Predčasný dôchodok alebo podpora?

Pandémia koronavírusu spomalila ekonomiku, pribúda ľudí bez práce. Ak o zamestnanie príde človek v preddôchodkovom veku, je preňho mnohokrát ťažké nájsť si novú prácu. Oplatí sa požiadať v takom prípade o predčasný dôchodok? Alebo je vhodnejšie ísť na podporu v nezamestnanosti a až potom požiadať o penziu?

20.01.2021 08:00
muž, výpoveď, nezamestnaný, pracujúci penzista Foto:
Počas obdobia nezamestnanosti dosahuje podpora približne polovicu doterajšej hrubej mzdy.
debata

Ak človek krátko pred odchodom do starobného dôchodku stratí prácu a nevie si nájsť novú a ak mu do riadneho dôchodku chýbajú maximálne dva roky, často volí predčasný dôchodok ako jedno z možných riešení. Ľudia sa preň rozhodujú častejšie ako pre dávku v nezamestnanosti. Predčasný dôchodok aj podpora v nezamestnanosti majú svoje podmienky a jedno aj druhé má svoje výhody, ale aj nevýhody.

Najväčšou nevýhodou predčasného dôchodku je skutočnosť, že sa senior pripraví o časť svojho dôchodku. Suma penzie sa síce počíta rovnako ako suma starobného dôchodku, na ktorý by mal nárok, ak by už dosiahol dôchodkový vek, ale takto vypočítaný dôchodok sa potom skráti. "Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku.

Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky," priblížila Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Toto zníženie je pritom už trvalé a takýto dôchodok sa bude zvyšovať už len o každoročnú valorizáciu.

Ak niekto odíde do dôchodku v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, skráti sa mu dôchodok o 12,5 percenta. Ak by napríklad starobný dôchodok mal byť 520 eur, po znížení o 12,5 percenta bude suma predčasného dôchodku 455 eur, teda penzia bude nižšia o 65 eur.

Ak však človek, ktorý krátko pred dôchodkom príde o prácu, požiada najprv o dávku v nezamestnanosti a odloží si odchod do predčasnej penzie o pol roka, bude mať dôchodok vyšší. Neznížil by sa mu totiž o 12,5, ale iba o 9,5 percenta.

Počas obdobia nezamestnanosti dosahuje podpora približne polovicu doterajšej hrubej mzdy. Ak napríklad niekto zarábal v hrubom 800 eur, mal by dostať dávku vo výške približne 400 eur. Maximálne sa však podpora počíta z dvojnásobku priemernej mzdy.

„Poistenci môžu od júla požiadať o dávku v nezamestnanosti nielen v Sociálnej poisťovni, ale aj na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne so žiadosťou o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Údaje v žiadosti potom úrad práce bezodkladne po zaradení občana do evidencie uchádzačov o zamestnanie poskytne Sociálnej poisťovni elektronicky. Kontakt žiadateľa o dávku so Sociálnou poisťovňou tak nie je potrebný," priblížila novinku, ktorá začala platiť v júli minulého roka, Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

V období mimoriadnej situácie na Slovensku si občan, ktorý ukončil pracovný pomer, môže podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie poštou alebo e-mailom. „Žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie si môže podať iba ten, kto má ukončený pracovný pomer a nie je na péenke,“ dodala Hrehová.

Dávka v nezamestnanosti je do konca júna v mesiaci, ktorý má 31 dní, maximálne 1 113 eur a v mesiaci, ktorý má 30 dní, je suma najviac 1 077,10 eura.

Privyrobiť si môže aj nezamestnaný. Ako?

Uchádzač o zamestnanie môže byť v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru, ak trvanie tohto pracovnoprávneho vzťahu nepresiahne v úhrne 40 dní v kalendárnom roku u zamestnávateľa

  • u ktorého bezprostredne pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie nebol v pracovnom pomere alebo v obdobnom pracovnom vzťahu,
  • ktorý ho v predchádzajúcich šiestich mesiacoch pred uzatvorením tohto pracovnoprávneho vzťahu neodmietol prijať do zamestnania sprostredkovaného úradom.

Výška odmeny za vykonávanú činnosť nesmie za mesiac presiahnuť v úhrne sumu životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, t. j. 214,83 eura.

Uchádzač o zamestnanie nesmie byť súčasne vo viacerých pracovnoprávnych vzťahoch.

Aké povinnosti máte, ak pracujete na dohodu

  • musíte predložiť úradu práce kópiu dohody o práci vykonávanej mimo pracovného pomeru najneskôr deň pred začatím plynutia doby, na ktorú sa táto dohoda uzatvorila,
  • do ôsmich kalendárnych dní musíte preukázať úradu práce rozhodné skutočnosti pre vedenie v evidencii uchádzačov o zamestnanie, t. j. skutočnosti o výške odmeny za uplynulý kalendárny mesiac.

Ak uchádzač o zamestnanie maximálnu výšku odmeny prekročí, úrad práce začne voči nemu správne konanie vo veci vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #práca na dohodu #podpora v nezamestnanosti #strata zamestnania