2021: Dôchodky čakajú veľké zmeny

Dôchodky sa od januára opäť menia. Penzie porastú minimálne o 9,40 eura, viac dostanú aj ľudia, ktorí poberajú penzijné minimum. Zmení sa aj ženám vek odchodu do dôchodku?

10.09.2020 06:00
manželia, seniori, radosť, palec hore Foto:
Valorizácia čaká viac ako 1,7 milióna dôchodkov, vyššiu sumu penzie dostane viac ako 1,4 milióna dôchodcov.
debata (161)

Prvou zmenou v dôchodkoch je preklasifikovanie vianočného príspevku na trinásty dôchodok a zvýšenie jeho maximálnej sumy. Navyše ho penzisti dostanú už v novembri. „Zákon o 13. dôchodku je pripravený tak, že dáva dôchodcom viac ako dvojnásobok toho, na čo boli zvyknutí k štandardnému dôchodku dostať," informoval minister práce Milan Krajniak.

Nárok naň budú mať všetci penzisti bez ohľadu na sumu poberanej penzie. Maximálna suma 13. dôchodku bude 300 eur pre ľudí, ktorých dôchodok je maximálne v sume životného minima. So stúpajúcou výškou dôchodku sa výška 13. penzie bude znižovať až do minimálnej sumy, pričom tá je 50 eur.

„Ide o najvyššiu sumu v histórii Slovenska, ktorá bola vyplatená celkovo na mimoriadny dôchodok. Dôchodca s priemerným dôchodkom, ktorý je približne 477 eur, dostal vlani vianočný príspevok vo výške 80 eur. Tento rok dostane 13. dôchodok v sume 205 eur. To je približne 2,5-násobne viac ako doteraz," informoval Krajniak.

Tento rok tak pôjde na 13. dôchodok viac ako 307,5 milióna eur, čo je dvojnásobne viac, ako to bolo minulý rok, keď bolo použitých 152,6 milióna eur. Nárast je tak na úrovni 201 %.

O dôchodcovskú infláciu, teda o 2,6 percenta, najmenej však o garantovanú pevnú sumu budú od januára zvýšené všetky dôchodky. Pevná suma sa určí ako 2 % z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2020.

Deväť štyridsať je teda suma, o ktorú minimálne porastú starobné dôchodky od januára. Valorizácia čaká viac ako 1,7 milióna dôchodkov, vyššiu sumu penzie dostane viac ako 1,4 milióna dôchodcov. Predčasné penzie porastú najmenej o 9,10 a invalidné s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 percent o 4,40, ak má človek mieru poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent, dostane penzista pridané 7,80, vdovy a vdovci dostanú šesť eur. „Pre takmer 87 percent penzistov bude výhodnejšia percentuálna valorizácia,“ vysvetlila Daniela Rodinová z tlačového oddelenia rezortu práce.

Všetci súčasní aj budúci penzisti, ktorí dlhé roky pracovali za minimálnu mzdu, môžu po odchode do dôchodku poberať minimálnu penziu. Ak spĺňajú aj ďalšie podmienky. Navyše od januára opäť vzrastú jej sumy. Za 35 odpracovaných rokov dnes dostane penzista 355,40 eura, od januára 381,90, čo je zvýšenie o 26,50 eura.

Minister práce nevylúčil ani ďalšie zmeny. Pripravovaná dôchodková reforma by mohla priniesť individuálne stanovenie dôchodkového stropu. Pracovná verzia dokumentu ráta s tým, že do dôchodku by ľudia mohli odísť po odpracovaní 40 rokov. „Dôležitou zmenou by mala byť podľa ministra aj možnosť, aby deti mohli prispievať zo svojich daní a odvodov na dôchodok svojich rodičov. "To považujem za veľký výraz generačnej solidarity a spravodlivosti,“ uviedol Krajniak.

V parlamente je aj novela zákona upravujúca penzijný vek žien narodených v rokoch 1957 až 1963. Tie by mali do dôchodku ísť o pol roka skôr.

„Novelou zákona sa navrhuje upraviť dôchodkový vek poistenca, ktorý vychoval deti, tak aby mal znížený dôchodkový vek v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca, ktorý sa narodil v tom istom roku, o šesť mesiacov za každé vychované dieťa, maximálne však v úhrne o 18 mesiacov, ak vychoval tri a viac detí,“ píše sa v dôvodovej správe. „Dôchodkový vek žien, ktorý je vzhľadom na počet vychovaných detí podľa aktuálne účinnej právnej úpravy výhodnejší, sa nemení,“ konštatuje sa v návrhu.

© Autorské práva vyhradené

161 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #zmeny v penziách #zvýšenie dôchodkov #zmeny v roku 2021