Penziu si môžete zvýšiť. Prácou aj poistením

Dvadsiatnici ani tridsiatnici tému dôchodkov neriešia. Odchod do penzie o viac ako štyridsať rokov je pre nich taký vzdialený, že ho nepovažujú za dôležitý. Avšak opak je pravdou. Spoliehať sa len na prvý penzijný pilier nestačí.

08.06.2020 06:00
penzista, otázky, rozmýšľanie, otázniky Foto:
Svoj budúci dôchodok si môžete zvýšiť aj tak, že dovŕšením dôchodkového veku nepožiadate o starobný dôchodok a urobíte tak až neskôr.
debata (5)

Existuje viacero možností, ako si sporiť na budúci dôchodok. Je tu druhý aj tretí pilier. Každý, kto si sporí na penziu v treťom pilieri, si môže po splnení podmienok odpočítať z daní najviac 180 eur za rok.

Väčšina ľudí však začína výšku svojho dôchodku riešiť až pár rokov pred odchodom do penzie. Vtedy však už môže byť neskoro. Mnoho ľudí si myslí, že ak celý život platia odvody, bude ich budúca penzia dostatočná na vykrytie života v penzii. Priemerný slovenský dôchodok však na Slovensku nedosahuje ani 500 eur. Mnohé dôchodky sú navyše oveľa nižšie. Takmer 250-tisícom slovenských dôchodcov Sociálna poisťovňa dorovnáva starobný dôchodok do sumy minimálnej penzie.

Video
Aktuálne o II. pilieri hovorí Miroslav Kotov, predseda predstavenstva Allianz – Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti (ASDSS) - publikované 20. mája.

Výška starobného dôchodku sa priamo odvíja od výšky zaplatených odvodov. "O budúcom dôchodku poistenca sa rozhoduje počas jeho aktívneho života. Zvýši si ho tým, že viac zarába, čiže dosahuje vyššie vymeriavacie základy, ktoré vstupujú do výpočtu dôchodku. Okrem toho je dôležité aj to, aké dlhé je obdobie jeho zamestnania. V princípe – dlhšie odpracované obdobie znamená aj vyšší dôchodok,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Kto si chce zvýšiť dôchodok od štátu, musí teda platiť vyššie odvody.

Jednou z možností je nájsť si k svojej terajšej práci brigádu. Keďže sa aj z práce na dohodu platia odvody, bude sa tento príjem zohľadňovať aj pri výpočte dôchodku. Napríklad pri zárobku 800 eur vo svojom stálom zamestnaní a okrem toho práci na dohodu za ďalších 200 eur, by sa do dôchodku zarátal vymeriavací základ 1 000 eur.

Ďalšou možnosťou, ako si zvýšiť vymeriavací základ, z ktorého sa počíta dôchodok, je platiť si dobrovoľné odvody. Každý si sám zvolí vymeriavací základ, z ktorého si bude platiť odvody na dobrovoľné poistenie.

Svoj budúci dôchodok si môžete zvýšiť aj tak, že dovŕšením dôchodkového veku nepožiadate o starobný dôchodok a urobíte tak až neskôr, napríklad po ukončení zamestnania. Vypočíta sa vám potom suma penzie ku dňu dovŕšenia dôchodkového veku a k nej sa pripočíta ešte suma zvýšenia za dôchodkové poistenie získané po vzniku nároku na starobný dôchodok bez poberania tohto dôchodku podľa vzorcov stanovených zákonom. Zvýšiť dôchodok si môžu aj tí ľudia, ktorí ho už poberajú. A to prácou. V prípade, že človek pracuje a je z tejto práce povinne dôchodkovo poistený, môže po zániku tohto poistenia požiadať o zvýšenie svojho dôchodku.

Je teda pre penzistu výhodnejšie popri práci pracovať bez poberania dôchodku alebo požiadať o penziu a ďalej pracovať? "Na túto otázku niet jednoznačnej odpovede. Je to vždy individuálne rozhodnutie každého poistenca, ktorý vstúpil do dôchodkového veku. V každom prípade, ak poistenec dosiahol dôchodkový vek a splnil zákonné podmienky nároku, má právo požiadať o dôchodok, ktorý mu bude Sociálna poisťovňa vyplácať. A to aj v prípade, že popri dôchodku pracuje,“ vysvetľuje Višváder.

Sociálna poisťovňa zvyšuje dôchodky pracujúcim dôchodcom automaticky vždy od 1. januára za odpracované obdobie predchádzajúceho roka. "Dôchodca môže o takéto zvýšenie aj požiadať, a to raz ročne, ale až po ukončení poistného pomeru. Ak ich má viac, musia byť ukončené všetky. Pri prepočte a zvýšení dôchodku sa potom prihliada na zárobky zo všetkých poistných vzťahov pracujúceho dôchodcu,“ dodal Peter Višváder.

Práca na doodu a odvodová úľava

Ak práca na dohodu presiahne mesačne 200 eur, aj pri uplatňovaní výnimky sa dôchodok zvýši

Som poberateľom starobného dôchodku. Pracujem na dohodu s pravidelným príjmom od 1. februára a uplatňujem si aj výnimku z platenia poistného. V mesiacoch marec, apríl a máj 2020 môj príjem prekročí sumu 200 eur. Zvýši sa mi za toto obdobie dôchodok?

Áno. Váš zamestnávateľ v mesiacoch, keď ste prekročili sumu 200 eur, za vás odviedol poistné z rozdielu medzi skutočne dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Za obdobie, keď ste boli povinne dôchodkovo poistený, vám patrí zvýšenie starobného dôchodku. Sociálna poisťovňa vám starobný dôchodok zvýši automaticky od 1. januára 2021. Písomné rozhodnutie o zvýšení dôchodku vám malo byť doručené začiatkom apríla 2021.

„Dôchodca pracujúci na dohodu si môže za istých podmienok uplatniť odvodovú úľavu – teda určiť si jednu dohodu, z ktorej nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie, pokiaľ príjem z tejto dohody za mesiac nepresiahne 200 eur. Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd tento dôchodca-dohodár platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený. Táto výnimka sa týka dôchodcov, ktorí majú priznaný starobný, predčasný, invalidný, výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku alebo invalidný výsluhový dôchodok. V prípade dohody, na ktorú si dôchodca uplatnil výnimku a neplatí z nej teda poistné na dôchodkové poistenie, sa mu tento príjem nezapočítava do neskoršieho zvýšenia dôchodku,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #práca na dohodu #pracujúci penzisti