Prečo na dôchodok myslieť už v 30-tke a nečakať do 50-tky?

Na penziu by sme mali myslieť už v tridsiatke, možno aj skôr. Ľudia, ktorí si odkladajú časť príjmu bokom už napríklad od svojich 30 rokov, dokážu nasporiť vyššiu čiastku a aj s oveľa vyšším výnosom, ako keď začnú sporiť až v 50-tke.

05.02.2021 08:00
senior, dôchodca, dôchodok, peniaze, penzia,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Ak chcete mať napríklad na penziu na prilepšenie nasporenú sumu 50 000 eur a začali by ste si na ňu sporiť až 50-tke, museli by ste si mesačne odkladať viac ako 400 eur.

„Avšak tridsaťročnému človeku stačí na túto cieľovú sumu odkladať menej ako 100 eur. Navyše, ak si mladý človek zvolí správnu formu sporenia na dôchodok a využije investičné portfólio zložené z akciových a indexových fondov, stačilo by mu mesačne odložiť okolo 50 eur,“ opisuje investičný analytik FinGO.sk František Burda.

Podľa odborníka sú aktuálne v móde hlavne indexové fondy, tzv. ETF fondy, ktoré majú nižšie poplatky za správu a ľudia do nich vedia investovať aj od 20 eur mesačne. “Taktiež by som sa teraz poobzeral po zlate ako uchovávateľovi hodnoty, ktoré má taktiež našliapnuté k dobrému zhodnoteniu a dá sa do neho sporiť aj po menších čiastkach,” radí Burda.

Podpora od štátu vo forme druhého a tretieho piliera

Ďalšou možnosťou ako sa efektívnejšie pripraviť na dôchodok, je využiť podporu od štátu vo forme druhého a tretieho piliera. “Slováci sa vo všeobecnosti v dôchodkovom systéme veľmi nevyznajú a veľa ľudí stále nepozná ani výhody vstupu do druhého a tretieho piliera. Druhý pilier je výhodný už len z toho dôvodu, že počas ich produktívneho života nemusia odkladať nič zo svojho príjmu navyše,“ vysvetľuje odborník na dôchodky.

Príspevky do druhého piliera sú totiž odvádzané Sociálnou poisťovňou z povinných odvodov na dôchodkové poistenie. Tento rok sa tieto povinné odvody na súkromný pilier navyšujú z 5 % na 5,25 %, ktoré posiela Sociálna poisťovňa na súkromný dôchodkový účet sporiteľa. “V prípade záujmu si môžu ľudia v druhom pilieri sporiť aj formou dobrovoľných príspevkov, ktorých výška nie je nijako zákonom ohraničená,” opisuje Burda.

Čo sa týka tretieho piliera, ten sa najviac oplatí ľuďom, ktorým na toto sporenie prispieva aj zamestnávateľ. Jeho výhodou je aj možnosť odpočítať si z daní 180 eur ročne, preto sa odporúča sporiť do tretieho piliera aspoň 15 eur mesačne. Prispievať si samozrejme môžete aj vyššiu čiastku, avšak stále platí, že daňovú úľavu si môžete uplatniť len do výšky 180 eur.

Sporte na viacerých frontoch

Ak sa chcete mať na dôchodku lepšie, optimálne je, ak svoje peniaze rozdelíte do rôznych investičných produktov, resp. zdrojov. Napríklad časť peňazí investujte do spomínaných ETF fondov a časť do investičného zlata. Ak by sa v priebehu času stalo, že o jeden z týchto zdrojov prídete, stále talk budete mať istotu, že sa na dôchodok pripravujete dostatočne a nemusíte sa spoliehať len na príspevky od štátu.

„Čím viac rôznych zdrojov príjmu si pred dôchodkom zabezpečíte, tým je väčšia pravdepodobnosť, že budete môcť pomýšľať napríklad aj nad predčasným dôchodkom,“ dodáva Burda.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #sporenie #suma penzie