Pracujúcim dôchodcom zvýši Sociálna poisťovňa dôchodok do konca marca

Pracujúci poberatelia starobného dôchodku sa v týchto dňoch častejšie obracajú na Sociálnu poisťovňu s otázkou, prečo im spolu s ročnou valorizáciou nebol od 1. januára 2020 zvýšený starobný dôchodok aj za obdobie dôchodkového poistenia (teda za zamestnanie, keď pracovali a odvádzali poistné) za minulý rok.

06.02.2020 14:08
dôchodca, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Títo dôchodcovia sa nemusia obávať, že na nich Sociálna poisťovňa zabudla. Nemusia nič reklamovať a nie je potrebné o zvýšenie dôchodku za obdobie, počas ktorého vlani popri poberaní dôchodku pracovali, ani osobitne žiadať.

V januári 2020 Sociálna poisťovňa týmto pracujúcim dôchodcom zasielala výlučne rozhodnutie o každoročnej valorizácii dôchodku vyplývajúce zo zákona. Starobný dôchodok im bol zvýšený (valorizovaný) od 1. januára 2020 najmenej o pevnú sumu 9 eur.

O zvýšení starobného dôchodku od 1. januára 2020 za obdobie dôchodkového poistenia získaného v roku 2019 počas poberania starobného dôchodku rozhodne Sociálna poisťovňa osobitným rozhodnutím. Toto zvýšenie vykoná automaticky, bez žiadosti dôchodcu, pričom zákonný termín na vykonanie tejto zmeny a vydanie rozhodnutia má do 31. marca 2020.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #dôchodok #penzia #Dôchodcovia #pracujúci penzista #zvýšenie dôchodkov