Vek odchodu do penzie pre všetkých určí tabuľka

Od januára platí opäť iný dôchodkový vek. Po novom ho už neurčuje takzvaný dôchodkový automat, ale tabuľka. Z nej si každý jednoducho dokáže zistiť svoj penzijný vek.

24.01.2020 06:00
manželia, objatie, úsmev Foto:
S predlžujúcim sa vekom života musíme aj dlhšie pracovať. O to viac v situácii, keď sa na Slovensku dlhodobo rodí málo detí.
debata (2)

Určovanie dôchodkového veku prostredníctvom tzv. dôchodkového automatu, teda podľa rastúcej priemernej strednej dĺžky života, od začiatku tohto roka neplatí. "Stanovený je pre všetkých ľudí priamo v zákone, a to podľa ročníka narodenia, pohlavia a počtu vychovaných detí,“ konštatovala Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. Napríklad žena, ktorá sa narodila 1. apríla 1958 a vychovala dve deti, dovŕši dôchodkový vek 1. mája tohto roka, keď bude mať 62 rokov a jeden mesiac. "Zmena určovania dôchodkového veku sa netýka poistencov, ktorí odpracovali potrebný počet rokov vo zvýhodnenej pracovnej kategórii a/alebo vo zvýhodnenej kategórii funkcií (napríklad baník, hutník-oceliar, kováč, chemik, stavebný robotník…). Netýka sa ani poistencov, ktorí dôchodkový vek už dovŕšili,“ dodala Grauzelová.

Strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov sa uplatňuje na mužov a bezdetné ženy, ktorí sa narodili v roku 1966 a neskôr. Mužom a bezdetným ženám sa tak bude dôchodkový vek zvyšovať do roku 2030.

Hranica penzijného veku 63,5 roka sa týka žien, ktoré vychovali jedno dieťa a narodili sa v roku 1964 a neskôr. Limit na dôchodkový vek na úrovni 63 rokov sa vzťahuje na ženy s dvoma deťmi, narodené v roku 1961 a neskôr. Strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roka sa týka žien s troma a štyrmi vychovanými deťmi, ktoré sa narodili v roku 1962 a neskôr a žien s piatimi a viac deťmi, ktoré sa narodili v roku 1965 a neskôr.

Ak dieťa vychovali manželia spolu, jeho výchova sa zohľadní prednostne žene. Ak žene výchovu dieťaťa nie je možné zohľadniť, keďže zomrela pred dosiahnutím dôchodkového veku, výchova dieťaťa sa započíta mužovi. Definícia výchovy sa týka vlastného dieťaťa, osvojeného aj zvereného do náhradnej starostlivosti rodičov. Žene vzniká nárok ísť skôr do dôchodku, ak sa osobne starala o dieťa najmenej 10 rokov, či najmenej päť rokov, ak sa začala o dieťa starať po dovŕšení ôsmich rokov veku dieťaťa. Podmienka výchovy dieťaťa je splnená aj vtedy, ak sa žena starala o dieťa od jeho narodenia do jeho úmrtia, ak dieťa zomrelo po dovŕšení šiestich mesiacov. Uznajú sa aj prípady, ak sa žena osobne starala o dieťa najmenej posledné tri roky pred dovŕšením jej dôchodkového veku.

Svoj penzijný vek si môžu všetci poistenci vypočítať s pomocou kalkulačky na určenie dôchodkového veku. Nájdu ju na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Dôchodca: Kalkulačka na informatívny výpočet dôchodkového veku.

Zavedenie stropu na vek odchodu do dôchodku sa nepozdáva predsedovi predstavenstva Allianz – Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti Miroslavovi Kotovovi. "Mechanizmus postupného predlžovania dôchodkového veku bol nastavený veľmi rozumne. Išlo o postupné, nie skokovité zmeny, komunikované dlho dopredu, čiže každý občan v produktívnom veku mal čas sa na tieto nastavenia systému pripraviť,“ uviedol pre agentúru SITA. Zvyšovanie dôchodkového veku je podľa neho jedno z najefektívnejších opatrení na zvýšenie dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému. "Ovplyvňuje totiž obe strany dôchodkovej rovnice, nielen znižuje počet poberateľov dôchodku, ale zvyšuje aj počet pracujúcich,“ povedal. Upozornil na to, že s predlžujúcim sa vekom života musíme aj dlhšie pracovať. O to viac v situácii, keď sa na Slovensku dlhodobo rodí málo detí. "Mladej generácii takto nakladáme na chrbát príliš veľké bremeno. A nemali by sme sa čudovať, keď ho o pár desaťročí odmietnu niesť,“ dodal Kotov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #tabuľka #vek odchodu do dôchodku #zmeny v roku 2020