Dávky, štát a penzisti. Čo bude po voľbách?

Penzie, limity na lieky, príspevok na dovolenku, pomoc v núdzi alebo zmeny v príspevkoch na kompenzáciu. Dávky, ktoré vypláca štát zo svojho rozpočtu, ale aj tie, na ktoré si roky šetrili platením odvodov.

18.02.2020 07:12
žena, dôchodkyňa, pes, domáce zviera, najlepší... Foto:
Budúcim penzistom, ktorí celý život pracovali, ale zarábali málo, pomáha štát takzvaným garantovaným penzijným minimom.
debata (89)

Po odpracovaní minimálne 15 rokov a dosiahnutí dôchodkového veku má človek nárok na starobný dôchodok. Od januára už vek odchodu do penzie pevne stanovuje tabuľka, neodvíja sa od strednej dĺžky života zistenej Štatistickým úradom SR. A navyše už platí aj zastropovanie dôchodkového veku. Ten je nastavený na 64 rokov.

A práve súčasné nastavenie veku odchodu do dôchodku je potrebné podľa viacerých politických strán zmeniť. Jednou z nich je aj koaličná strana Most-Híd. „Dôchodkový vek sa bude musieť nastaviť iným spôsobom, aby nepôsobil negatívne na dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme. „Ak bude na tom zhoda v budúcej koalícii, budeme za zrušenie dôchodkového stropu,“ potvrdila hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Nespokojnosť so zastropovaním veku odchodu do penzie vyjadril aj Jozef Mihál z koalície PS/Spolu. „Dôchodkový strop nepovažujeme za vhodné riešenie,“ povedal. „Presadzujeme čo najpružnejší odchod do dôchodku pri zohľadnení zdravotného stavu a možnosti pracovať. Umožníme skorší odchod do predčasnej penzie s adekvátnym znížením vypočítanej penzie,“ uviedol.

Budúcim penzistom, ktorí celý život pracovali, ale zarábali málo, pomáha štát takzvaným garantovaným penzijným minimom. Minimálny dôchodok je však po novom nadviazaný na priemernú mzdu, podmienkou už nie je ani 30 kvalifikovaných rokoch, ale len 30 odpracovaných rokov. Nárok naň má tak takmer o 200-tisíc ľudí viac ako doteraz.

Ak je dôchodca z dôvodu choroby uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Po splnení prísnych podmienok ich úrad poskytuje viac ako desiatku, napríklad peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, kúpu či úpravu auta a podobne. Aj v oblasti kompenzácií nastanú zmeny. „Od júla 2020 sa vypúšťa možnosť zníženia peňažného príspevku na opatrovanie pomernou časťou za dni, počas ktorých bol opatrovaný v nemocnici dlhšie ako 30 dní, autizmus a Aspergerov syndróm sa zaraďuje medzi zdravotné postihnutia na účely priznania parkovacieho preukazu a zjednocuje sa výška mesačného peňažného príspevku na opatrovanie pri opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím bez ohľadu na skutočnosť, či sa jej poskytuje ambulantná forma sociálnej služby,“ priblížil zmeny minister práce Ján Richter.

Zmeny by sa mal tento rok dočkať aj vianočný príspevok. Starobní dôchodcovia by mali podľa predsedu Smeru Roberta Fica dostávať trinásty dôchodok v sume 460 eur, čo je aktuálna priemerná suma starobnej penzie. Poberatelia ostatných druhov penzií by mali dostávať trinásty dôchodok. Pri predčasných dôchodcoch má ísť o 433 eur, invalidných penzistoch s mierou postihnutia nad 70 percent 379 eur, pri miere postihnutia do 70 percent 209 eur, vdovy majú mať 263 eur, vdovci 208 eur a siroty 138 eur.

Za zachovanie vyplácania vianočných príspevkov je strana Za ľudí. „Avšak nie je primerané, aby ho mohol dostať aj niekto, kto má okrem dôchodku príjem vyše tisíc eur zo zamestnania,“ povedala pre expertka strany Za ľudí na sociálnu politiku Vladimíra Marcinková. „Vianočné príspevky rušiť nejdeme. Je to síce nesystémová dávka, ale na Slovensku má tradíciu,“ uviedla hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme. Táto dávka by sa však podľa nej mala odvíjať od toho, do akej miery je udržateľný dôchodkový systém, resp. či je na to dosť zdrojov.

Kedy žiadať o dávky v núdzi?

Na pomoc v núdzi je na Slovensku odkázaných takmer 140-tisíc ľudí, dôchodcov nevynímajúc. Od januára majú všetci nárok na viac peňazí.

Ako uplatniť nárok?

podaním písomnej žiadosti na úrade práce alebo podaním žiadosti elektronicky, pričom žiadosť obsahuje meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, rodinný stav, adresu pobytu členov domácnosti, adresu na doručovanie písomností a adresu alebo číslo účtu v banke alebo v pobočke zahraničnej banky na území Slovenska na poukazovanie pomoci v núdzi a osobitného príspevku, údaje o príjme, bytových pomeroch, nárokoch a údaje o majetku členov domácnosti; to neplatí, ak ide o žiadosť o poskytnutie osobitného príspevku

Dávka je určená na zabezpečenie základných životných podmienok a je ňou
66,30 eura mesačne, ak ide o jednotlivca,
126,20 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,
115,30 eura mesačne, ak ide o dvojicu bez detí,
172,60 eura mesačne, ak ide o dvojicu s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,
184,30 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi,
232,60 eura mesačne, ak ide o dvojicu s viac ako štyrmi deťmi.

Ochranný príspevok: sa vypláca za každého člena domácnosti v sume 67,90 eura

Príspevok na bývanie: výška príspevku je: 57,20 eura mesačne, ak ide o domácnosť s jedným členom domácnosti; 91,40 eura mesačne, ak ide o domácnosť s viacerými členmi Jednorazová dávka: poskytuje ju obec a je určená na čiastočnú úhradu mimoriadnych výdavkov členov domácnosti, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi

Zdroj: upsvar

© Autorské práva vyhradené

89 debata chyba
Viac na túto tému: #liek #dávky pre dôchodcov #príspevky na kompenzáciu