Dôchodcovia: Odchodom do penzie sa povinností nezbavíte

Každý, kto sa v blízkej budúcnosti chystá na odchod do dôchodku, vie, že aby mal dávku priznanú čo najskôr, potrebuje mať v poriadku všetky doklady. Budúci penzista však má aj viaceré povinnosti.

16.07.2020 06:00
dôchodcovia, penzisti, selfie, oddych, radosť,... Foto:
Dôchodca je okrem iného povinný do ôsmich dní oznámiť každú zmenu mena, priezviska a adresy, na ktorej sa zdržiava.
debata (18)

Včasným záujmom o dôchodkové záležitosti tak získate čas poradiť sa a doplniť si všetky potrebné doklady. „Odporúčame poistencom v preddôchodkovom veku, aby sa začali o doklady, ktoré budú potrebovať predložiť k žiadosti o dôchodok, zaujímať približne rok pred jej podaním. V pobočke Sociálnej poisťovne, resp. prostredníctvom žiadosti o výpis z individuálneho účtu poistenca si každý môže v predstihu overiť, či sú v informačnom systéme zaevidované všetky údaje o obdobiach jeho zamestnania i výške zárobkov,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Každý, kto chce o dôchodok požiadať, musí podať písomnú žiadosť a doložiť potrebné doklady. Tomu, kto podmienky nespĺňa, bude žiadosť zamietnutá. „Sociálna poisťovňa vypočíta presnú výšku dôchodku poistencovi až počas konania o jeho priznanie, to znamená až po podaní žiadosti a posúdení nároku. Až vtedy sa presne zistia všetky skutočnosti, ktoré sú na výpočet dôchodku nevyhnutné, a vezmú sa do úvahy všetky veličiny, ktoré vplývajú na jeho výšku. Sú to napríklad počet odpracovaných rokov, hrubé zárobky, výška poistného, ktoré poistenec odvádzal,“ vysvetlil Višváder.

Mnohí si myslia, že priznaním penzijnej dávky už nemajú žiadne povinnosti. Nie je to ale tak. Dôchodca je napríklad povinný do ôsmich dní oznámiť každú zmenu mena, priezviska a adresy, na ktorej sa zdržiava. Ak penzista poberá aj pozostalostný dôchodok a uzatvorí manželstvo, je povinný o tom tiež informovať Sociálnu poisťovňu.

Priemerný slovenský starobný dôchodok nedosahuje ani 490 eur mesačne. Pritom slovenskí dôchodcovia majú v rámci 27 krajín Európskej únie najvyššie výdavky na bývanie a potraviny. Až 57 percent z celkových mesačných výdavkov minú na tieto položky. Ročné hrubé peňažné príjmy penzistu predstavujú asi 5 368 eur, výdavky 4 145 eur.

„Ročné spotrebné výdavky domácnosti slovenských dôchodcov sú na úrovni 3 760 eur. Dôchodcovia minú ročne na bývanie 987 eur. Na potraviny dávajú ročne vyše tisíc eur, na lieky viac ako 210 eur,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Na penziu seniora však môže siahnuť exekútor, dôchodok je totiž príjem a tak podlieha exekúcii. Ak im exekútor z dôchodku zoberie časť peňazí, často musia žiť z nízkej sumy, ktorá je len životným minimom. Preto nielen dôchodcovia, ale aj ľudia v preddôchodkovom veku by si mali strážiť svoje výdavky, aby sa nedostali do takej nepriaznivej finančnej situácie, keď ich jediným príjmom bude znížený starobný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #povinnosti #odchod do dôchodku #odchod do penzie