2021: Nové penzie budú vyššie

Chystáte sa do penzie? Každý, kto odchádza do dôchodku, musí spĺňať, okrem skutočnosti, že dosiahne dôchodkový vek, aj ďalšie podmienky stanovené zákonom. Suma jeho budúcej penzie sa tiež odvíja od viacerých faktorov: mzdy, odpracovaných rokov, ale aj jednej, pre mnohých úplne neznámej, o to však dôležitejšej veličiny, aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ADH).

18.11.2020 08:00
rok 2021 Foto:
Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri či čakať až na január.
debata (12)

Dôchodková hodnota je jednou zo základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky v danom roku. Na výpočet penzie sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v kalendárnom roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu.

Jej výška sa každý rok mení, odvíja sa totiž od priemernej mzdy v hospodárstve. Čím je priemerná mzda vyššia, tým je vyššia aj aktuálna dôchodková hodnota. Kým do konca tohto roka platí suma 13,6361 eura, od januára je predpoklad, že bude v sume 14,0722. Dôchodková hodnota na rok 2021 sa určí ako súčin dôchodkovej hodnoty v roku 2020 a hodnoty, ktorá zodpovedá podielu priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2020 a priemernej mzdy v hospodárstve SR za 3. štvrťrok 2019. Jej presná suma bude teda známa až začiatkom decembra.

„Predpokladaná suma ADH 14,2441 eura na rok 2021 bola vypočítaná na základe makroekonomickej prognózy IFP zo septembra 2019 (rast priemernej mzdy v III. kvartáli 2020 sa predpokladal na úrovni 4,7 %) a vychádzalo sa z predpokladanej hodnoty ADH na rok 2020 (13,6054 eura). Ak by sme vychádzali z novej makroekonomickej prognózy IFP z apríla 2020 a reálnej ADH na rok 2020 (13,6361 eur), tak jej úroveň by bola prognózovaná 14,0722 eura,“ konštatovala Barbora Petrová z tlačového odboru rezortu práce. „Uvedená suma je predpokladom, teda nakoľko bude reálna, ukáže až porovnanie predpokladu so skutočným rastom priemernej mzdy v III. štvrťroku 2020,“ dodala.

Ak teda do penzie odchádza človek v tomto roku a jeho príjem bol na úrovni priemernej mzdy a odpracoval 45 rokov, jeho dôchodok aj s januárovou valorizáciou je na úrovni približne 632 eur. Ak bude do dôchodku odchádzať človek za rovnakých podmienok v budúcom roku, jeho penzia bude, vďaka vyššej aktuálnej dôchodkovej hodnote aj s januárovou valorizáciou, v sume viac ako 650 eur mesačne.

Mnohí budúci penzisti, ktorí dosiahnu dôchodkový vek na rozhraní rokov, si tak kladú otázku, či požiadať o penziu v decembri či čakať až na január. „Každý človek, ktorý dovŕši dôchodkový vek, sa rozhoduje individuálne, či požiada o penziu odo dňa dovŕšenia dôchodkového veku, alebo až neskôr,“ konštatovala Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. „Pri rozhodovaní treba brať do úvahy okrem individuálnej životnej situácie aktuálnu dôchodkovú hodnotu, ktorá sa každý rok mení, valorizáciu dôchodku, možnosť získania vianočného príspevku, ako aj možnosť zvýšenia penzie za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na dôchodok bez poberania tohto dôchodku,“ dodala.

Od januára si ale nepolepšia všetci súčasní aj budúci penzisti, ktorí spĺňajú alebo splnia nárok na minimálny dôchodok. Zostanú v rovnakej výške ako dnes. Základná suma minimálnej penzie sa odpojí od priemernej mzdy na Slovensku. Obnoví sa aj zohľadňovanie len tzv. kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia pri posúdení nároku na minimálnu penziu.

Žiadateľovi o dôchodok sa tak z hľadiska nároku na minimálny dôchodok opäť vezmú do úvahy len tie roky poistenia, pri ktorých v hrubom zarábal mesačne najmenej 24,1 % z priemernej mzdy. Naviazaním minimálneho dôchodku na priemernú mzdu na Slovensku sa suma minimálneho dôchodku skokovo zvýšila na úroveň, ktorú by prirodzeným rastom sumy životného minima dosiahla až počas niekoľkých rokov. „Opätovne sa tak k zvýšeniu súm minimálneho dôchodku pristúpi až po tom, keď suma predstavujúca 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu prekročí sumu 334,30 eura,“ upozorňuje rezort práce.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #aktuálna dôchodková hodnota #zmeny v roku 2021