Minimálny dôchodok dostáva viac ľudí

Miernejšie podmienky priznávania minimálnej penzie priniesli viac poberateľov tejto penzijnej dávky. Kým do minulého roka malo na tento druh dôchodku nárok len niečo vyše 50-tisíc ľudí, od januára je to viac ako dvestotisíc.

28.04.2020 06:00
starček, senior, dôchodca, záhrada, krhlička,... Foto:
O minimálny dôchodok nie je potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho prizná automaticky, ak penzista splní podmienky.
debata (16)

Kým do konca minulého roka sa suma minimálneho dôchodku odvíjala od sumy životného minima, od januára je naviazaná na priemernú mzdu. „Nová konštrukcia zvyšovania minimálneho dôchodku je novým kombinovaným modelom, keďže zaručuje jeho rast dokonca dvojstupňovo, v závislosti od rastu priemernej mzdy a čiastočne rastu životného minima,“ konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru ministerstva práce. Nový spôsob určovania sumy minimálnej penzie kritizovalo aj samotné ministerstvo práce. „Týmto krokom sa stráca zásluhovosť v penzijnom systéme, keďže brigádny pracovník so mzdou 280 eur mesačne bude mať rovnakú penziu ako človek, ktorý zarába 840 eur, pričom na odvodoch zaplatí počas roka trojnásobne vyššiu sumu,“ uviedlo pred schválením zákona.

V programovom vyhlásení vlády sa tiež uvádza, že nová vláda sa chce okrem iných penzijných tém zaoberať aj minimálnymi dôchodkami. „Zavedie sa spravodlivosť a upravia sa podmienky poskytovania vdovského a minimálneho dôchodku, zváži spravodlivú valorizáciu minimálnych dôchodkov a starobných dôchodkov,“ píše sa okrem iného v programovom vyhlásení. Aké zmeny penzijné minimum čakajú, ukáže čas.

Zatiaľ platí, že za 30 odpracovaných rokov je minimálny dôchodok 334,30 eura mesačne. Za každý ďalší odpracovaný rok nad základnú hranicu 30 rokov sa minimálny dôchodok zvýši o dve percentá sumy životného minima za 31. až 39. rok obdobia dôchodkového poistenia a o tri percentá sumy životného minima za 40. a ďalší rok obdobia dôchodkového poistenia. Za 42 odpracovaných rokov dostane penzista 391,10 eura a za 50 rokov – 441,50 eura. Maximálna suma minimálneho dôchodku stanovená nie je.

Nárok na zvýšenie dôchodku na minimálny majú poberatelia starobného dôchodku (aj keď bol predtým priznaný ako predčasný dôchodok) alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku.

O minimálny dôchodok nie je potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho prizná automaticky, ak penzista splní podmienky. Dôchodcovia, ktorí naň majú nárok, o tom dostanú písomné rozhodnutie. Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienky priznania penzijného minima, musia aj naďalej žiadať o dávku v hmotnej núdzi. Dávky a príspevky k týmto dávkam od začiatku roka stúpli o 2,5 %. Sumy totiž podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi vzrástli o rovnaké percento, o aké sa od júla minulého roka zvýšilo životné minimum. Dávka pre jednotlivca išla nahor o 1,60 eura, na 66,30 eura, pre jednotlivca s jedným až so štyrmi deťmi o 3,10 eura, na 126,20 eura, pre jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi o 4,50 eura mesačne, na 184,30 eura. Penzisti tak môžu okrem základnej dávky dostať aj ochranný príspevok, príspevok na bývanie a v prípade mimoriadnych výdavkov môžu požiadať aj o jednorazovú dáv­ku.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #priemerná mzda #minimálny dôchodok