V sobotu v Pravde: Dôchodky pracujúcich penzistov porastú druhý raz

Pracujúci penzisti dostanú zvýšené dôchodky za to, že boli dôchodkovo poistení popri poberaní penzie a platili odvody. Všetko dôležité sa dozviete v sobotňajšom vydaní denníka Pravda.

12.03.2021 18:23 , aktualizované: 15.03.2021 01:00
debata

Človek, ktorý bol dôchodkovo poistený po splnení podmienok nároku na starobný dôchodok a tento aj poberal, má možnosť požiadať o jeho zvýšenie až po zániku dôchodkového poistenia, teda po ukončení práce. Napríklad ak penzista pracoval od 1. júla do 13. októbra 2020, o zvýšenie svojho dôchodku mohol požiadať od 14. októbra 2020.

Ak tak ale neurobil, Sociálna poisťovňa tak urobí sama, bez jeho osobitnej žiadosti. „Od 1. januára 2021 Sociálna poisťovňa automaticky, bez žiadosti pracujúceho dôchodcu, zvýši starobný dôchodok za obdobie dôchodkového poistenia (zamestnania) získané v roku 2020,“ informuje Zuzana Dvoráková, hovorkyňa Sociálnej poisťovne. „Zvýšený dôchodok vyplatí vo výplatnom termíne dôchodku v apríli 2021. Súčasne bude poukázaný aj doplatok za obdobie od 1. 1. 2021 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu dôchodku v apríli 2021. O tejto skutočnosti dostane dôchodca rozhodnutie spolu s oznámením o výplate,“ vysvetľuje.

Zvyšuje sa penzia aj dôchodcovi, ktorý pracuje na dohodu, ak z nej odvádza poistné na sociálne poistenie, a teda si neuplatnil odvodovú úľavu pri príjme do 200 eur mesačne, tak aj za toto obdobie práce popri poberaní dôchodku sa mu môže dôchodok zvýšiť podľa toho, z akých príjmov platil poistné.

Okrem zvýšenia dôchodku majú pracujúci penzisti nárok aj na viaceré dávky.

Veľký servis pre pracujúcich penzistov vyšiel v denníku Pravda…

Aj ste to nestihli v stánku, môžete si kúpiť jeho elektronickú verziu.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #pracujúci penzista #suma penzie