Dôchodky: Pre koho je tretí pilier výhodný?

Tretí pilier je dobrovoľná príprava na dôchodok. Slúži nám na to, aby sme si postupne našetrili istý obnos peňazí, zhodnotili ho a na dôchodku ho využili „na prilepšenie“.

24.02.2020 12:45
dôchodok, predčasný dôchodok, kalkulačka,... Foto:
Ako fyzické osoby si môžu do tretieho piliera prispievať aj živnostníci, prípadne konatelia. Prispievať si taktiež môžu dohodári, študenti aj nezamestnaní. Účasť na treťom pilieri nie je podmienená príspevkami zo strany zamestnávateľa.
debata

„Pri prognózach demografického vývoja na Slovensku je súčasné nastavenie dôchodkového systému z dlhodobého hľadiska neudržateľné. Preto spoliehať sa iba na dôchodok zo Sociálnej poisťovne je rozhodne nezodpovedné a riskantné,“ zdôrazňuje riaditeľka pre investície v spoločnosti FinGO.sk Lucia Luptáková. „Tretí pilier síce nedosahuje také výnosy ako priame investície cez podielové fondy alebo napríklad ETF, avšak vďaka tomu, že si človek nemôže zrušiť konto pri prvom zaváhaní, sa v čase vytvorí objem prostriedkov, ktorý mu na dôchodku pomôže ako doplnkový príjem,“ dodáva odborníčka.

Komu sa najviac oplatí a prečo

Do polovice februára dôchodkové doplnkové spoločnosti (DDS) posielali klientom výpisy z účtov 3. piliera, aby ich informovali o stave účtu a zhodnotení úspor. Preto je dôležité skontrolovať si, či vám na vaše sporiace konto v minulom roku prišli všetky platby, ktoré ste si poslali vy, alebo váš zamestnávateľ.

Doplnkové dôchodkové sporenie je totiž najvýhodnejšie práve pre zamestnancov, ktorým zamestnávateľ poskytuje benefit vo forme príspevkov na tretí pilier. „Zamestnávateľ si následne môže tieto príspevky zahrnúť do daňových výdavkov až do výšky 6 % hrubej mzdy každého zo zamestnancov,“ vysvetľuje Luptáková. .

Zároveň však odporúča sporiť v treťom pilieri aj tým, ktorým zamestnávateľ neprispieva. Vďaka príspevkom, ktoré si sporitelia pošlú na zmluvu v DDS, si totiž vedia znížiť daňový základ a takto si môžu uplatniť daňový bonus až do výšky príspevkov 180 eur ročne.

Prispievať si môžu aj podnikatelia, študenti alebo nezamestnaní

Ako fyzické osoby si môžu do tretieho piliera prispievať aj živnostníci, prípadne konatelia. „Prispievať si taktiež môžu dohodári, študenti aj nezamestnaní. Účasť na treťom pilieri nie je podmienená príspevkami zo strany zamestnávateľa,“ dodáva odborníčka.

Vo všeobecnosti sa oplatí posielať do tretieho piliera aspoň 15 eur mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 eur, čo je zároveň maximálna hranica, ktorú si možno odpočítať zo základu dane. „Prispievať si samozrejme môžete aj vyššiu čiastku, avšak stále platí, že daňovú úľavu si môžete uplatniť len do výšky 180 eur,“ dodáva Luptáková. .

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #šetrenie