Minimálne penzie vyjdú draho

Od januára budúceho roka minimálna penzia výrazne porastie. Podľa novely zákona o sociálnom poistení, ktorú presadili poslanci za SNS a ktorú schválil parlament, sa zmení jej výpočet.

26.10.2019 12:00
04-shutterstock 1369067336 Foto:
Ilustračné foto.
debata (68)

Namiesto životného minima sa nadviaže na priemernú mzdu. Zmena potláča zásluhovosť pri penziách a vyžiada si namiesto budúcoročných plánovaných 17 miliónov o 80 miliónov eur viac. Počet poberateľov sa zvýši, zo súčasných 52-tisíc seniorov na viac ako 250-tisíc.

Základnou podmienkou na získanie minimálneho dôchodku je odpracovaných najmenej 30 rokov, v budúcom roku jeho výška dosiahne 33 % z priemernej mzdy spred dvoch rokov, čiže 334,30 eura. Dnes sa sumy penzijného minima odvíjajú od životného minima, za 30 odpracovaných rokov je to 278,90 eura.

Zásluhovosť v dôchodkovom systéme bude po zavedení nového opatrenia potlačená. Bude dochádzať k situáciám, že brigádnicky pracovník so mzdou 280 eur mesačne bude mať rovnakú penziu ako napríklad učiteľka na základnej škole, respektíve pracovník na stavbe, ktorí zarábajú 840 eur, pričom na odvodoch zaplatia počas roka trojnásobne viac. Upozornil na to rezort práce.

Príklady, ako porastú minimálne dôchodky

Príklad č. 1:

Poistenec pracoval 30 rokov za minimálnu mzdu (zárobky približne na úrovni 41 % priemernej mzdy), suma jeho dôchodku by tento rok predstavovala približne 210 eur. Pretože táto suma je nižšia ako suma minimálnej penzie za 30 kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia – suma dôchodku sa mu zvýši na 278,90 eura, v roku 2020 by to bolo 285,90 eura (súčasný právny stav), pričom od roku 2020 sa suma minimálneho dôchodku zvýši na úroveň 334,30 eura (teda o 48,40 eura viac ako súčasný právny stav).

Príklad č. 2:

Poistenec platil odvody na dôchodkové poistenie len na úrovni 24,1 % priemernej mzdy, čo je minimálna podmienka na započítanie obdobia dôchodkového poistenia do nároku na minimálny dôchodok, suma dôchodku tohto poistenca by bola tento rok asi 158 eur. Po zohľadnení súčasného mechanizmu minimálneho dôchodku by dostal 278,90 eura. Podľa schválenej novely bude mať od roku 2020 nárok na penziu vo výške 343,30 eura (rozdiel oproti zásluhovému dôchodku vo výške cca 176,30 eura – výpočet zohľadňuje aj valorizáciu zásluhového dôchodku).

Zdroj: ministerstvo práce

„Napriek tomu, že každý prínos do sociálnej oblasti vítam, je našou povinnosťou aj upozorniť na možné riziká, a to sme urobili. V plnej miere však rešpektujem výsledky hlasovania. Nová vláda bude musieť rýchlo popracovať na možnej valorizácii ostatných penzií, aby sa nestalo to, že najnižšie dôchodky postupne preskočia penzie tých, ktorí platili odvody z celej mzdy,“ konštatoval minister práce Ján Richter (Smer).

Poslankyňa národnej rady Magdaléna Kuciaňová (SNS), ktorá prišla s týmto opatrením, poukázala na sociálny aspekt novely z hľadiska ľudí, ktorí pracovali pred rokom 1989. „Nie je udržateľné, aby sa dlhodobo nič nerobilo s minimálnym dôchodkom, hoci jeho poberatelia poctivo pracovali vyše 30 rokov. Ľudia musia dostávať adekvátne dôchodky zodpovedajúce tempu zvyšujúcej sa priemernej mzdy. Naši starí otcovia a mamy si zaslúžia dôstojný život. Nie často mohli objektívne ovplyvniť výšku svojich odvodov,“ zdôraznila.

zväčšiť
Bez názvu-1

Ministerstvo práce nepopiera, že nový výpočet je prosociálny a podľa neho je nespochybniteľné, že seniori, ktorí pracovali viac ako 30 rokov a odvádzali poistné, si zaslúžia participovať na ekonomických úspechoch Slovenska. Ako však dodalo, najprv sa opatrenie malo predebatovať v odborných kruhoch. „Rezort práce by privítal v tejto zložitej problematike odbornú diskusiu. V takých citlivých otázkach, ako sú zmeny vo všetkých pilieroch dôchodkového systému, sme totiž vždy považovali za nevyhnutné hľadanie istej rovnováhy medzi motivujúcou zásluhovosťou a potrebnou solidaritou,“ spresnila v stanovisku rezortu práce Daniela Rodinová z tlačového oddelenia.

Predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky hovorí, že každé euro je pre seniora prínosom, ale ako dodal, bude potrebná ďalšia diskusia, ako v tomto smere ďalej. „Ja osobne by som bol napríklad za menej prísne podmienky priznávania tohto druhu penzie. Momentálnu podmienku minimálne 30 odpracovaných rokov by som znížil na 25,“ povedal.

Navýšené výdavky na minimálne dôchodky neovplyvnia rozpočet Sociálnej poisťovne. „Náklady na doplatky pôjdu z kapitoly ministerstva práce. My iba technicky zrealizujeme výplatu. Inú možnosť ani nemáme. Pracujeme na tom, analyzujeme potrebné kroky, je ešte predčasné ich zverejňovať,“ konštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Ako dodal, platiť odvody sa však vždy oplatí, lebo bez nich by človek nemal žiadny dôchodok, ani ten minimálny – aj na priznanie minimálneho dôchodku je totiž zákonnou podmienkou, okrem iného, získať najmenej 30 rokov tzv. kvalifikovaného obdobia, teda tiež musel mať istý príjem a odvádzať z neho odvody.

zväčšiť Ilustračné foto.
Bez názvu-1 Ilustračné foto.

Pôvodne sa mali minimálne penzie nadviazať na priemernú mzdu až od 1. januára 2021. Kuciaňová však uspela s pozmeňujúcim návrhom, aby sa nové nastavenie súm minimálnych dôchodkov zaviedlo už od 1. januára budúceho roka.

Inštitút minimálneho dôchodku bol zavedený od 1. júla 2015 po diskusiách o tom, že určite nie je správne, aby bol človek, ktorý odpracoval desiatky rokov, nútený na dôchodku žiadať o dávky v hmotnej núdzi spolu s tými, ktorí možno nikdy nepracovali. "Preto rezort práce jeho zavedením do istej miery zvýraznil solidaritu s tými, ktorý pracovali viac ako 30 rokov, ale za nízke mzdy.

Valorizácia minimálneho dôchodku bola práve z tohto dôvodu nadviazaná na rast životného minima. Nový schválený mechanizmus ide nad rámec pôvodného účelu zavedenia minimálneho dôchodku," uzavrela Rodinová.

© Autorské práva vyhradené

68 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #priemerná mzda #minimálny dôchodok #sumy minimálneho dôchodku