Druhý a tretí pilier: Pomôžu sporiť na dôchodok

Aký je medzi nimi rozdiel? Aké výhody a nevýhody so sebou prináša sporenie v II. pilieri? A ako ešte si môžete sporiť na dôchodok?

20.11.2020 11:00
práca, zamestnania, povolania Foto:
Najviac sa oplatí dlhodobé sporenie, je preto vhodné začať čo najskôr.
debata (1)

Druhý dôchodkový pilier

Sporiteľ, ktorý sa rozhodne pre sporenie v II. pilieri, bude poberať dôchodok z dvoch zdrojov. Prvým bude primerane krátený dôchodok z I. piliera, ktorý vypláca Sociálna poisťovňa, a druhým bude dôchodok z II. piliera, ktorého výška bude závisieť od zaplatených príspevkov, ako aj ich zhodnotenia a od zvoleného spôsobu poberania dôchodku zo starobného dôchodkového sporenia.

Výška dôchodkovej dávky z II. piliera závisí od: zaplatenej výšky príspevkov na starobné dôchodkové sporenie, dĺžky sporenia, veku odchodu do dôchodku, miery zhodnotenia týchto príspevkov a od zvoleného spôsobu poberania dôchodku starobného dôchodkového sporenia.

Každý, kto je zapojený v druhom pilieri, si môže na svoj dôchodkový účet posielať aj dobrovoľné príspevky. Nasporí si tak vyššiu sumu, ako keby mu sem smerovala len časť jeho dôchodkových odvodov. Jednotlivé dôchodkové spoločnosti nemajú stanovenú minimálnu alebo maximálnu sumu, ktorú treba na dôchodkové sporenie posielať. Každý, kto si chce sporiť dobrovoľne, môže posielať ľubovoľne vysokú sumu vtedy, keď sa mu to hodí. Netreba preto sporiť každý mesiac, stačí poslať peniaze raz za rok či niekoľko rokov.

Video
S Marošom Ovčarikom zo spoločnosti Partners Investments o tom, ako nakladať s úsporami v II. pilieri - september 2019.

Výhoda

Výhodou dobrovoľného sporenia v druhom pilieri v porovnaní s podielovými fondmi je, že zákon určuje maximálne poplatky, ktoré si dôchodkové spoločnosti môžu od svojich klientov pýtať. Toto investovanie tak vyjde lacnejšie, ako keby sme si sporili v podielovom fonde.

Nevýhoda

Nevýhodou takéhoto sporenia je, že len čo pošleme peniaze na dôchodkový účet, môžeme sa k nim dostať až po splnení podmienok na získanie dôchodku. V prípade, že by ich niekto potreboval napríklad na kúpu auta či opravu domu, nebude ich môcť vybrať skôr.

Dobrovoľné príspevky

Kto si chce posielať dobrovoľné príspevky na druhý pilier, musí si to s dôchodkovou spoločnosťou dohodnúť v zmluve alebo môže uzatvoriť dodatok k zmluve. Bez toho nie je možné dobrovoľné príspevky posielať. Za dobrovoľné príspevky si nemusíte kupovať doživotný dôchodok. Po dovŕšení dôchodkového veku si ich spolu s výnosmi môžete vybrať naraz aj v prípade, že výška vášho dôchodku nebude dostatočná, aby ste si mohli vybrať všetky peniaze nasporené v druhom pilieri. Rovnako dobrovoľné príspevky netreba pred dosiahnutím dôchodkového veku presúvať do garantovaných fondov.

Postupný presun majetku sporiteľa do konzervatívnych dlhopisových fondov začínajúci sa od 52 rokov veku sporiteľa sa vzťahuje iba na majetok tvorený z povinných príspevkov. Majetok zodpovedajúci dobrovoľným príspevkom sporiteľ môže investovať neobmedzene do akéhokoľvek dôchodkového fondu spravovaného DSS bez ohľadu na jeho vek.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

Tretí dôchodkový pilier

Čo je tretí piler: Doplnkové dôchodkové sporenie je dobrovoľný, takzvaný tretí pilier dôchodkového systému, v ktorom sú finančné prostriedky účastníkov spravované doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami a umožňuje účastníkom získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe.

Vstup do tretieho piliera je pre osoby staršie ako 18 rokov dobrovoľný. Ak sa niekto rozhodne pre sporenie v III. pilieri, musí s vybranou DSS uzatvoriť účastnícku zmluvu. V sporiacej fáze platia účastníci príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré môžu účastníci investovať v jednom alebo vo viacerých príspevkových fondoch vybranej DDS.

Možný príspevok zamestnávateľa

Účastníci doplnkového dôchodkového sporenia platia príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie sami (za zamestnancov môže príspevky platiť aj ich zamestnávateľ).

Vo výplatnej fáze sa po ukončení sporenia z doplnkového dôchodkového sporenia účastníkovi vyplácajú dávky. Aké dávky sa konkrétnemu účastníkovi budú vyplácať, závisí aj od toho, v akom období uzatvoril účastnícku zmluvu.

Video
S Andreou Strakovou (PARTNERS GROUP SK) o dôchodkoch z III. piliera - publikované 7.10.

Zníženie daní

Príspevky na tretí pilier znížia dane. Ak si sporíte na dôchodok v treťom pilieri, môžete si po splnení podmienok odpočítať zaplatené príspevky. Zníženie základu dane o príspevky sa môže uplatniť iba zo základu dane z príjmov zo závislej činnosti alebo základu dane z príjmov z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo z ich úhrnu v preukázateľne zaplatenej výške v úhrne najviac 180 eur za rok.

Podmienky na odpočítanie dane: príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie zaplatil účastník na základe účastníckej zmluvy uzatvorenej po 31. 12. 2013 alebo na základe zmeny účastníckej zmluvy, ktorej súčasťou je zrušenie dávkového plánu, daňovník zároveň nesmie mať uzatvorenú inú účastnícku zmluvu podľa zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení, ktorá nespĺňa podmienky stanovené novelou zákona o doplnkovom dôchodkovom sporení.

Iné možnosti sporenia

Skorý začiatok: ak si chcete zvýšiť dôchodok našetrenými peniazmi, mali by ste začať čím skôr. Pri dlhom sporení platí, že sporiteľ má výhodu z toho, že inkasuje aj úroky z úrokov.

Vysoké zisky: profitom dlhšieho sporenia je aj to, že možno využiť aj fondy, ktoré z dlhodobého hľadiska prinášajú vysoké zisky, no neoplatí sa do nich investovať na krátky čas, pretože sa vyznačujú vysokou kolísavosťou. Hodnota investície sa teda môže výrazne meniť a smerom nahor, ale aj nadol.

Indexové fondy: sporiť na dôchodok sa oplatí aj cez takzvané ETF fondy. Ide o indexové fondy, ktoré sledujú vybraný akciový index a na rozdiel od klasických podielových fondov do nich správca výrazne nezasahuje. Investori platia nižšie poplatky ako pri podielových fondoch a investícia do nich je po jednom roku oslobodená od dane z príjmov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #sporenie na dôchodok #III. pilier