Penzistom s nízkym dôchodkom pomôžu dávky

Ľuďom, ktorí pracujú za nízku mzdu alebo ak podnikajú a platia odvody z minima, hrozia nízke penzie. Ak nemajú odpracovaných viac ako 30 rokov, môžu žiadať o dávku v núdzi, ak ale spĺňajú podmienky priznania minimálneho dôchodku, ich situácia sa od januára výrazne zlepší.

18.11.2019 06:00
šetrenie, sporenie, prasiatko, úspory Foto:
Od januára porastú aj dávky v hmotnej núdzi, o ktoré budú musieť aj naďalej žiadať ľudia, ktorí nesplnia podmienky nároku na minimálny dôchodok.
debata

Parlament totiž schválil novelu zákona o sociálnom poistení, vďaka ktorej minimálne dôchodky vzrastú o takmer 50 eur. A tak kým dnes človek, ktorý odpracuje viac ako 30 rokov a splní aj ďalšie podmienky, dostane penzijné minimum v sume približne 280 eur, od januára to bude viac ako 334 eur. Človeku, ktorý odchádza do dôchodku po 45 rokoch kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia, vypočíta Sociálna poisťovňa penziu v sume napríklad 299,60 eura, prizná automaticky minimálny dôchodok. Dostane tak tento rok 352,80 eura mesačne. Od januára bude ale jeho minimálna penzia až 410 eur.

Prijatú novelu kritizovalo množstvo odborníkov, výhrady ale malo aj samotné ministerstvo práce. Takto nastavenými sumami sa stráca zásluhovosť v penzijnom systéme. V stanovisku rezortu práce k novele sa, okrem iného, píše, že zásluhovosť v dôchodkovom systéme bude vplyvom zmien výrazne potlačená a bude dochádzať k situáciám, že brigádny pracovník so mzdou 280 eur mesačne bude mať rovnakú penziu ako človek, ktorý zarába 840 eur, pričom na odvodoch zaplatí počas roka trojnásobne vyššiu sumu.

A prečo taký nárast súm penzijného minima? Kým doteraz sa suma minimálneho dôchodku odvíja od sumy životného minima, od januára bude naviazaná na priemernú mzdu. „Nová konštrukcia zvyšovania minimálneho dôchodku je novým kombinovaným modelom, keďže zaručuje jeho rast dokonca dvojstupňovo, v závislosti od rastu priemernej mzdy a čiastočne rastu životného minima,“ konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru ministerstva práce. "Ministerstvo práce je presvedčené, že také výrazné potlačenie princípu zásluhovosti a naopak, zvýšenie solidarity, v dôchodkovom systéme spôsobí riziko diskriminácie a protestu viacerých skupín poistencov,“ uvádza sa v stanovisku rezortu práce.

"O priznanie minimálneho dôchodku netreba žiadať, o nároku na zvýšenie jednotlivých dôchodkov na minimálny rozhodne Sociálna poisťovňa z vlastnej iniciatívy. Výška minimálneho dôchodku je u každého dôchodcu individuálna a závisí od tzv. počtu kvalifikovaných rokov poistenca, musí ich byť minimálne 30, pričom za kvalifikovaný rok sa považuje taký rok, v ktorom poistenec dosiahol zákonom stanovenú minimálnu hranicu príjmu,“ priblížil postup riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Od januára porastú aj dávky v hmotnej núdzi, o ktoré budú musieť aj naďalej žiadať ľudia, ktorí nesplnia podmienky nároku na minimálny dôchodok. Od januára sa základná dávka v hmotnej núdzi zvýši zo 64,70 na 66,30 eura mesačne, ochranný príspevok vzrastie zo sumy 66,20 eura mesačne na 67,90. Vyšší bude aj aktivačný príspevok a príspevok na bývanie.

"Ak suma starobného dôchodku, úhrn súm starobného a vdovského/vdo­veckého dôchodku poberateľa s bydliskom na území Slovenska je najviac v sume, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, Sociálna poisťovňa oznámi identifikačné údaje úradu práce prostredníctvom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý z tohto podnetu začne konanie o posúdení hmotnej núdze,“ vysvetlil Višváder. Ak úrad práce rozhodne o tom, že penzista je v núdzi, má potom nárok na základnú dávku v núdzi, ochranný príspevok a príspevok na bývanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky v hmotnej núdzi #minimálny dôchodok