Slovenská pošta začala vyplácať novembrové dôchodky

Slovenská pošta každý mesiac vyplatí dôchodky približne 400-tisíc občanom. Vypláca ich štandardne doručovateľom priamo doma na adrese alebo na príslušnej pobočke pošty, ak sa pre takýto spôsob občan rozhodol.

02.11.2020 13:21
pošta, schránka, obálky, obálka, zásielka Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Slovenská pošta začala dnešným dňom opäť vyplácať dôchodky. Tento proces bude pokračovať v súlade s legislatívou a stanovenými pravidlami Sociálnej poisťovne. Pošta zároveň žiada zákazníkov aj zamestnancov, aby pri doručovaní a preberaní dôchodkov dôsledne dodržiavali hygienické a bezpečnostné opatrenia nariadené Úradom verejného zdravotníctva SR. Informovala o tom hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Slovenská pošta každý mesiac vyplatí dôchodky približne 400-tisíc občanom. Vypláca ich štandardne doručovateľom priamo doma na adrese alebo na príslušnej pobočke pošty, ak sa pre takýto spôsob občan rozhodol. V súčasnosti 95 percent poberateľov dôchodkov, ktorí poberajú dôchodok v hotovosti prostredníctvom pošty, využíva výplatu prostredníctvom doručovateľa. Ak si občania želajú vyplatiť dôchodok na pošte, musia vypísať žiadosť o dispozičné služby k dôchodku, ktorú odovzdajú v príslušnej pobočke pošty. Pre túto formu sa rozhodlo zvyšných päť percent občanov.

Nakoľko situácia je v danom období pre poberateľov dôchodkov obzvlášť riziková, Slovenská pošta im vychádza v ústrety a usiluje sa zjednodušiť procesy v prípade vyplácania dôchodkov. Ak sa občania, ktorí si štandardne chodia pre dôchodok na poštu, rozhodnú, že chcú využiť službu výplaty dôchodku doručovateľom priamo domov na adresu, nemusia vypisovať žiadosť, ale stačí, ak telefonicky kontaktujú príslušnú pobočku pošty.

Dôchodok môže prevziať poberateľ dôchodku, iný prijímateľ uvedený na kvitančnom liste na základe rozhodnutia Sociálnej poisťovne, alebo druhý z manželov na základe písomného súhlasu príjemcu. Platí však, že maximálne na dobu šesť po sebe nasledujúcich mesiacov, po šiestich mesiacoch je totiž potrebné, aby si poberateľ dôchodku prevzal dôchodok osobne. Pre doručovanie dôchodkov platia prísne ochranné opatrenia, cieľom ktorých je minimalizovať ohrozenie zdravia zamestnancov a obyvateľov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dôchodky #pošta #penzie #výplata penzií