Dôchodky 2021: Piata zmena sa týka dôchodkového stropu

Posledná zmena sa týka dôchodkového veku a dôchodkového stropu. S akým riešením prišla vláda?

16.09.2020 08:00
príroda, túra, turistika, nordic walking Foto:
Dôležitou zmenou by podľa ministra mala byť možnosť, aby deti mohli prispievať zo svojich daní a odvodov na dôchodok svojich rodičov.
debata (5)

Pokiaľ ide o vek odchodu do dôchodku, v podstate by sa od budúceho januára nemalo nič meniť, pretože v súvislosti so zastropovaním dôchodkového veku sa od 1. januára 2020 upustilo od určovania dôchodkového veku prostredníctvom tzv. dôchodkového automatu. Od tohto dátumu zákon pevne stanovuje dôchodkový vek pre všetky skupiny poistencov v členení na ročníky, pohlavie a počet vychovaných detí prehľadne v prílohe zákona.

Konkrétny dátum dovŕšenia dôchodkového veku závisí od dátumu narodenia poistenca. Dôchodkový vek poistenec dovŕši v kalendárnom mesiaci v deň, ktorý sa číslom zhoduje s dňom jeho narodenia. Ak v mesiaci, v ktorom poistenec dovŕši dôchodkový vek, nie je deň, ktorý sa číselne zhoduje s dňom jeho narodenia, dňom dovŕšenia dôchodkového veku je posledný deň tohto mesiaca.

Zmeny by však mali nastať v dôchodkovom strope. Ten by mohol zostať teoreticky zachovaný, ale neodvíjal by sa od veku, ale od počtu odpracovaných rokov. Pripravovaná dôchodková reforma by mohla priniesť individuálne stanovenie dôchodkového stropu. Pracovná verzia tohto dokumentu ráta s tým, že do dôchodku by Slováci mohli ísť už po odpracovaní 40 rokov. „Hlavným obsahom pripravovanej dôchodkovej reformy by malo byť zadefinovanie toho, na čo ľuďom štát kedykoľvek v budúcnosti nebude môcť siahnuť,“ povedal minister práce Milan Krajniak.

Dôležitou zmenou by podľa ministra mala byť možnosť, aby deti mohli prispievať zo svojich daní a odvodov na dôchodok svojich rodičov.

Skôr do penzie by malo ísť aj vyše 120-tisíc žien. Podľa poslankyne Petry Krištúfkovej (Sme rodina) sa novelou odstráni krivda voči ženám, ktorým sa vlani pri schvaľovaní novely zákona neodpočítalo z dôchodkového veku pol roka za každé jedno vychované dieťa.

„Novelou zákona sa navrhuje upraviť dôchodkový vek poistenca, ktorý vychoval deti, tak, aby mal znížený dôchodkový vek v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca, ktorý sa narodil v tom istom roku, o 6 mesiacov za každé vychované dieťa, maximálne však v úhrne o 18 mesiacov, ak vychoval tri a viac detí,“ píše sa v dôvodovej správe. „Dôchodkový vek žien, ktorý je vzhľadom na počet vychovaných detí podľa aktuálne účinnej právnej úpravy výhodnejší, sa nemení,“ konštatuje sa v návrhu.

A ako by to mohlo vyzerať v praxi? „Napríklad žena alebo muž narodený/á v roku 1957 by mali určený odchod do dôchodku v 62 rokoch a 6 mesiacoch. Ak je splnená podmienka výchovy jedného dieťaťa, do penzie môže ísť už o 6 mesiacov skôr, teda v 62 rokoch. Pri dvoch vychovaných deťoch by to bolo v 61 rokoch a 6 mesiacoch. Pri vychovaných troch a viac deťoch by žena odchádzala do dôchodku v 60 rokoch a muž, ktorý vychoval tri a viac detí v 61 rokoch,“ približuje návrh Petra Krištúfková.

Ako sa zmení vek odchodu do dôchodku

1958 – Bezdetná žena pôjde do penzie, keď bude mať 62 rokov a 8 mesiacov, ak vychovala jedno dieťa, dôchodkový vek dosiahne, keď bude mať 62 rokov a 2 mesiace; pri výchove dvoch detí pôjde do penzie vo veku 61 rokov a 8 mesiacov. Ak vychovala tri alebo štyri deti, dôchodkový vek dosiahne, keď bude mať 60 rokov a 9 mesiacov, a ak viac ako päť detí, tak už ako 59-ročná.

1959 – Dôchodkový vek bezdetnej ženy bude 62 rokov a 10 mesiacov; ak vychovala jedno dieťa, pôjde do penzie vo veku 62 rokov a 4 mesiace; ak vychovala dve deti, penzijný vek dosiahne vo veku 61 rokov a 10 mesiacov; pri výchove 3 až 4 detí vo veku 61 rokov a 4 mesiace, ak 5 a viac detí – do penzie pôjde, keď bude mať 59 rokov 9 mesiacov.

1960 – Ak žena narodená v tomto roku nemá deti, pôjde do penzie ako 63-ročná. Ak vychovala jedno dieťa, jej dôchodkový vek bude 62 rokov a 6 mesiacov; za výchovu dvoch detí pôjde do penzie vo veku 62 rokov. V prípade, že vychovala 3 alebo 4 deti, dôchodkový vek dosiahne, keď bude mať 61 rokov a 6 mesiacov, ak 5 a viac detí, penzijný vek dosiahne, keď bude mať 60 rokov a 6 mesiacov.

1961 – Bezdetná žena bude mať dôchodkový vek 63 rokov a 2 mesiace; ak vychovala jedno dieťa, je to 62 rokov a 8 mesiacov; za výchovu dvoch detí má nárok na odchod do dôchodku vo veku 62 rokov a 2 mesiace. Pri výchove 3 alebo 4 detí bude mať nárok na dôchodok, keď bude mať 61 rokov a 8 mesiacov, ak 5 a viac detí, tak keď bude mať 61 rokov a 3 mesiace.

1962 – Bezdetná žena narodená v tomto roku má dôchodkový vek 63 rokov a 4 mesiace; ak vychovala jedno dieťa, je to 62 rokov a 10 mesiacov; za výchovu dvoch detí má nárok na odchod do dôchodku vo veku 62 rokov a 4 mesiace. Žena, ktorá vychovala 3 a 4 deti, pôjde do penzie, keď bude mať 61 rokov 10 mesiacov, ak 5 a viac detí, tak keď bude mať 61 rokov a 7 mesiacov.

1963 – Bezdetná žena narodená v tomto roku má dôchodkový vek 63 rokov a 6 mesiacov; ak vychovala jedno dieťa, je to 63 rokov; za výchovu dvoch detí má nárok na odchod do dôchodku vo veku 62 rokov a 6 mesiacov. V prípade, že vychovala 3 a 4 deti, do dôchodku pôjde ako 62-ročná, ak 5 a viac detí, na penziu bude mať nárok, keď bude mať 61 rokov a 11 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodkový vek #dôchodkový strop