Súčasní aj budúci penzisti: Dôchodok si možno zvýšiť

Práca na trvalý pracovný pomer či dohodu, dobrovoľné dôchodkové poistenie, dobrovoľné príspevky do druhého piliera či poistenie. Toto všetko sú možnosti, ktoré pomôžu zvýšiť dôchodok.

12.11.2020 06:00
žena, penzistka, práca, kancelária, počítač Foto:
Okrem práce vám k vyššej penzii môže dopomôcť aj dobrovoľné dôchodkové poistenie.
debata (10)

Priemerný dôchodok na Slovensku nedosahuje ani sumu 500 eur. Rozmýšľať o tom, ako si zabezpečiť, aby bol čo najvyšší, by preto mali aj mladí ľudia. Výška dôchodku, ktorý od štátu v budúcnosti dostanete, závisí od výšky zaplatených odvodov do Sociálnej poisťovne. Čím viac zarábate, tým vyššie odvody odvádzate a tým vyšší dôchodok vám poisťovňa prizná. Pokiaľ ale chcete, aby ste dostávali od štátu viac, musíte platiť vyššie odvody.

Jednou z možností je nájsť si ešte ďalšie zamestnanie alebo prácu na dohodu. Odvody sa totiž platia aj z práce na dohodu, a poisťovňa každú takúto dohodu berie do úvahy pri výpočte dôchodku. Ak napríklad zarábate v zamestnaní 1¤200 eur, do Sociálnej poisťovne idú za vás odvody z tejto sumy. Ak ale ešte pracujete na dohodu a zarobíte napríklad ďalších 300 eur, do dôchodku sa mu ráta 1 500 eur. Samozrejme, platí aj to, že čím dlhšie pracujete, tým vyššiu penziu vám štát prizná.

Ďalším spôsobom, ako si dopomôcť k o niečo vyššej penzii, je dobrovoľné dôchodkové poistenie. Uzatvoriť ho možno aj v Sociálnej poisťovni. Ak si plánujete zvyšovať dôchodok takto, musíte platiť aspoň minimálne odvody. V tomto roku platí minimálny vymeriavací základ na sociálne poistenie pre SZČO a dobrovoľne poistené osoby vo výške 506,50 eura. Výška minimálneho poistného vypočítaná z tohto vymeriavacieho základu pre SZČO je mesačne 167,89 eura. Pre živnostníkov, ktorí majú priznaný starobný alebo predčasný dôchodok, a pre SZČO, ktoré sú poberateľmi výsluhového dôchodku a dovŕšili dôchodkový vek, je mesačná suma poistného 137,50 eura, keďže neplatia poistné na invalidné poistenie.

Ak by si niekto jeden rok platil tieto minimálne dobrovoľné odvody, jeho budúca penzia sa vďaka tomu zvýši približne o 6,40 eura. V prípade, ak máte druhý dôchodkový pilier, dobrovoľné príspevky si môžete posielať aj tam. Po dovŕšení dôchodkového veku máte možnosť si vybrať dobrovoľné príspevky v hotovosti.

Tretia možnosť, ako sa dopracovať k vyššej sume penzie na účte, je doplnkové dôchodkové sporenie. Využíva ho mnoho ľudí, pretože má viacero výhod. Zamestnancom naň zvyčajne prispievajú zamestnávatelia, príspevky na tretí pilier sú navyše aj daňovo zvýhodnené.

Mať vyšší dôchodok nie je nemožné ani vtedy, ak už ste v penzii. Pre týchto ľudí ale už existuje len jediná možnosť, a to pracovať popri dôchodku. Ak sa zamestnáte, vznikne vám povinné dôchodkové poistenie. Po skončení práce môžete požiadať Sociálnu poisťovňu o prepočítanie penzie, prípadne počkať, kým tak Sociálna poisťovňa urobí sama. O koľko sa penzia pracujúcemu dôchodcovi zvýši, závisí od toho, ako dlho pracoval a aký mal plat. Ak zarábal viac, zvýšenie dôchodku pocíti výraznejšie ako ten, kto zarába málo.

Poberateľom starobného dôchodku, ktorí pracujú a budú pracovať k 31. decembru a tým, ktorým dôchodkové poistenie v tomto roku zanikne, no o zvýšenie penzie nepožiadajú, zvýši Sociálna poisťovňa penzie od 1. januára automaticky, bez žiadosti. O koľko sa dôchodok zvýši, určí Sociálna poisťovňa na základe údajov oznámených zamestnávateľom v mesačnom výkaze poistného v lehote najneskôr do 31. marca.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #zvýšenie penzie