Dávky od štátu: Ako ich ovplyvní pandémia?

Dôchodky, vianočné príspevky, resp. trinásty dôchodok, valorizácia, vyššie príspevky na kompenzáciu. Dávky od štátu, na ktoré si roky ľudia šetrili platením odvodov alebo vyplácané z rozpočtu štátu. Porastú aj tento rok alebo zostanú na dnešnej úrovni?

28.05.2020 06:00
dôchodcovia, penzisti, manželia, príroda, radosť Foto:
V súčasnej situácii nie je nič isté, avšak prvé informácie prídu približne o mesiac.
debata (4)

Ak je dôchodca z dôvodu choroby uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Úrad poskytuje viac ako desiatku príspevkov, napríklad na kompenzáciu zvýšených nákladov, kúpu pomôcky, osobnú asistenciu, kúpu či úpravu auta a podobne. Z dôvodu pandémie koronavírusu sa pri príspevku na opatrovanie predĺžila lehota z 30 na 150 dní, počas ktorých sa nebude znižovať jeho výška v prípade, keď je opatrovaná osoba s hendikepom hospitalizovaná.

„Znižovať sa nebude, ani keď je opatrovateľ v nemocnici alebo z iných vážnych dôvodov nemôže vykonávať opatrovanie, napr. z dôvodu vlastného ochorenia. V danom čase ale musí byť zabezpečené opatrovanie fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím inou osobou,“ priblížil minister práce Milan Krajniak.

Vyššie mali byť od júla aj sumy príspevku na opatrovanie a osobnú asistenciu. Minister práce predložil na rokovanie vlády opatrenie, ktorým chcel, aby sumy príspevkov zostali na súčasnej úrovni. Zároveň tento návrh ale stiahol. „Vzhľadom na to, ako bol nastavený nárast toho opatrovateľského príspevku, budem rokovať s ministerstvom financií o tom, či a prípadne o akú sumu by mohol byť navýšený v tejto krízovej situácii. Ale keďže v tomto roku v štátnom rozpočte nie je na zvýšenie tohto príspevku naplánované ani euro, nakoniec sme sa na vláde dohodli tak, že tento bod stiahnem,“ konštatoval minister práce. „Uvažujeme aj o nejakom dlhodobejšom riešení, preto si musíme na to sadnúť a dohodnúť, ako to bude nielen v tomto, ale aj v budúcom roku,“ dodal Krajniak.

V decembri mali penzisti dostať namiesto vianočného príspevku takzvaný 13. dôchodok. Či sa tak stane, zatiaľ jasné nie je. Výplata trinástych dôchodkov bude závisieť predovšetkým od aktuálnych finančných možností štátu. Tvrdí to prvá podpredsedníčka hnutia Za ľudí Veronika Remišová. Minister financií Eduard Heger upozornil, že trináste dôchodky neboli ani súčasťou rozpočtu, a tak na ne neboli vyčlenené finančné zdroje ani pred koronakrízou, uvádza sa v správe agentúry SITA. Minister práce Milan Krajniak je však presvedčený o tom, že štát trináste dôchodky na konci tohto roka vyplatí. Tvrdí, že peniaze už našiel. „Rokujeme o tejto téme už dva mesiace s ministerstvom financií a verím, že nájdeme spôsob, ako trináste dôchodky vyplatiť,“ povedal.

Sumy životného minima ovplyvňujú aj minimálne dôchodky. Ich sumy sa zvyšujú vždy v januári. Či a ako porastie penzijné minimum, zatiaľ známe nie je, pretože percento, o ktoré vzrastie životné minimum, bude známe až koncom júna.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #dávky od štátu #koronavírus #trináste dôchodky