V sobotu v denníku Pravda: O troch pilieroch

Na Slovensku fungujú tri dôchodkové piliere. Prvý zastrešuje Sociálna poisťovňa, druhý Dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) a tretí pilier Doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS).

26.03.2021 16:20
debata (1)

Ako dosiahnuť čo najlepší budúci dôchodok? Odborníci radia, aby sme naň začali myslieť čo najskôr. Ľudia, ktorí si odkladajú časť príjmu bokom už napríklad od svojich 30 rokov, dokážu nasporiť vyššiu čiastku a aj s oveľa vyšším výnosom, ako keď začnú sporiť až v 50-tke. Ak chcete mať napríklad na dôchodku na prilepšenie nasporenú sumu 50 000 eur a začali by ste si na ňu sporiť až vo veku 50 rokov, museli by ste si mesačne odkladať viac ako 400 eur.

Video
V sobotu v denníku Pravda

Podstatou prvého piliera je úzka previazanosť na ekonomickú aktivitu občanov a ich teda príjem. Čím viac človek zarába, tým vyššie odvody platí a teda by mal mať v princípe aj vyšší dôchodok.

Ďalšou možnosťou ako sa efektívnejšie pripraviť na dôchodok, je využiť podporu od štátu vo forme druhého a tretieho piliera.

Príspevky do druhého piliera sú totiž odvádzané Sociálnou poisťovňou z povinných odvodov na dôchodkové poistenie. Tento rok sa tieto povinné odvody na súkromný pilier zvýšili z na 5,25 %, ktoré posiela Sociálna poisťovňa na súkromný dôchodkový účet sporiteľa.

Takmer 900 tisíc ľudí si sporí aj v takzvanom treťom pilieri, teda v doplnkovom dôchodkovom sporení. Jeho najčastejšie skloňovanou výhodou je príspevok zamestnávateľa, ktorý je častým benefitom. K príspevkom samotného sporiteľa sú tak pripočítavané aj príspevky zamestnávateľa, ktoré pomôžu zabezpečiť vyšší doplnkový dôchodok v starobe. Navyše príspevky do III. piliera si môžete odpočítať zo základu dane, čo znamená si daň môžete znížiť až do sumy 180 eur ročne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #I. pilier #III. pilier #tri penzijné piliere