Pri uznávaní plnej invalidity dominujú nádorové ochorenia

Najčastejšími ochoreniami, pre ktoré posudkoví lekári uznávajú žiadateľom o invalidný dôchodok plnú invaliditu, teda mieru poklesu schopnosti pracovať nad 70 %, sú nádorové ochorenia.

02.07.2020 08:00
žena, bolesť hlavy, migréna, ochorenie Foto:
Nedávna legislatívna úprava umožňuje v niektorých vážnych prípadoch posúdiť zdravotný stav aj v neprítomnosti poistenca na základe doložených lekárskych odborných nálezov.
debata

Ďalšie choroby, ktoré zo Slovákov robia invalidných občanov, sú choroby obehovej sústavy, choroby nervového systému a duševné poruchy a poruchy správania.

Invalidný dôchodok poberá viac ako 234-tisíc ľudí, jeho priemerná výška bola v máji 392 eur. Každý, kto chce o túto dávku žiadať, musí byť invalidný, musí mať potrebný počet odpracovaných rokov a nemá nárok na starobný alebo mu nebol priznaný predčasný dôchodok. Za osobitne stanovených podmienok naň môže vzniknúť nárok aj človeku, ktorý sa stal invalidným pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka, alebo v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom.

Človek sa stáva invalidným, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravým človekom. „Pokles schopnosti pracovať sa posudzuje porovnaním telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti poistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej, duševnej a zmyslovej schopnosti zdravej osoby. Lekár pritom vychádza z podkladov zdravotnej dokumentácie, odborných lekárskych nálezov, vyhodnocuje všetky ochorenia, ktorými osoba trpí,“ vysvetlil riaditeľ komunikačného oddelenia Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Konanie o nároku sa začína písomnou žiadosťou. „K žiadosti je potrebné doložiť tlačivo Prehliadka zisťovacia – kontrolná, ktoré vystavuje ošetrujúci lekár. Po jej spísaní je posúdený zdravotný stav posudkovým lekárom sociálneho poistenia. Posudkovému lekárovi treba doložiť všetky výsledky lekárskych správ a údaje zo zdravotnej dokumentácie zdravotníckeho zariadenia o diagnostike, vývoji a liečbe ochorení,“ vraví Višváder. Spísanie žiadosti a posúdenie invalidity sa vykonáva spravidla v jeden deň.

Posudzovanie invalidity, teda miery poklesu schopnosti pracovať, je individuálna a citlivá záležitosť. „Určuje sa podľa rozhodujúceho zdravotného postihnutia v zmysle prílohy č. 4 zákona o sociálnom poistení. Ak v nej zdravotné postihnutie, ktoré spôsobilo dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav poistenca, nie je uvedené, vychádza sa z najviac porovnateľného zdravotného postihnutia,“ upozorňuje hovorca.

Nedávna legislatívna úprava umožňuje v niektorých vážnych prípadoch posúdiť zdravotný stav aj v neprítomnosti poistenca na základe doložených lekárskych odborných nálezov. Týka sa to ťažkých, najmä liečbou neovplyvniteľných stavov.

Višváder odporúča, aby sa poistenec, ktorý sa po splnení ostatných podmienok zaujíma o invalidný dôchodok, najskôr poradil s ošetrujúcim lekárom. Ten mu po konzultácii s posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne na základe zdravotného stavu poradí, či mu môže byť uznaná invalidita. Dôležité je tiež vedieť, že ak invalidita vznikla v dôsledku stavu, ktorý si privodil poistenec sám požitím alkoholu alebo iných návykových látok, prípadný invalidný dôchodok sa v oboch prípadoch skráti na polovicu.

