Minimálna suma predčasného dôchodku bude vyššia

Od júla porastie suma životného minima, ktoré má vplyv aj na výšku niektorých dávok, napríklad predčasnej a minimálnej penzie. Kým do konca júna je jeho suma pre jednu dospelú osobu na úrovni 212,20 eura, od júla sa zvýši na 214,83 eura. Vyššia tak bude aj minimálna suma predčasnej penzie, ktorú musí žiadateľ o túto dávku dosiahnuť, od januára porastú aj sumy minimálneho dôchodku.

12.06.2020 08:00
žena,prasiatko, sporenie, rozmýšľanie Foto:
Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Neznamená to však, že exekučné konanie zanikne.
debata (11)

„Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je to, že jeho výška ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, presahuje 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, alebo ak si poistenec sporil v II. pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného starobného dôchodku z II. piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Od 1. júla tak nárok na predčasný starobný dôchodok vznikne nie od 252,30 eura mesačne tak ako je to doteraz, ale od sumy 257,80. Ak Sociálna poisťovňa budúcemu predčasnému dôchodcovi vypočíta nižšiu sumu, žiadosť zamietne.

Navyše sa človek, ktorý žiada o tento druh dávky, musí vyrovnať s faktom, že mu za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky,“ vraví Višváder.

Ľudia, ktorí pracovali alebo pracujú za málo peňazí, majú po splnení podmienok nárok na minimálny dôchodok. Zo sumy penzijného minima sa automaticky zvyšujú starobné, predčasné starobné aj invalidné dôchodky. Podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 odpracovaných rokov a suma jeho penzie alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, dôchodky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II. piliera,“ konštatoval Višváder.

Aj na tento druh dôchodku má vplyv výška životného minima. Od 1. januára 2021 pozitívne ovplyvní aj výšku garantovaného minimálneho dôchodku. „Hranice minimálneho dôchodku totiž určuje vždy výška životného minima platná v II. polroku predchádzajúceho roka,“ dodal Peter Višváder. Najnižšia hranica minimálneho dôchodku za 30 rokov sa zvýši z 334,30 eura mesačne na 360,40.

Zmena čaká aj penzistov, ktorých dôchodky podliehajú exekučnej zrážke. Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa nevykonávajú zrážky z dôchodku. Sociálna poisťovňa vykoná zrážky z dôchodku prvýkrát podľa nových pravidiel vo výplatnom termíne v auguste 2020, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré im boli za júl zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky bude dôchodcu písomne informovať.

Ako nové životné minimum zmení niektoré exekúcie

Sociálna poisťovňa bude väčšine dôchodcov, ktorým z dôchodku vykonáva exekučné zrážky, poukazovať vyšší dôchodok. Spôsobí to zvýšenie minima, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať a ktoré predstavuje 100 % životného minima.

Do 30. júna je životné minimum pre jednu plnoletú fyzickú osobu 210,20 eura mesačne. Základná výška pre dôchodcu ako povinného bola 100 % životného minima, teda 210,20 eura mesačne a od 1. júla to je 214,83 eura mesačne.

Základ pre každú osobu, ktorej dôchodca poskytuje výživné, je 50 % životného minima (do 30. júna to je 102,53 eura mesačne), pričom sa od 1. júla zvýšil na 107,41 eura mesačne. Osobitne je stanovené základné minimum, ktoré musí dôchodcovi zostať vtedy, ak je zrážka z dôchodku výživným na maloleté dieťa.

Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa nevykonávajú zrážky z dôchodku.

Po zmene životného minima Sociálna poisťovňa vykoná zrážky z dôchodku prvýkrát podľa uvedených pravidiel vo výplatnom termíne v auguste 2020, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré im boli za júl 2020 zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky bude dôchodcu písomne informovať.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #predčasný dôchodok #zmeny v penziách #minimálna penzia