporia konzervatívne. Podiel úspor v rizikovejších negarantovaných fondoch síce rastie, no stále je pod svojim potenciálom. Ďalšou výzvou je zvyšovanie objemu dobrovoľných príspevkov. Aj malé sumy, ak sú odkladané pravidelne a dlhodobo, dokážu výrazným spôsobom zvýšiť dôchodok,“ vraví Miroslav Kotov, predseda Predsedníctva ADSS.

V garantovaných dôchodkových fondoch je alokovaných 73,6 % úspor a v negarantovaných 26,4 %. Priemerné zhodnotenie za rok 2019 predstavuje v negarantovaných fondoch 16,5 % a v garantovaných 3,0 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #dôchodok #sporiteľ