Ľudia, ktorí už invalidný dôchodok poberajú, zvyčajne musia chodiť na kontrolné prehliadky. Ak sa u invalidného dôchodcu predpokladá zmena vo vývoji zdravotného stavu a zmena schopnosti pracovať, Sociálna poisťovňa ho predvolá na kontrolnú lekársku prehliadku. Predvolanie a termín takejto prehliadky posudkový lekár oznámi poštou. Ak invalidný dôchodca na posúdenie nepríde a ani neospravedlní svoju neúčasť, posudkový lekár dá návrh na zastavenie výplaty invalidného dôchodku. Jeho výplatu je možné opätovne uvoľniť až po absolvovaní kontrolnej lekárskej prehliadky.

Otázky a odpovede o priznávaní invalidity

Ako mám postupovať, ak nie som spokojný s ohodnotením posudkového lekára?
Po posúdení zdravotného stavu posudkovým lekárom sociálneho poistenia príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne a po preskúmaní ďalších podmienok potrebných na vznik nároku na invalidný dôchodok, o invalidnom dôchodku rozhodne Sociálna poisťovňa, ústredie. V prípade nesúhlasu s rozhodnutím máte v súlade s poučením možnosť podať návrh na opravný prostriedok. Konanie o opravnom prostriedku ukončuje príslušný krajský súd.

Mám podozrenie na korupčné správanie posudkových lekárov. Kde to mám nahlásiť?
Ak takéto podozrenie máte, môžete podať sťažnosť priamo adresovanú odboru kontroly a sťažností ústredia Sociálnej poisťovne. Každý prípad dôkladne preverujeme na základe posudkovej spisovej dokumentácie vrátane kontroly lekárskych správ z posúdenia zdravotného stavu poberateľa dávky. Ak zistíme, že zdravotný stav poberateľa dávky nebol správne posúdený, odbor lekárskej posudkovej činnosti nariadi mimoriadnu kontrolnú lekársku prehliadku, pri ktorej je zdravotný stav poberateľa dávky opätovne prehodnotený. Ak by sa preukázalo, že posudkový lekár uznal invaliditu neoprávnene (napr. za úplatok), Sociálna poisťovňa rieši takýto postup rozviazaním pracovného pomeru. Dbá na nulovú toleranciu voči takýmto javom. Ďalšie prešetrovanie vo veci vykonávajú orgány činné v trestnom konaní.

Čo v prípade, ak nesúhlasím s rozhodnutím o invalidnom dôchodku?
Môžete po doručení rozhodnutia o nepriznaní invalidného dôchodku podať návrh na jeho preskúmanie príslušným krajským súdom (opravný prostriedok) v lehote do 30 dní od doručenia rozhodnutia. V rámci preskúmavacieho konania bude váš zdravotný stav opakovane prehodnotený posudkovým lekárom pobočky Sociálnej poisťovne a následne posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, ústredie. O opravnom prostriedku v konečnom dôsledku rozhodne príslušný krajský súd. Ak nevyužijete možnosť podania opravného prostriedku, môžete požiadať na základe neformálnej žiadosti o znovuposúdenie zdravotného stavu.

Ako často môžem, ak sa mi zhorší zdravotný stav, požiadať o prehodnotenie miery poklesu schopnosti pracovať? Môže sa stať aj prípad, že takúto žiadosť podám a Sociálna poisťovňa mi zníži percentuálnu mieru schopnosti pracovať?
V prípade, ak ste boli uznaný za invalidného (podľa § 71 ods. 1 zákona o sociálnom poistení), máte možnosť podať si žiadosť o prehodnotenie zdravotného stavu na účely invalidity v miestne príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne, ak došlo k zmene vývoja vášho zdravotného stavu (k zhoršeniu zdravotného stavu, čo musí byť preukázané na základe odborných lekárskych nálezov).

Ak ste si podali žiadosť o prehodnotenie zdravotného stavu na účely invalidity, posudkový lekár sociálneho poistenia môže zmeniť hodnotu miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, a to v dôsledku zlepšenia zdravotného stavu preukázaného na základe odborných lekárskych nálezov. Naopak, v prípade zhoršenia zdravotného stavu poistenca môže posudkový lekár mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť zvýšiť.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #nádorové ochorenia #invalidita #miera poklesu schopnosti pracovať