Valorizácia 2021: Percento či pevná suma?

Minimálne 9,4 eura dostane každý starobný dôchodca, ktorý poberá penziu. Zvyšovanie dôchodkov čaká od januára viac ako 1,4 milióna penzistov.

31.12.2020 06:00
Vianoce, 2021, sviatky, seniori, radosť Foto:
Od roku 2018 sa dôchodky na Slovensku zvyšujú o tzv. dôchodcovskú infláciu alebo o pevnú sumu z daného druhu dôchodku. Tento model sa pri valorizácii uplatní ešte v roku 2021.
debata (13)

Dôchodky sa v roku 2021 zvýšia o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku, najmenej sa však zvýšia o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku.

Predčasné penzie porastú najmenej o 9,10 a invalidné s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 percent o 4,40, ak má človek mieru poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent, dostane penzista pridané 7,80, vdovy a vdovci dostanú šesť eur.

Dôchodky sa zvyšujú buď o percento medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov, teda takzvanú dôchodcovskú infláciu alebo o minimálnu valorizačnú pevnú sumu, ktorá prislúcha danému druhu dôchodku.

"Viac ako 1,51 milióna dôchodkov z viac ako 1,7 milióna vyplácaných penzií porastie o dôchodcovskú infláciu, teda o 2,6 percenta mesačnej sumy penzie. Pre takmer 87 percent penzistov teda bude výhodnejšia percentuálna valorizácia,“ priblížila Daniela Rodinová z tlačového oddelenia ministerstva práce.

"Nakoľko penzista môže poberať súbežne aj viac dôchodkov, tak niektorý môže byť valorizovaný percentom a druhý pevnou sumou,“ dodala.

Ak napríklad penzista poberá starobný dôchodok v nižšej sume ako 360 eur, dostane garantovanú sumu zvýšenia 9,40 eura. Ak je ale jeho penzia vyššia ako 370 eur, bude sa jeho dôchodok zvyšovať o tzv. dôchodcovskú infláciu, pretože je pre neho výhodnejšia. Suma jeho penzie sa totiž zvýši nie o 9,40, ale o 9,70 eura.

"Ak je dôchodok vyplácaný v súbehu, zvýšenie každého vyplácaného dôchodku sa posudzuje samostatne. Pevná suma zvýšenia dôchodku vyplácaného v sume jednej polovice nezodpovedá polovici pevnej sumy zvýšenia dôchodku vyplácaného v plnej sume, ale dôchodok sa zvýši o stanovenú garantovanú pevnú sumu zvýšenia dôchodku vyplácaného v sume jednej polovice,“ vysvetlila Rodinová.

"O zvýšenie dôchodku nebudú musieť penzisti žiadať, Sociálna poisťovňa ho zvýši z vlastnej iniciatívy. O zvýšení dôchodku zašle písomné rozhodnutie. Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2021 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2021 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v mesiaci január 2021. To znamená, že dôchodcovi, ktorý dostáva svoj dôchodok napríklad 20. deň v mesiaci, bude rozhodnutie doručené tesne pred 20. januárom 2021,“ vysvetlil Pavel Machava z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Pokiaľ však dôchodca poberá penziu zvýšenú na sumu minimálneho dôchodku, tu je situácia iná. Minimálne dôchodky sa nezvyšujú automaticky, vždy sa valorizuje pôvodný starobný alebo invalidný dôchodok, z ktorého bol minimálny dôchodok pôvodne určený. Ak je pôvodný dôchodok po zvýšení o valorizovanú sumu nižší ako penzijné minimum platné pre daný rok, dôchodca naďalej dostáva minimálny dôchodok, lebo ten je pre neho výhodnejší.

Napríklad ak penzista dostáva minimálny dôchodok 391,10 eura za 42 odpracovaných rokov, keďže jeho starobný dôchodok bol v sume 275, zvyšuje sa pôvodný dôchodok o 9,40 na sumu 284,40 eura. Táto suma je však stále nižšia ako suma minimálnej penzie 391,10, a tak bude aj naďalej dostávať penziu zvýšenú na minimálny dôchodok.

Od roku 2018 sa dôchodky na Slovensku zvyšujú o tzv. dôchodcovskú infláciu alebo o pevnú sumu z daného druhu dôchodku. Tento model sa pri valorizácii uplatní ešte v roku 2021. Od roku 2022 sa tento mechanizmus, ak sa nezmení zákon, založený na garancii minimálnej sumy zvyšovania dôchodkov, zruší a nahradí ho zvyšovanie všetkých dôchodkov výlučne percentuálne, podľa výšky dôchodcovskej inflácie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #zvýšenie dôchodkov #zmeny v roku 2021