Na čom môžete ako senior ušetriť?

Pokročilý vek so sebou prináša okrem zdravotných a iných komplikácií aj výhody. Na čom okrem daní, dovoleniek a vlakov môžete ušetriť?

01.06.2021 06:00
seniori, výlet, radosť, cestovanie Foto:
Viaceré cestovné kancelárie ponúkajú zľavy, vďaka ktorým možno ušetriť až 20 percent z ceny pobytu. Zľavy sa zväčša týkajú zájazdov mimo hlavnej sezóny.
debata (17)

Kultúra a šport

Penzisti, ktorí majú radi výstavy či divadelné predstavenia, môžu požiadať o zľavu, ktorá je zvyčajne vo výške 50 %, niektoré kultúrne inštitúcie poskytujú penzistom, ktorí sú aj ťažko zdravotne postihnutí, vstupy zadarmo.

Dane

Ich výšku a zľavu, ale aj to, čo na jej uplatnenie potrebujete, nájdete vo všeobecne záväznom nariadení každej obce či mesta. Seniori zvyčajne dostávajú zľavu na daň z nehnuteľností, na poplatok za komunálny odpad a na daň za psa. Informácie bývajú vyvesené aj na obecných či mestských tabuliach pri úradoch, alebo sa na ne treba opýtať priamo na miestnom či mestskom úrade.

senior, päť, radosť, pozdrav Čítajte viac Seniori môžu ušetriť vďaka šikovnému projektu

Príspevok na stravu

Poskytujú ho viaceré mestá. Podmienky jeho poskytnutia určuje osobitne každé mestské zastupiteľstvo. Môže ísť napríklad o podporu vo forme stravných lístkov, ktoré akceptujú niektoré stravné zariadenia daného mesta alebo sa príspevok uplatní len vo vybranom stravnom zariadení mesta.

Dovolenky

Viaceré cestovné kancelárie ponúkajú zľavy, vďaka ktorým možno ušetriť až 20 percent z ceny pobytu. Zľavy sa zväčša týkajú zájazdov mimo hlavnej sezóny.

Profesionálna vnučka

Osamelosť patrí medzi najväčšie problémy penzistov. Štatistiky hovoria, že až štvrtina slovenských domácností je jednočlenných a väčšinou ide o dôchodcov. Z osamelosti sa postupne seniori dostávajú do depresie, prejavia sa u nich úzkostné stavy, smútok až strata zmyslu života. Aj v tomto prípade platí, že najlepšia je prevencia, a preto vznikol projekt na podporu spoločenskej komunikácie www.dedkobabka.sk. Profesionálna vnučka niekoľkokrát za týždeň zatelefonuje seniorovi, vypočuje ho, porozpráva sa s ním, čím sa zmenší pocit osamelosti a zastúpi zaneprázdnenú alebo chýbajúcu rodinu. Ponúka aj možnosť adoptovať si dôchodcu, ktorému môžete službu prefinancovať. Rovnako sa na stránke môžu prihlásiť dôchodcovia, ktorí by o službu mali záujem, ale nemôžu si ju dovoliť.

Kúpele

Väčšina slovenských kúpeľov ponúka pre ľudí v seniorskom veku, väčšinou mimo sezóny, zľavnené kúpeľné pobyty.

seniori, bazén, úsmev, cvičenie, aquapark, kúpele Čítajte viac Dotované pobyty pre penzistov - kedy, kde a ako?

Účet v banke

Účet pre seniorov je určený tým, ktorí si chcú zasielať dôchodkové dávky na svoj účet. Podmienkou zriadenia účtu je predložiť platný doklad totožnosti a potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o poberaní dôchodkových dávok. Niektoré banky nemajú v ponuke špecializované účty pre seniorov, pretože majú bez poplatku alebo s nízkym poplatkom bežné účty, ktoré si môžu zriadiť aj seniori.

Banky ponúkajú k účtu pre seniorov napríklad vedenie účtu bez poplatku alebo iba s minimálnym poplatkom, bezplatné vydanie platobnej karty, poskytnutie a využitie elektronického bankovníctva, odmeňovanie pri platbe kartou, niektoré banky poskytujú neobmedzené množstvo výberov z bankomatu vlastnej banky, zúčtovanie neobmedzeného počtu prijatých platieb, platby prostredníctvom POS terminálu, bezplatné vklady v hotovosti. Sú banky, ktoré ponúkajú k účtu aj bezplatné zriadenie sporiaceho účtu.

Každý senior pri zakladaní účtu by mal konzultovať s pracovníkom banky a podrobne mu vysvetliť, na čo účet potrebuje a ako ho chce využívať. Ak senior využije viac služieb, za ktoré bude musieť platiť navyše, tak ho môže účet vyjsť drahšie, ako keby využíval klasický bežný účet.

Vlakom zadarmo

Dôchodcovia vo veku menej ako 62 rokov

  • nutná bezplatná registrácia,
  • nárok na bezplatnú prepravu majú poberatelia starobného, predčasného, sirotského, vdovského, vdoveckého, invalidného, dôchodku manželky či sociálneho dôchodku a poberatelia sociálneho výsluhového dôchodku (vdovského výsluhového, vdoveckého výsluhového, sirotského výsluhového alebo invalidného výsluhového dôchodku,
  • na registráciu a získanie preukazu je okrem preukazu totožnosti potrebné aj potvrdenie o výplate dôchodkových dávok nie staršie ako 30 dní (poberatelia sociálnych dôchodkov od Sociálnej poisťovne, poberatelia sociálnych výsluhových dôchodkov od rezortu vnútra, Finančného riaditeľstva SR, Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže, Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia) a fotografia s rozmermi 2 × 3 cm. V pokladnici ZSSK zákazník získa Preukaz pre poberateľa dôchodku do 62 rokov. Platnosť preukazu je obmedzená na 12 mesiacov (okrem poberateľov predčasného a starobného dôchodku, ktorým sa vydáva bez obmedzenia),
  • vo vlaku sa cestujúci preukazuje preukazom s fotografiou vydaným pri registrácii. Okrem toho je potrebné zabezpečiť si cestovný lístok na bezplatnú prepravu do cieľovej stanice.

Seniori vo veku 62 a viac rokov

  • nutná bezplatná registrácia: cestujúcim stačí, ak v pokladnici predložia občiansky preukaz a fotografiu s rozmermi 2 × 3 cm,
  • pri kontrole sa preukazujú Preukazom pre zákazníka a cestovným lístkom na bezplatnú prepravu.
Viac informácií na: www.slovakrail.sk

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #zľavy pre dôchodcov #vlaky zadarmo