Porovnanie: Koľko peňazí dostanete na podpore a koľko na predčasnom dôchodku?

Ktorá možnosť je pre pani Lýdiu, ktorú prepustili 14 mesiacov pred dosiahnutím dôchodkového veku? A aké sú výhody a nevýhody oboch dávok?

31.08.2020 06:00
dôchodca, otáznik, otázka Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Pani Lýdia dosiahne dôchodkový vek 1. októbra 2021. Zamestnávateľ ju prepustil k 31. júlu 2020. Jej priemerný osobný mzdový bod je 1,0268 a obdobie dôchodkového poistenia 40,3068 roka. Mesačný vymeriavací základ, z ktorého by sa jej počítala podpora v nezamestnanosti, je 920 eur. Oplatí sa jej požiadať od 1. augusta o predčasný dôchodok alebo sa má zaevidovať na úrade práce a požiadať o dávku v nezamestnanosti?

Ak hneď požiada o predčasný dôchodok

Výška predčasného dôchodku sa určí tak, že najprv vypočítame riadny starobný dôchodok, ktorý sa následne zníži. Starobný dôchodok sa vypočíta podľa vzorca:

Priemerný osobný mzdový bod x Obdobie dôchodkového poistenia x Aktuálna dôchodková hodnota

1,0268 × 40,3­068 × 13,6361 = 564,40 eura

Takýto dôchodok by dostávala v prípade, že by už dovŕšila dôchodkový vek. Keďže ten ešte nedosiahla, zníži sa jej za každých začatých 30 dní, ktoré jej do tohto termínu chýbajú, vypočítaný dôchodok o pol percenta. V jej prípade sa tak vypočítaný dôchodok zníži o 6,5 percenta. Po znížení dostane sumu 527,80 eura. Následne sa takto vypočítaný dôchodok zvýši o tohtoročnú valorizáciu o 2,9 %, teda o 15,30 eura. Mesačne by tak dostávala predčasnú penziu vo výške 543,10 eura.

Ak požiada najprv o dávku v nezamestnanosti

Ak sa pani Lýdia rozhodne, že sa najprv zaeviduje na úrade práce ako uchádzač o zamestnanie a požiada o dávku v nezamestnanosti, bude mesačne dostávať počas šiestich mesiacov 50 percent z denného vymeriavacieho základu. Keďže jej mesačný vymeriavací základ je 920 eur, denný vymeriavací základ je 30,2466 eura. V mesiacoch, ktoré majú 30 dní, dostane podporu vo výške 453,70 eura a v mesiacoch, ktoré majú 31 dní, by mala dostať 468,90 eura. Dávku môže poberať do konca januára 2021.

Od 1. februára 2021 môže následne požiadať o predčasný dôchodok. Keďže obdobie nezamestnanosti sa nezapočítava do obdobia dôchodkového poistenia, bude sa pri výpočte jej predčasného dôchodku brať do úvahy rovnaký priemerný osobný mzdový bod a obdobie dôchodkového poistenia, ako keby oň žiadala už v súčasnosti. Keďže však o dôchodok bude žiadať o šesť mesiacov neskôr, jej dôchodok bude vyšší, ako keby oň požiadala už v súčasnosti. Namiesto siedmich percent sa jej totiž bude krátiť len o štyri percentá. V prípade, že by sa jej dôchodok počítal s tohtoročnou aktuálnou dôchodkovou hodnotou a tohtoročnou valorizáciou, dosiahol by výšku približne 560 eur. Keďže je predpoklad, že budúcoročná aktuálna dôchodková hodnota bude vyššia ako v tomto roku, jej skutočný dôchodok by mal byť vyšší.

Príklad je len ilustračný.

Predčasný dôchodok versus dávka v nezamestnanosti

Predčasný dôchodok

Plusy:

  • Predčasný penzista nemusí chodiť na úrad práce
  • Môže si privyrobiť na dohodu 2 400 eur ročne

Mínusy:

  • Vďaka skoršiemu odchodu na penziu sa jeho dôchodok zníži
  • Ak sa zamestná na zmluvu, prestane dostávať predčasný dôchodok

Dávka v nezamestnanosti

Plusy:
Poberanie dávky v nezamestnanosti oddiali odchod na penziu, budúci dôchodok tak bude vyšší
Po troch mesiacoch si možno nechať doplatiť dávku za zvyšné tri mesiace a ísť do práce

Mínusy:

  • Maximálna suma dávky v nezamestnanosti sa počíta z dvojnásobku priemernej mzdy
  • Kto bude najprv poberať dávku v nezamestnanosti a potom požiada o dôchodok, nedostane od zamestnávateľa odchodné

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #podpora v nezamestnanosti