Predčasný dôchodok či dávka v nezamestnanosti?

Kto krátko pred dosiahnutím dôchodkového veku stratí zamestnanie, má často problém nájsť si novú prácu. Zamestnávatelia veľakrát uprednostňujú mladších uchádzačov.

28.11.2019 06:00
žena, notebook, kancelária, práca Foto:
Aj keď sa mnohí predčasní penzisti domnievajú, že po dovŕšení dôchodkového veku sa ich penzia zvýši, nie je to tak.
debata

Každý, kto v posledných štyroch rokoch odpracoval aspoň dva roky, môže požiadať o dávku v nezamestnanosti. A komu do dosiahnutia dôchodkového veku chýbajú maximálne dva roky, môže po splnení podmienok získať predčasnú penziu. Čo je výhodnejšie, závisí vždy od konkrétnej situácie daného človeka.

Dávka v nezamestnanosti dosahuje 50 percent denného vymeriavacieho základu. To znamená, že nezamestnaný dostane približne polovicu svojho doterajšieho hrubého platu. Poberať podporu môže najviac šesť mesiacov.

Výška predčasného dôchodku sa zase odvíja od platu, respektíve od vymeriavacieho základu, z ktorého si daný človek počas pracovného života platil odvody. Predčasný dôchodok sa vypočíta rovnako ako starobný dôchodok, no výsledná suma sa skráti o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. Ak niekto odíde do predčasnej penzie v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, jeho vypočítaný dôchodok sa mu zníži o 12,5 percenta.

Aj keď sa mnohí predčasní penzisti domnievajú, že po dovŕšení dôchodkového veku sa ich penzia zvýši, nie je to tak. Predčasný dôchodok sa síce zmení na starobný, no jeho výška sa neupravuje. To znamená, že ak niekto pôjde do predčasného dôchodku, musí sa zmieriť s tým, že jeho penzia bude už nastálo nižšia. Zvyšovať sa bude len o pravidelnú valorizáciu.

Pre ľudí, ktorí majú nárok na dávku v nezamestnanosti, môže byť výhodné, ak požiadajú najprv o ňu. Ak si do šiestich mesiacov nenájdu prácu, môžu následne požiadať o predčasný dôchodok. Vďaka tomu, že pôjdu do predčasnej penzie neskôr, vypočítaný dôchodok sa im zníži menej, ako keby oň požiadali hneď. Napríklad ak niekomu vyjde suma starobnej penzie 500 eur a chcel by ísť do predčasného dôchodku dva roky vopred, bude mesačne dostávať 437,50 eura. V prípade, že by najprv poberal pol roka podporu v nezamestnanosti a až potom by išiel do predčasného dôchodku, výška jeho predčasnej penzie by dosiahla 452,50 eura.

Len vďaka tomu, že by išiel do predčasnej penzie o pol roka neskôr, by si polepšil o 15 eur. To mu pomôže dosiahnuť vyšší dôchodok aj v budúcnosti, keďže penzie sa valorizujú percentuálne. To znamená, čím má niekto vyššiu penziu, tým bude aj vyššia suma zvýšenia.

Ak sa však najprv niekto zaregistruje na úrade práce a až potom požiada o predčasný dôchodok, musí oželieť odchodné. To mu musí vyplatiť zamestnávateľ len pri prvom skončení pracovného pomeru, ak zamestnanec odchádza do predčasného či starobného dôchodku. Ak sa stane nezamestnaným, nárok na odchodné mu nevznikne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti #nezamestnaní