Penzijný vek sa naďalej zvyšuje. Až po strop

Ústava síce zaručuje v dôchodkovom veku takzvaný strop, ale vek odchodu do penzie sa aj naďalej zvyšuje. Až do dosiahnutia dôchodkového stropu.

13.03.2020 06:00
manželia, seniori, dôchodcovia Foto:
Strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov sa uplatňuje na mužov a bezdetné ženy, ktorí sa narodili v roku 1966 a neskôr.
debata (1)

Od januára platí opäť iný dôchodkový vek. Po novom ho už neurčuje takzvaný dôchodkový automat, ale tabuľka. Z nej si každý jednoducho dokáže zistiť svoj penzijný vek. Penzijný strop sa prvý raz dotkne žien narodených v roku 1960, ktoré vychovali viac ako dve deti.

„Dôchodkový vek je stanovený pre všetkých ľudí priamo v zákone, a to podľa ročníka narodenia, pohlavia a počtu vychovaných detí,“ konštatovala Ľudmila Grauzelová, vedúca oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne. Napríklad žena, ktorá sa narodila 1. apríla 1958 a vychovala dve deti, dovŕši dôchodkový vek 1. mája tohto roka, keď bude mať 62 rokov a jeden mesiac. „Zmena určovania dôchodkového veku sa netýka poistencov, ktorí odpracovali potrebný počet rokov vo zvýhodnenej pracovnej kategórii a/alebo vo zvýhodnenej kategórii funkcií (napríklad baník, hutník-oceliar, kováč, chemik, stavebný robotník…). Netýka sa ani poistencov, ktorí dôchodkový vek už dovŕšili,“ dodala Grauzelová.

Strop na dôchodkový vek na úrovni 64 rokov sa uplatňuje na mužov a bezdetné ženy, ktorí sa narodili v roku 1966 a neskôr. Mužom a bezdetným ženám sa tak bude dôchodkový vek zvyšovať do roku 2030.

Hranica penzijného veku 63,5 roka sa týka žien, ktoré vychovali jedno dieťa a narodili sa v roku 1964 a neskôr. Limit na dôchodkový vek na úrovni 63 rokov sa vzťahuje na ženy s dvomi deťmi, narodené v roku 1961 a neskôr. Strop na dôchodkový vek na úrovni 62,5 roka sa týka žien s tromi a štyrmi vychovanými deťmi, ktoré sa narodili v roku 1962 a neskôr, a žien s piatimi a viac deťmi, ktoré sa narodili v roku 1965 a neskôr.

Už pred voľbami však viaceré politické strany avizovali, že súčasné nastavenie veku odchodu do dôchodku bude treba zmeniť. „Treba prehodnotiť dôchodkový strop. Dôchodkový vek sa bude musieť nastaviť iným spôsobom, aby nepôsobil negatívne na dlhodobú udržateľnosť dôchodkového systému,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme. Za iné nastavenie penzijného veku sa prihovára aj expertka strany Za ľudí na sociálnu politiku Vladimíra Marcinková.

„Zmeny v dôchodkovom veku prijaté súčasnou vládou nijako nepomohli ľuďom, ktorí majú pár rokov do dôchodku a nevládzu už toľko pracovať. Lepšie by bolo preto nadviazať dôchodkový vek na vek dožitia v zdraví,“ povedala. „Ak bude na tom zhoda v budúcej koalícii, budeme za zrušenie dôchodkového stropu,“ potvrdila pre agentúru SITA hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Hlavnou ambíciou strany je však presadiť ústavný zákon o dôchodkovom systéme, ktorým by sa zaviedla fiškálna vyrovnanosť prvého dôchodkového piliera a súčasne ochránil druhý pilier.

Hnutie OĽaNO zas navrhuje zaviesť nárok na predčasný starobný dôchodok pre poistencov, ktorí získali 40 rokov dôchodkového poistenia za obdobie výkonu práce, za obdobie materskej a rodičovskej dovolenky a za obdobie samostatnej zárobkovej činnosti. „To by malo nahradiť strop veku odchodu do dôchodku, ktorý by mal byť nadviazaný na priemerný vek dožitia, aby neznižoval budúcu výšku dôchodkov,“ povedal expert hnutia OĽaNO pre oblasť rodinnej politiky, podnikania a ekonomiky Peter Kremský pre agentúru SITA.

Proti zrušeniu stropu na vek odchodu do dôchodku je hnutie Sme rodina. „Práve naopak, naše hnutie hlasovalo za zastropovanie a náš názor je nemenný. Stále sme toho názoru, že človek, ktorý drel celý život, má mať nárok na dôstojnú starobu a prežiť toto obdobie mimo pracovnej záťaže,“ uviedlo tlačové oddelenie hnutia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový vek #dôchodkový strop