Počet dôchodkov posielaných do zahraničia každý mesiac rastie

Sociálna poisťovňa každý mesiac vypláca dôchodkové dávky nielen na Slovensko, ale aj do zahraničia.

20.08.2020 10:36
dedo, senior, penzista, dôchodca, oddych Foto:
Ilustračné foto.
debata

Z celkového počtu vyplácaných dôchodkov dôchodky smerujúce za hranice predstavujú necelé 2 %. Ich počet počas posledného obdobia postupne rástol: v júli 2020 bolo evidovaných 30 449 pravidelne mesačne vyplácaných dôchodkov, čo je o 850 viac ako v januári tohto roka (29 599). Nárast nastal aj medziročne, keď k 31. 12. 2019 Sociálna poisťovňa do cudziny mesačne vyplácala 29 377 dôchodkov.

Pokiaľ ide o priemernú výšku dôchodkov vyplácaných do cudziny, ktorá zodpovedá obdobiu poistenia získanému v Slovenskej republike, jej zvyšovanie je mierne. V júli 2020 bola výška do zahraničia vyplácaného dôchodku priemerne 192,60 eura, čo je o 0,82 eura viac ako v januári toho istého roka.

Štandardne platí, že do krajín, na ktoré sa nevzťahujú koordinačné nariadenia EÚ, sa dôchodky vyplácajú pozadu v trojmesačných lehotách, vždy až po predložení potvrdenia o žití poberateľa dôchodku. Potvrdenie o žití sa predkladá štyrikrát do roka a to vždy k 1. januáru, 1. aprílu, 1. júlu a 1. októbru kalendárneho roka.

Do štátov, na ktoré sa vzťahujú koordinačné nariadenia EÚ, sa dôchodky vyplácajú vopred v pravidelných mesačných lehotách, vždy v pravidelne sa opakujúcich výplatných termínoch. Potvrdenie o žití sa predkladá jedenkrát ročne a to k 31. januáru daného roka.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #penzia #zahraničie #penzista #Dôchodcovia #dôchodky