Penzijné minimum či dávka v núdzi? Zmeny prídu v januári

Zmiernenie podmienok nároku na minimálny dôchodok znížilo počet poberateľov dávky v hmotnej núdzi. Lenže ak človek nemá odpracovaných aspoň tridsať rokov, na dávku v núdzi je po odchode do penzie odkázaný aj naďalej - ak je jeho dôchodok nižší ako životné minimum.

29.07.2020 06:00
dôchodcovia, penzisti, manželia, ukazovanie Foto:
Pravidelne sa minimálny dôchodok prehodnocuje vždy od 1. januára z dôvodu valorizácie dôchodkov a zmeny sumy životného minima.
debata (7)

Do konca minulého roka sa suma minimálneho dôchodku odvíjala od sumy životného minima, od januára je naviazaná na priemernú mzdu. Penzijné minimum tak dostáva viac ako 200-tisíc ľudí, kým do konca roka naň malo nárok len niečo vyše 50-tisíc ľudí. "Nová konštrukcia zvyšovania minimálneho dôchodku je novým kombinovaným modelom, keďže zaručuje jeho rast dokonca dvojstupňovo, v závislosti od rastu priemernej mzdy a čiastočne rastu životného minima,“ konštatovala Daniela Rodinová z tlačového odboru ministerstva práce.

Dnes teda platí, že ak človek odpracuje 30 rokov a Sociálna poisťovňa mu vypočíta dôchodok nižší ako 334,30 eura mesačne, Sociálna poisťovňa mu ho zvýši, po splnení ďalších podmienok, na minimálny dôchodok. Za každý ďalší odpracovaný rok nad základnú hranicu 30 rokov sa minimálny dôchodok zvýši o dve percentá sumy životného minima za 31. až 39. rok obdobia dôchodkového poistenia a o tri percentá sumy životného minima za 40. a ďalší rok obdobia dôchodkového poistenia.

Nárok na zvýšenie dôchodku na minimálny majú poberatelia starobného dôchodku (aj keď bol predtým priznaný ako predčasný dôchodok) alebo invalidného dôchodku po dovŕšení dôchodkového veku.

"O zvýšení dôchodku na minimálny dôchodok Sociálna poisťovňa rozhoduje pri priznaní starobného dôchodku, po dovŕšení dôchodkového veku, ak pôjde o poberateľa invalidného alebo predčasného starobného dôchodku, alebo pri zmene skutočností rozhodujúcich pri posúdení nároku a určenie zvýšenia dôchodku na minimálny,“ konštatoval riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pravidelne sa minimálny dôchodok prehodnocuje vždy od 1. januára z dôvodu valorizácie dôchodkov a zmeny sumy životného minima. A tak budú od januára jeho sumy opäť vyššie. Za 30 odpracovaných rokoch patrí teraz penzijné minimum 334,30 eura, od januára sa táto suma zvýši na 360,40, teda bude vyššia o 26,10 eura. Za 40 rokov dostáva dnes penzista s nízkym zárobkom dôchodok 378,50 eura, od januára dostane 405,50.

Tí penzisti, ktorí nespĺňajú podmienky priznania penzijného minima, musia aj naďalej žiadať o dávku v hmotnej núdzi. Dávky a príspevky k týmto dávkam od začiatku roka stúpli o 2,5 %. Sumy totiž podľa zákona o pomoci v hmotnej núdzi vzrástli o rovnaké percento, o aké sa od júla minulého roka zvýšilo životné minimum. Dávka pre jednotlivca je 66,30 eura, pre jednotlivca s jedným až štyrmi deťmi 126,20 eura, pre jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi 184,30 eura. Penzisti tak môžu okrem základnej dávky dostať aj ochranný príspevok, príspevok na bývanie a v prípade mimoriadnych výdavkov môžu požiadať aj o jednorazovú dáv­ku.

Aj dávku v hmotnej núdzi čaká od januára zmena. Od júla totiž stúpli sumy životného minima z 210,20 na 214,83, a tak mierne porastú aj sumy dávky v hmotnej núdzi a príspevkov k nej.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálny dôchodok #dávka v núdzi #minimálna penzia