Pracujete popri penzii. Kedy dostanete zvýšený dôchodok?

Priemerný dôchodok sa na Slovensku pohybuje približne na úrovni 490 eur. Zrejme aj to je jeden z dôvodov, prečo mnohí penzisti aj po dosiahnutí dôchodkového veku pracujú. V decembri evidovala Sociálna poisťovňa 249 504 pracujúcich dôchodcov.

01.02.2021 06:00
žena, vesta, prilba, pracujúci penzisti Foto:
Existujú ale aj prípady, že je žiadosť o zvýšenie dôchodku zo strany poisťovne zamietnutá. Vtedy, keď o zvýšenie požiadate viac než raz ročne.
debata (1)

"Človek, ktorý bol dôchodkovo poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok a tento aj poberal, má možnosť požiadať o jeho zvýšenie až po zániku dôchodkového poistenia, teda po ukončení práce,“ vysvetlila Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. Napríklad ak penzista pracoval od 1. januára do 13. marca 2020, o zvýšenie svojho dôchodku mohol požiadať od 14. marca 2020.

Ak tak ale neurobil, Sociálna poisťovňa tak urobí sama, bez jeho osobitnej žiadosti. "Automaticky, bez žiadosti dôchodcu, zvyšuje Sociálna poisťovňa starobný dôchodok vždy od 1. januára kalendárneho roka za obdobie dôchodkového poistenia získaného popri poberaní dôchodku v predchádzajúcom roku. Robíme tak do 31. marca a rovnako to bude aj tento rok. Zvýšené dôchodky dostanú „pracujúci“ dôchodcovia vo svojich aprílových výplatných termínoch. Dôchodky im pritom budú zvýšené spätne od 1. januára tohto roka. Dôchodcovia tak dostanú aj doplatok od januára do splátky dôchodku v apríli 2021. O zvýšení pritom Sociálna poisťovňa vydáva aj písomné rozhodnutie, ktoré dôchodcom pošle do 31. marca 2021,“ priblížila postup Hrabková.

Zvyšuje sa penzia aj dôchodcovi, ktorý pracuje na dohodu? "Áno, starobní penzisti môžu pracovať aj na dohodu a ak z nej odvádzajú poistné na sociálne poistenie, a teda neuplatnili si odvodovú úľavu pri príjme do 200 eur mesačne, tak aj za toto obdobie práce popri poberaní dôchodku sa im môže dôchodok zvýšiť podľa toho, z akých príjmov platili poistné,“ vysvetlila Jana Hrabková.

Dôchodca pracujúci na dohodu si môže za istých podmienok uplatniť odvodovú úľavu, teda určiť si jednu dohodu, z ktorej nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie, pokiaľ príjem z tejto dohody za mesiac nepresiahne 200 eur. Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd tento dôchodca-dohodár platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený. Táto výnimka sa týka dôchodcov, ktorí majú priznaný starobný, predčasný, invalidný, výsluhový dôchodok po dovŕšení dôchodkového veku alebo invalidný výsluhový dôchodok. V prípade dohody, na ktorú si dôchodca uplatnil výnimku a neplatí z nej teda poistné na dôchodkové poistenie, sa mu tento príjem nezapočítava do dôchodku.

"Výnimku tvorí predčasný dôchodca – zákon mu síce umožňuje pracovať, ale platí pre neho obmedzenie vo výške jeho príjmu. Poberateľ predčasnej penzie môže pracovať na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti s odvodovou úľavou, ale príjem z takejto dohody nesmie presiahnuť 2 400 eur ročne. Ak má príjem vyšší, Sociálna poisťovňa mu musí zo zákona výplatu predčasného dôchodku zastaviť a v ďalšom kalendárnom roku mu výplatu automaticky bez podania žiadosti dôchodcu obnoví, zvýši a zúčtuje,“ uviedla Jana Hrabková. Zákon teda nepovoľuje súbeh zamestnania a poberania predčasného starobného dôchodku.

Existujú ale aj prípady, že je žiadosť o zvýšenie dôchodku zo strany poisťovne zamietnutá. Podľa Hrabkovej Sociálna poisťovňa na základe žiadosti dôchodcu zvýši dôchodok len raz v roku. Tak to hovorí zákon. Ak si teda penzista požiada o zvýšenie dvakrát v roku, druhá žiadosť je zamietnutá. Rovnako, ak dôchodca má dve a viac zamestnaní a po ukončení len jedného z nich požiada o zvýšenie dôchodku. "Sociálna poisťovňa mu musí v tomto prípade žiadosť zamietnuť, pretože nemá ukončené všetky poistenia,“ dodala Jana Hrabková.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pracujúci penzisti #zvýšenie dôchodkov