Dôchodky: V II. pilieri si skontrolujte fondy aj oprávnenú osobu

Ak si na dôchodok sporíte v druhom pilieri, určite vám prišiel poštou alebo e-mailom výpis z vašej dôchodkovej správcovskej spoločnosti. Ten si dobre preštudujte, aby ste sa neukrátili o lepšie zhodnotenie vašich peňazí.

27.02.2020 06:57
penzia, dôchodok, odchod do dôchodku Foto:
eniaze z druhého piliera sa totiž na rozdiel od úspor v prvom pilieri dedia, preto je dôležité, koho do svojej zmluvy uvediete ako oprávnenú osobu.
debata (5)

Druhý pilier je sporenie na dôchodok, na ktoré odchádzajú peniaze z vašich povinných odvodov, teda vás nestojí ani euro navyše. Lenže ak v ňom máte nesprávne nastavené fondy, vaše peniaze sa zhodnocujú veľmi slabo a v horizonte 25 až 35 rokov môže byť výsledná suma pri odchode do penzie značne nižšia ako ste čakali.

„Viac ako 40 % sporiteľov v druhom pilieri má zle zvolenú stratégiu zhodnocovania úspor, čím prichádza o značný potenciál výnosu. Finančný dopad môže byť taký veľký, že úspory klientov môžu byť aj 3-násobne nižšie,“ upozorňuje odborník na financie Zoltán Čikes zo spoločnosti FinGO.sk.

Hlavne mladým klientom, ktorým do odchodu na dôchodok zostáva viac ako 15 rokov, radí investovať do indexových alebo akciových fondov, ktoré v takom dlhom sporiacom horizonte môžu priniesť vyššie zhodnotenie peňazí. Starší klienti, ktorí pôjdu na dôchodok skôr, môžu zostať aj v garantovaných fondoch, ktoré sú menej rizikové.

Video
Ako si vybrať dôchodok, aby sme z II. piliera vyťažili čo najviac? Radí Maroš Ovčarik zo spoločnosti Partners Investments.

Úspory z druhého piliera sa dedia

Okrem fondov radí odborník skontrolovať v zmluve aj oprávnenú osobu. Peniaze z druhého piliera sa totiž na rozdiel od úspor v prvom pilieri dedia, preto je dôležité, koho do svojej zmluvy uvediete ako oprávnenú osobu. Môže to byť manžel, deti, vaši rodičia, ale pokojne aj priateľ alebo iná osoba, ktorá je vám blízka.

„Zbytočný problém môže nastať aj vtedy, ak v zmluve nemá sporiteľ zvolenú žiadnu oprávnenú osobu, keďže by to vyplatenie úspor po jeho smrti skomplikovalo,“ pokračuje Čikes. Peniaze v tom prípade automaticky prechádzajú do dedičského konania, kde sa malé percento z nich ešte aj stiahne na poplatky. Najhoršie je, že vyplatenie úspor sa kvôli dedičskému konaniu oddiali o ďalšie mesiace, niekedy trvá aj rok.

Ako postupovať, keď chcete robiť zmeny

Ako postupovať, ak chcete vo svojom druhom pilieri upraviť nastavenie fondov alebo zmeniť oprávnenú osobu? „Väčšinou to viete realizovať tak, že sa prihlásite na internetovej stránke vašej správcovskej spoločnosti, kde zadáte svoje údaje zo zmluvy a úpravy môžete urobiť aj sami,“ opisuje Zoltán Čikes.

Ak nemáte zriadený online účet, môžete sa ísť na to informovať na pobočku vašej správcovskej spoločnosti, alebo sa obráťte na svojho finančného sprostredkovateľa, ktorý vám so zmenou pomôže.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #fondy #výpis