Ste penzista žijúci v zahraničí? Musíte predložiť Potvrdenie o žití

Sociálna poisťovňa upozorňuje poberateľov dôchodkov s bydliskom v zahraničí, že majú v januári jednu dôležitú povinnosť – predložiť poisťovni tlačivo „Potvrdenie o žití“.

08.01.2020 15:44
dôchodca, senior, manželia, turistika,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tieto tlačivá posiela začiatkom roka Sociálna poisťovňa dôchodcom spolu s rozhodnutím o zvýšení ich dôchodku. Sú však dostupné v rôznych jazykoch aj na webovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist.sk v časti Formuláre.

Kontrolu žitia poberateľov dôchodkov s bydliskom v zahraničí a potrebu predkladať spomínané tlačivo určuje zákon – ide o povinnosť poberateľa preukázať skutočnosti rozhodujúce na nárok na výplatu dávky. Vyplnené tlačivo, s úradne overeným podpisom, musí poberateľ dôchodku posielať Sociálnej poisťovni v pravidelných intervaloch podľa toho, v akej krajine v zahraničí má bydlisko.

Dôchodcovia, ktorí majú bydlisko v štátoch EHP alebo vo Švajčiarskej konfederácii, preukazujú žitie jedenkrát ročne. Pre zabezpečenie neprerušovanej výplaty dôchodku je tlačivo potrebné zaslať najneskôr do 31. 1. 2020.

Dôchodcovia, ktorí majú bydlisko v štátoch, ktoré nie sú štátom EHP alebo Švajčiarskou konfederáciou, preukazujú žitie štyrikrát do roka. Pre vyplatenie dôchodkov za 4. štvrťrok 2019 predložia vyplnené tlačivo do 15. 1. 2020.

Rozdelenie kalendárnych štvrťrokov
*štvrťrok mesiace vrátiť potvrdenie do**
1. 1. január – 31. marec 15. apríla
2. 1. apríl – 30. jún 15. júla
3. 1. júl – 30. september 15. októbra
4. 1. október – 31. december 15. januára

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #Dôchodcovia #Potvrdenie o žití