2021: Čo všetko čaká penzie

Dôchodky sa opäť menia. Čaká ich valorizácia, zmena dôchodkového veku, vyššia aktuálna dôchodková hodnota, vďaka ktorej budú nové penzie vyššie, ale aj zakonzervované sumy penzijného minima.

11.01.2021 06:00
zmena rokov, 2021, kocky Foto:
Zákonom sa stanovil spôsob kompenzácie dôchodkových nárokov poistencov, ktorí do dôchodku už odišli a na účely určenia dôchodkového veku im nebola zohľadnená výchova dieťaťa.
debata (3)

O dôchodcovskú infláciu, teda o 2,6 percenta, najmenej však o garantovanú pevnú sumu budú od januára zvýšené všetky dôchodky. Pevná suma sa určí ako 2 % z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu 2020.

Deväť štyridsať je teda suma, o ktorú minimálne porastú starobné dôchodky od januára. Valorizácia čaká viac ako 1,7 milióna dôchodkov, vyššiu sumu penzie dostane viac ako 1,4 milióna dôchodcov. Predčasné penzie porastú najmenej o 9,10 a invalidné s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 percent o 4,40, ak má človek mieru poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent, dostane penzista pridané 7,80, vdovy a vdovci dostanú šesť eur.

"Pre takmer 87 percent penzistov bude výhodnejšia percentuálna valorizácia,“ vysvetlila Daniela Rodinová z tlačového oddelenia rezortu práce.

Všetci súčasní aj budúci penzisti, ktorí dlhé roky pracovali za minimálnu mzdu, môžu po odchode do dôchodku poberať minimálnu penziu. Ak spĺňajú aj ďalšie podmienky. "Výška minimálneho dôchodku v roku 2021 bude rovnaká ako v roku 2020. Poberateľ, ktorého dôchodok po valorizácii od 1. januára 2021 bude nižší ako zákonom stanovený minimálny dôchodok, bude teda z dôvodu „zakonzervovania minimálneho dôchodku“ poberať minimálny dôchodok naďalej v nezmennej výške,“ uviedla Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Dôchodková hodnota je jednou zo základných veličín na výpočet dôchodkovej dávky v danom roku. Na výpočet penzie sa použije aktuálna dôchodková hodnota platná v kalendárnom roku, v ktorom vznikol nárok na jej výplatu. Ak teda nárok na dôchodkovú dávku vznikne v roku 2021, použije sa dôchodková hodnota 14,2107 eura.

Mení sa aj dôchodkový vek žien a mužov narodených v rokoch 1957 až 1965, ktorým sa neodpočítalo šesť mesiacov v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca. "Dôchodkový vek sa upravuje tak, aby každý poistenec, ktorý vychoval deti, mal znížený dôchodkový vek o šesť mesiacov za každé vychované dieťa v porovnaní s dôchodkovým vekom bezdetného poistenca, ktorý sa narodil v tom istom roku,“ informovala Hrabková.

Zákonom sa stanovil spôsob kompenzácie dôchodkových nárokov poistencov, ktorí do dôchodku už odišli a na účely určenia dôchodkového veku im nebola zohľadnená výchova dieťaťa. Súčasne sa stanovil aj spôsob kompenzácie poistencov, ktorí dôchodkový vek ešte nedovŕšili, ale podľa novely zákona je ich dôchodkový vek nižší a dovŕšili by ho pred 1. januárom 2021. Kompenzácia bude mať formu jednorazového doplatku alebo formu percentuálneho zvýšenia dôchodku.

Dôchodky čakajú aj ďalšie zmeny. Po novom by mal byť určený individuálny dôchodkový strop v dĺžke 40 odpracovaných rokov aj rodičovský bonus, ktorý umožní deťom prispievať z daní či odvodov na penzie svojim rodičom. „Ľuďom, ktorí celý život tvrdo pracujú, chceme garantovať, aby mohli odísť aj skôr do dôchodku,“ konštatoval minister práce Milan Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #aktuálna dôchodková hodnota #dôchodkový vek #minimálna penzia #zmeny v roku 2021