Ľudia, ktorí pôjdu do penzie na budúci rok, budú mať vyššie dôchodky ako dnešní dôchodcovia

Každý, kto odchádza do dôchodku, musí spĺňať okrem dosiahnutia dôchodkového veku aj ďalšie podmienky stanovené zákonom. Suma jeho budúcej penzie sa tiež odvíja od viacerých faktorov: mzdy, odpracovaných rokov, ale aj jednej menej známej, o to však dôležitejšej veličiny - aktuálnej dôchodkovej hodnoty.

22.11.2019 07:00
seniori, manželstvo, dôchodok Foto:
Mnohí budúci penzisti si kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri, alebo čakať až na január.
debata (35)

A práve jej výška sa každý rok mení. Odvíja sa totiž od priemernej mzdy v hospodárstve. Čím je priemerná mzda vyššia, tým je vyššia aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 12,6657 eura, od januára je predpoklad, že bude v sume 13,6054 eura. Dôchodková hodnota na rok 2020 sa určí ako súčin dôchodkovej hodnoty v roku 2019 a hodnoty, ktorá zodpovedá podielu priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2019 a priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2018. Jej presná suma bude teda známa až začiatkom decembra.

Ak teda do penzie odchádza človek v tomto roku, jeho príjem bol na úrovni priemernej mzdy a odpracoval 45 rokov, jeho dôchodok aj s januárovou valorizáciou je na úrovni približne 585 eur. Ak bude do dôchodku odchádzať človek za rovnakých podmienok v budúcom roku, jeho penzia bude vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote aj s januárovou valorizáciou v sume viac ako 632 eur mesačne.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri, či čakať až na január. „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku,“ dodal.

Budúcich penzistov čaká od januára aj ďalšia zmena. Vek odchodu do dôchodku po novom pevne určí tabuľka.

Polepšia si aj všetci súčasní aj budúci penzisti, ktorí celý život zarábali síce málo, ale odpracovali desiatky rokov a spĺňajú teda nárok na minimálny dôchodok. Od januára porastú jeho sumy o viac ako štyridsať eur. Minimálny dôchodok sa totiž nebude odvíjať od sumy životného minima, ale bude nadviazaný na priemernú mzdu. Základná minimálna penzia po získaní 30 rokov dôchodkového poistenia tak bude od roku 2020 dosahovať 33 % z priemernej mzdy – 334,30 eura. V tomto roku suma penzijného minima za 30 rokov dosahuje 136 % zo sumy životného minima, teda 278,90 eura.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #aktuálna dôchodková hodnota #zvýšenie dôchodkov #zmeny v roku 2020