Pracujúci dôchodcovia nemusia vždy platiť odvody

Chcete po odchode do penzie pracovať? Od toho, koľko zarobíte, závisí, či musíte platiť aj odvody do Sociálnej poisťovne.

12.04.2021 06:00
muž, senior, práca, písanie, pracujúci penzisti Foto:
V prípade, ak chce dôchodca získať naspäť zaplatené dane, musí sám podať daňové priznanie.
debata (3)

Dôchodca pracujúci na dohodu si môže uplatniť odvodovú úľavu. Výnimka sa týka dôchodcu so:

  • starobným dôchodkom
  • predčasným starobným dôchodkom
  • invalidným dôchodkom
  • výsluhovým dôchodkom po dovŕšení dôchodkového veku alebo
  • invalidným výsluhovým dôchodkom
  • ktorý pracuje na dohodu o vykonaní práce alebo dohodu o pracovnej činnosti (za dôchodcu, ktorý pracuje na dohodu o pracovnej činnosti sa považuje aj dôchodca, ktorý má s účinnosťou od 1. januára 2020 uzatvorenú zmluvu o výkone činnosti športového odborníka).

Tento dôchodca si môže uplatniť výnimku, teda určiť si jednu dohodu, z ktorej nebude platiť poistné na dôchodkové poistenie, pokiaľ príjem z tejto dohody za kalendárny mesiac nepresiahne 200 eur.

V prípade ak príjem/priemerný mesačný príjem dôchodcu dohodára z určenej dohody za kalendárny mesiac presiahne 200 eur, poistné na dôchodkové poistenie platí len z rozdielu medzi dosiahnutým príjmom a sumou 200 eur. Ak penzista za mesiac zarobil 500 eur, zaplatí odvody len zo sumy 300 eur. Ak by zarobil 300 eur, platí dovody len zo sumy 100 eur.

Zo všetkých ostatných uzatvorených dohôd tento dôchodca dohodár platí poistné na dôchodkové poistenie a je povinne dôchodkovo poistený.

Dôchodca dohodár, ktorý si uplatňuje výnimku, je povinný písomne informovať zamestnávateľa o uplatnení výnimky a takisto aj o skončení uplatňovania tejto výnimky a čestne vyhlásiť, že si výnimku súčasne neuplatňuje u iného zamestnávateľa v tom istom kalendárnom mesiaci. Tlačivo Oznámenie a čestné vyhlásenie (odvodová úľava – Dôchodcovia ) na splnenie týchto povinností je zverejnené na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

Oslobodenie od odvodov sa uplatňuje priamo u zamestnávateľa. Ak penzista uzatvorí novú dohodu a chce, aby bola od začiatku odvodovo zvýhodnená, musí si úľavu uplatniť najneskôr v prvý deň platnosti tejto dohody. Napríklad, ak by niekto začínal pracovať od 5. apríla, môže si úľavu uplatniť buď pred týmto termínom, alebo najneskôr 5. apríla. Ak by dôchodca začal pracovať 5. apríla a odvodovú úľavu si uplatní 6. apríla, z výplaty za apríl mu zamestnávateľ strhne odvody v plnej výške a na odvodoch ušetrí až v ďalšej mzde za mesiac máj.

Na dohodu s uplatnenou výnimkou môže pracovať aj poberateľ predčasného starobného dôchodku bez toho, aby mu Sociálna poisťovňa zastavila výplatu predčasného starobného dôchodku – bude teda môcť poberať predčasný starobný dôchodok a zároveň pracovať na dohodu. Iba ak jeho príjem z tejto dohody za kalendárny rok presiahne 2¤400 eur, Sociálna poisťovňa zastaví výplatu predčasného starobného dôchodku. V ďalšom kalendárnom roku mu výplatu dôchodku obnoví a zúčtuje. Na to, aby sa poberateľovi predčasného starobného dôchodku s uplatnenou výnimkou dôchodok vyplácal, musí byť súčasne splnená podmienka, že tento poberateľ dôchodku nie je dôchodkovo poistený z inej zárobkovej činnosti.

