Ako sa do penzie započítava obdobie výchovy detí?

O niekoľko mesiacov dosiahnem dôchodkový vek, mám odpracovaných šestnásť rokov. Porodila a vychovala som päť detí, väčšinu života som sa venovala starostlivosti o ne. Vznikne mi nárok na starobný dôchodok? Ak áno, ako a z čoho sa mi bude počítať?

09.03.2021 12:09
dôchodkyňa, rozmýšľanie, penzistka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Áno, podľa toho, čo uvádzate vo svojej otázke, nárok vám vznikne. Základnými podmienkami na priznanie starobného dôchodku je získať najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia a dosiahnuť dôchodkový vek. Obidve podmienky musia byť splnené naraz.

Výška vášho dôchodku bude zodpovedať týmto „odpracovaným“ rokom (obdobiu dôchodkového poistenia) a vymeriavacím základom, z ktorého ste odvádzali poistné na dôchodkové poistenie. V zásade platí, že z čím vyšších vymeriavacích základov (hrubých zárobkov) bolo poistné odvedené a čím dlhšie obdobie, tým vyššia je suma dôchodku.

Do „odpracovaných“ rokov sa vám bude počítať aj starostlivosť o deti od ich narodenia do troch rokov ich veku. Ak sa tieto obdobia prelínajú, hodnotia sa iba raz. Ak ste študovali na učňovskej, strednej, či vysokej škole, aj toto obdobie po ukončení povinnej školskej dochádzky vám bude pre účely dôchodku zhodnotené. A rovnako bude zhodnotené obdobie prípadnej evidencie na úrade práce do 31. 12. 2000 a obdobie prípadného poberania podpory v nezamestnanosti od 1. 1. 2001 do 31. 12. 2003.

Odpovedala: Zuzana Dvoráková, hovorkyňa Sociálnej poisťovne

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #penzia #výchova detí #suma penzie