Práca popri penzii zvyšuje dôchodok

Počet pracujúcich penzistov stúpa. Svedčia o tom aj štatistiky Sociálnej poisťovne. V auguste ich pracovalo vyše 248-tisíc, z toho 145 652 starobných, 1 379 predčasných a 101 337 invalidných dôchodcov.

26.10.2020 06:00
penzista, práca, povolania, pracujúci penzisti Foto:
Penzisti môžu o zvýšenie svojho dôchodku požiadať až po ukončení pracovného pomeru.
debata (7)

Starobný dôchodca nie je nijako obmedzovaný – môže pracovať a súčasne poberať starobný dôchodok. Sociálna poisťovňa mu vždy od 1. januára zvýši dôchodok za obdobie dôchodkového poistenia získaného popri poberaní dôchodku v predchádzajú­com roku.

"Výnimku tvorí predčasný dôchodca. Môže pracovať, ale platí pre neho obmedzenie vo výške jeho príjmu. Poberateľ predčasnej penzie môže pracovať na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti s odvodovou úľavou, ale príjem z takejto dohody nesmie presiahnuť 2 400 eur ročne. Ak má príjem vyšší, Sociálna poisťovňa mu musí zo zákona výplatu predčasného dôchodku zastaviť a uvoľní mu ju až po ukončení dôchodkového poistenia, teda keď prestane pracovať,“ približuje podmienky zamestnania predčasného penzistu Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. "Zákon teda nepovoľuje súbeh zamestnania a poberania predčasného dôchodku.“

Pracujúci dôchodcovia môžu zo sociálneho poistenia získať dávky podľa toho, aké odvody platia. Pre mnohých penzistov je zaujímavé predovšetkým to, že si vďaka práci zvyšujú aj svoj dôchodok. "Pracujúcim dôchodcom vzniká nárok na dávky podľa toho, aké povinné poistenie im vyplýva z pracovnoprávneho vzťahu, ktorý uzatvorili. Čiže nárok na dávku majú alebo nemajú podľa toho, či a na aký druh sociálneho poistenia odvádzajú z príjmu poistné. Ich odvody sú oproti „nedôchodcom“ nižšie – podľa druhu pracovnoprávneho vzťahu, resp. príjmov z podnikania popri poberaní dôchodku,“ vysvetľuje Hrabková.

Ak sú v riadnom pracovnom pomere, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, pričom za nich platí zamestnávateľ aj poistné na úrazové a garančné poistenie.

Ak majú pracujúci penzisti nepravidelný príjem alebo pracujú na dohodu, platia len poistné na starobné poistenie a zamestnávateľ za nich platí aj poistné na úrazové a garančné poistenie. Majú teda nárok na úrazové dávky a garančnú dávku a obdobie prácesa im zaráta aj na dôchodkové účely. Čiže po ukončení práce/dohody im Sociálna poisťovňa navýši dôchodok za dané odpracované obdobie.

Penzisti môžu o zvýšenie svojho dôchodku požiadať až po tom, keď prestanú pracovať. Ak má niekto súčasne viacero zamestnaní, môže podať žiadosť až vtedy, keď mu zaniknú všetky poistenia. Ak niekomu počas roka dôchodkové poistenie nezanikne alebo nepožiada o zvýšenie penzie, Sociálna poisťovňa mu ju zvýši automaticky od januára nasledujúceho roka. Prvýkrát však zvýšený dôchodok vyplatí v apríli aj s doplatkom za prvé tri mesiace. To znamená, že ak niekomu počas tohto roka zanikne dôchodkové poistenie, ak o zvýšenie nepožiada sám, Sociálna poisťovňa mu dôchodok za prácu zvýši do konca marca budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #pracujúci penzisti