Nárok na vrátenie daní

Daňové priznanie k dani z príjmov je povinný podať každý daňovník (aj dôchodca), ak jeho celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2020 presiahli sumu 2 207,10 eura. Do celkových zdaniteľných príjmov sa zahrňujú všetky príjmy, ktoré sú predmetom dane a nie sú od dane z príjmov oslobodené.

Preplatok na daniach

Ak daňovník poberajúci dôchodok dosiahol v roku 2020 príjem zo závislej činnosti neprevyšujúci sumu 2 207,10 eura, nevzniká mu povinnosť podať daňové priznanie za rok 2020. Ak mu však zamestnávateľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je pre neho výhodné podať daňové priznanie k dani z príjmov FO typu A, aj keď jeho zdaniteľné príjmy nepresiahli sumu 2 207,10 eura. V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu vráti tento daňový preplatok na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania.

Daňový preplatok sa vráti iba v prípade, že je väčší ako 5 eur. Ak je tento daňový preplatok menší ako 5 eur, nevzniká nárok na jeho vrátenie.

Ako požiadať o vrátenie daní

V prípade, ak chce dôchodca získať naspäť zaplatené dane, musí sám podať daňové priznanie. Ak máte len príjem zo zamestnania, podáte daňové priznanie typu A. Na jeho vyplnenie potrebujete potvrdenie od zamestnávateľa o výške príjmu a zrazených daní a odvodov. Potvrdenie každý zamestnávateľ musí vystaviť.

Platí teda, že ak chcete naspäť zaplatené dane, nestačí, ak požiadate svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. V takom prípade vám totiž daňový úrad nevráti žiadne dane.

V daňovom priznaní je aj kolónka, do ktorej sa uvádza výška celoročného dôchodku. Výšku dôchodku však musia uviesť len tí penzisti, ktorých dôchodok je nízky, a preto im vznikne nárok aspoň na časť nezdaniteľného minima. Ak niekto žiada o vrátenie preplatku, ktorý mu vznikol z dôvodu, že jeho zárobok bol nižší ako polovica nezdaniteľného minima, výšku dôchodku nemusí uviesť.

O vrátenie daňového preplatku je potrebné požiadať. Žiadosť o vrátenie preplatku je súčasťou daňového priznania – jedenásty oddiel daňového priznania typu A. Dôchodca tu vyznačí, či chce peniaze poslať poštou, alebo prevodom na účet. Ak niekto nevyplní žiadosť o vrátenie preplatku, bude musieť poslať samostatnú žiadosť, inak mu ho daňový úrad nevráti.

Penzisti, ktorí nepodajú daňové priznanie v riadnom termíne, ešte stále potom môžu podať dodatočné daňové priznanie. Keďže pracujúci dôchodca si v ňom uplatní oslobodenie od platenia daní do výšky polovice nezdaniteľného minima, a teda jeho výsledná daň bude nižšia ako pôvodne, nehrozí mu za podanie dodatočného daňového priznania pokuta.

Dodatočné daňové priznanie možno podať do uplynutia piatich rokov od konca roka, v ktorom vznikla povinnosť podať riadne daňové priznanie. V roku 2021 si dôchodca môže spätne uplatniť nárok na vrátenie daní za roky 2015 až 2020. Daňové priznania za jednotlivé roky treba podať na tlačivách daňových priznaní platných pre príslušné zdaňovacie obdobia.

Podať dodatočné daňové priznanie môžu penzisti aj v prípade, ak požiadali svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania daní. V tomto zúčtovaní si totiž nemožno uplatniť oslobodenie od platenia daní pri príjme do polovice nezdaniteľnej časti základu dane. K takémuto dodatočnému priznaniu treba priložiť ročné zúčtovanie.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #preplatky #pracujúci penzisti #vrátenie daní