Výpoveď v práci po dovŕšení veku 65 rokov. Na čo máte nárok?

Novela Zákonníka práce rozšírila možnosti zamestnávateľa ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok.

12.04.2021 10:54
muž, výpoveď, nezamestnaný, pracujúci penzista Foto:
Ilustračné foto.
debata (11)

Nedávno schválená novela Zákonníka práce a ďalších právnych predpisov (zákon č. 76/2021 Z. z.) s účinnosťou od 1. januára 2022 rozšíri možnosti zamestnávateľa ukončiť pracovný pomer so zamestnancom, ktorý dovŕšil 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok. Obe tieto podmienky musia byť splnené súčasne.

Doplnením tohto dôvodu ako možnosti výpovede podľa § 63 ods. 1 písm. f) Zákonníka práce sa dáva zamestnávateľovi možnosť ukončiť s takýmto zamestnancom pracovný pomer a to buď písomnou výpoveďou zo strany zamestnávateľa alebo vzájomnou písomnou dohodou zamestnanca a zamestnávateľa.

Tento dôvod skončenia pracovného pomeru musí byť výslovne uvedený nielen v prípadnej výpovedi, ale v prípade vzájomnej dohody o skončení pracovného pomeru z tohto dôvodu, musí byť tento dôvod uvedený aj v tejto písomnej dohode.

Zamestnanec, s ktorým bude skončený pracovný pomer z uvedeného dôvodu, či už výpoveďou alebo dohodou, bude mať nárok na odstupné najmenej v sume podľa ustanovení § 76 ods. 1 a 2 Zákonníka práce a to v závislosti od dĺžky trvania jeho pracovného pomeru (teda odstupné najmenej v sume priemerného mesačného zárobku zamestnanca až jeho päťnásobku).

Obdobný dôvod skončenia pracovného pomeru, ktorým je dosiahnutie veku 65 rokov zamestnanca v štátnozames­tnaneckom pomere, je upravený už od roku 2017 v zákone o štátnej službe.

Podľa odôvodnenia predkladateľa novely Zákonníka práce má táto zmena podporiť celkovú zamestnanosť na Slovensku ako aj medzigeneračnú výmenu zamestnancov na pracovisku, ktorá bola v predchádzajúcich rokoch narušená etapovitým posúvaním dôchodkového veku a zotrvávaním zamestnancov starších ako 65 rokov v pracovnom pomere u zamestnávateľa. Zvolená veková hranica 65 rokov je vyššia ako je všeobecná zákonná úprava vzniku nároku na priznanie starobného dôchodku.

Vekové hranice pre účely zamestnania sa nachádzajú v pracovnoprávnych úpravách viacerých členských štátov únie.

Zdroj: RUŽIČKA AND PARTNERS s. r. o.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #zákon #dôchodok #penzista #dôchodkový vek