Ako dosiahnuť lepší dôchodok? Tu sú možnosti

Priemerný dôchodok na Slovensku nedosahuje ani sumu 500 eur, preto je vhodné rozmýšľať, ako si zvýšiť budúcu penziu. Platiť môžete dobrovoľné príspevky do Sociálnej poisťovne, do druhého alebo tretieho piliera, prípadne využiť rôzne investičné možnosti.

23.02.2021 06:00
žena, pracujúci penzisti, úsmev, dôchodkyňa Foto:
Zvýšiť dôchodok si môžete, aj keď ste už v penzii, a to prácou popri dôchodku.
debata (42)

Výška dôchodku, ktorý od štátu v budúcnosti dostanete, závisí od výšky zaplatených odvodov do Sociálnej poisťovne. Čím viac zarábate, tým odvádzate vyššie odvody a tým vyšší dôchodok vám poisťovňa prizná. Ak ale chcete, aby ste dostávali od štátu viac, musíte platiť vyššie odvody. Jednou z možností je nájsť si ešte ďalšie zamestnanie alebo prácu na dohodu.

Odvody sa totiž platia aj z práce na dohodu, a poisťovňa každú takúto dohodu berie do úvahy pri výpočte dôchodku. Ak napríklad zarábate v zamestnaní 1000 eur, do Sociálnej poisťovne idú za vás odvody z tejto sumy. Ak ale ešte pracujete na dohodu a zarobíte napríklad ďalších 200 eur, do dôchodku sa mu ráta vymeriavací základ 1 200 eur. Platí aj to, že čím dlhšie pracujete, tým vyšší dôchodok vám štát prizná.

Iným spôsobom, ako si dopomôcť k o niečo vyššej penzii, je dobrovoľné dôchodkové poistenie v Sociálnej poisťovni.

Video
O výpise z účtu z II. piliera, číslach, ktoré v ňom nájdete a krokoch, ktoré treba urobiť pre vyšší dôchodok s Jánom Šebom, ekonómom z UMB Banská Bystrica. Odvysielané 17. 2. 2021.

V prípade, ak máte druhý dôchodkový pilier, dobrovoľné príspevky si môžete posielať aj tam. V druhom pilieri si k 31. 12. 2020 sporilo viac ako 1,6 milióna Slovákov, ktorí majú na súkromných účtoch sporiteľov vyše 10 miliárd eur. Podľa štatistík dôchodkových správcovských spoločností (DSS) však až 69 % úspor „odpočíva“ v garantovaných dlhopisových fondoch, ktoré ich zhodnocujú veľmi slabo. Sporia si tu aj mladí ľudia, ktorí si nevšimli, že ich úspory do garantovaných fondov prehodila vláda v roku 2013.

"Všetci sporitelia, ktorým ostáva do dôchodku viac ako 15 rokov, by si mali v druhom pilieri sporiť v negarantovaných akciových alebo indexových fondoch. Dlhodobo zarábajú viac ako garantované fondy a vďaka tomu môže byť dôchodok z druhého piliera aj niekoľkonásobne vyšší,“ radí investičný analytik FinGO.sk František Burda.

Naše príjmy počas produktívneho života samozrejme rastú a s nimi rastie aj suma, ktorú odvádzame do druhého piliera. Rozdiel v celkovej nasporenej sume na dôchodku medzi sporiteľom, ktorý si sporí v garantovaných fondoch, oproti tomu, ktorý si bude sporiť v negarantovaných fondoch, preto môže byť vyšší. Môže to byť pokojne aj 10-násobne viac.

Zvýšiť dôchodok si môžete, aj keď ste už v penzii, a to prácou popri dôchodku. Ak sa zamestnáte, vznikne vám povinné dôchodkové poistenie. Po skončení práce môžete požiadať Sociálnu poisťovňu o prepočítanie penzie, prípadne počkať, kým tak Sociálna poisťovňa urobí sama. O koľko sa penzia pracujúcemu dôchodcovi zvýši, závisí od toho, ako dlho pracoval a aký mal plat. O koľko sa dôchodok zvýši, určí Sociálna poisťovňa každoročne na základe údajov oznámených zamestnávateľom v mesačnom výkaze poistného v lehote najneskôr do 31. marca.

Video
S Andreou Strakovou (PARTNERS GROUP SK) o dôchodkoch z III. piliera - odvysielané 7.10.

Ďalšou možnosťou, ako si zvýšiť budúcu penziu, je sporenie v takzvanom treťom pilieri. Doplnkové dôchodkové sporenie je dobrovoľný, takzvaný tretí pilier dôchodkového systému, v ktorom sú finančné prostriedky účastníkov spravované doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami a umožňuje účastníkom získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #zvýšenie dôchodku #III. pilier #investícia do budúcnosti #zvýšenie penzie