Dôchodcovia v zahraničí dostanú penzie, aj keď nepredložili doklad o žití

Dôchodcom, ktorí žijú v zahraničí a ktorí v dôsledku pandémie koronavírusu nestihli v zákonom stanovenej lehote predložiť doklad o žití, Sociálna poisťovňa bude v tomto problémovom období vyplácať dôchodky aj bez tohto potvrdenia.

19.03.2020 16:29
ujo, dôchodok, dôchodca, senior, penzia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

V mnohých štátoch totiž nefungujú príslušné inštitúcie, ktoré overujú pravosť podpisov.

Sociálna poisťovňa však dôchodcov žijúcich v zahraničí vyzýva, aby na jej urgenčnú žiadosť o potvrdenie, ktorú im doručí, odpovedali zaslaním vlastnoručne podpísaného potvrdenia o žití bez overenia podpisu príslušným úradom. Súčasne musia uviesť dôvod, prečo nie je podpis overený. Potvrdenie môžu zaslať buď poštou, ale aj e-mailom (naskenované) na adresu: podatelna@socpoist.sk alebo prostredníctvom webovej stránky Sociálnej poisťovne v rubrike Informačno-poradenské centrum tu: Formulár pre otázky.

Sociálna poisťovňa bude akceptovať, ak dôchodcovia žijúci v zahraničí potvrdenia a iné písomnosti zašlú e-mailom s tým, že dodatočne – ak to bude z ich strany možné – zašlú originál dokladu v papierovej forme. O ukončení platnosti týchto mimoriadnych dočasných postupov bude Sociálna poisťovňa informovať.****

Zdroj: Sociálna poisťovňa

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodok #penzia #penzista v zahraničí