Penzijný systém ako labyrint. Čo trápi penzistov?

Vek odchodu do dôchodku, práca popri penzii či minimálny dôchodok, to sú najčastejšie témy, na ktoré sa ľudia pýtajú. Otázky však kladú aj na tému súbehu dôchodkov či penzijné minimum.

06.03.2020 06:00
muž, senior, zamyslený, rozmýšľanie Foto:
Otázky vyvolávajú aj nové sumy minimálnej penzie, keďže sa zmenili podmienky, ktoré musí dôchodca splniť, aby ju dostal.
debata (3)

Webový portál Sociálnej poisťovne zaznamenal vlani obrovský nárast záujmu verejnosti. Informácie si na ňom vyhľadávalo 7,9 milióna návštevníkov. „Poistenci sa potom už tradične v najväčšej miere zaujímali o témy z oblasti dôchodkového poistenia. K najčastejším otázkam dôchodcov patrí napríklad, akou formou im vyplatíme dôchodok, ako si môžu túto formu výplaty zmeniť, za aké obdobie sa vypláca dôchodok a podobne,“ priblížil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Informácie o dôchodkovom veku zaujímali viac ako pol milióna ľudí. „Užitočné a populárne sú aj kalkulačky Sociálnej poisťovne. Kalkulačka na informatívny výpočet dôchodku mala vlani 397-tisíc návštev, Kalkulačka na výpočet vianočného príspevku 380-tisíc a Kalkulačka na informatívny výpočet dôchodkového veku 295-tisíc návštev,“ informoval Višváder.

Od januára tohto roka už penzijný vek určuje tabuľka, ktorá je prílohou zákona o sociálnom poistení. Ľudia tak presne vedia, kedy budú môcť požiadať nielen o starobný, ale aj predčasný dôchodok. Mnohé otázky teda smerujú k presnému termínu možnosti odchodu do dôchodku, v akom prípade sa ich neskorší vek odchodu do penzie týka a prípadne kto spadá pod výnimky.

Otázky vyvolávajú aj nové sumy minimálnej penzie, keďže sa zmenili podmienky, ktoré musí dôchodca splniť, aby ju dostal. „Poberatelia tých minimálnych dôchodkov, ktorým zmena podmienky z kvalifikovaných na odpracované roky dôchodky navýši, nič nestratia. Dostanú nové rozhodnutia a dôchodok im bude dopočítaný podľa nového kritéria odpracovaných rokov. Zvýšenie im bude vyplatené spätne od 1. januára 2020. Nemusia nič reklamovať, ani iniciovať doplatenie dôchodku,“ povedal Višváder.

Mnohí sa pýtajú aj na prácu popri penzii. Na rozdiel od starobných dôchodcov predčasní penzisti môžu pracovať iba na dohodu a len do sumy 200 eur mesačne. Ak zarobia viac, výplata ich predčasnej penzie bude pozastavená a Sociálna poisťovňa im ju uvoľní, až keď pracovať prestanú. Takéto obmedzenia neplatia pre starobných dôchodcov, tí si mnohokrát prácou popri dôchodku zlepšujú svoj príjem.

Častou témou sú aj pozostalostné penzie. Keďže väčšina vdovských a vdoveckých dôchodkov sa vypláca v kombinácii so starobným, teda v takzvanom súbehu, vyšší dôchodok sa vypláca v plnej sume a nižší v sume jednej polovice. V kombinácii s inou dôchodkovou dávkou ich dostáva až 90 percent vdov, u mužov je to 85 %.

Penzisti sa informujú aj na povinnosti, ktoré majú voči Sociálnej poisťovni. Musia totiž oznamovať zmenu adresy, zmenu spôsobu výplaty dôchodku, prípadne aj zmenu rodinného stavu. Ak totiž poberatelia pozostalostnej penzie opätovne uzatvoria manželstvo, musia to do ôsmich dní nahlásiť. Dôležité je to preto, lebo uzavretím nového manželstva voda/vdovec strácajú nárok na dôchodok po zosnulom manželovi/manželke. V praxi sa neraz stáva, že poberatelia pozostalostného dôchodku túto skutočnosť hneď neoznámia a naďalej túto dávku poberajú. Navyše vyplatené dôchodky potom musia vrátiť. Preto je najlepšie, ak uzatvorenie manželstva čo najskôr oznámia, a to predložením sobášneho listu.

Otázky smerujú aj k priznávaniu invalidných dôchodkov a ich prepočtu po dosiahnutí dôchodkového veku.

V dnešnej Užitočnej Pravde nájdete dvadsať najčastejších otázok a odpovedí, s ktorými sa ľudia obracajú na Sociálnu poisťovňu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #minimálny dôchodok #vek odchodu do dôchodku