Minimálna suma predčasnej penzie bude vyššia

Od júla porastie suma životného minima, ktoré má vplyv aj na výšku niektorých dávok, napríklad predčasnej a minimálnej penzie. Kým do konca júna je jeho suma pre jednu dospelú osobu na úrovni 214,83 eura, od júla sa zvýši na 218,06 eura. Vyššia tak bude aj minimálna suma predčasnej penzie, ktorú musí žiadateľ o túto dávku dosiahnuť.

17.06.2021 06:00
manželia, prekvapenie, bankovky, 50 eur, penzisti Foto:
Ľudia, ktorí pracovali alebo pracujú za málo peňazí, majú po splnení podmienok nárok na minimálny dôchodok. Do sumy penzijného minima sa automaticky zvyšujú starobné, predčasné aj invalidné dôchodky.
debata (4)

„Jednou z podmienok vzniku nároku na predčasný starobný dôchodok je to, že jeho výška ku dňu, od ktorého poistenec žiada o jeho priznanie, presahuje 1,2-násobok životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu alebo ak si poistenec sporil v II. pilieri, súčet predčasného starobného dôchodku z I. piliera a predčasného dôchodku z II. piliera je vyšší ako 1,2-násobok životného minima,“ vysvetlila Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Od 1. júla tak nárok na predčasnú penziu vznikne nie od sumy 257,80 eura mesačne, tak ako je to doteraz, ale od sumy 261,70. Ak Sociálna poisťovňa budúcemu predčasnému dôchodcovi vypočíta nižšiu sumu, žiadosť o penziu zamietne.

dedo, peniaze, dôchodca, mince Čítajte aj Valorizácia: Garantovú pevnú sumu už dôchodcovia od januára nedostanú

Navyše sa človek, ktorý žiada o tento druh dávky, musí vyrovnať s faktom, že mu za každý mesiac zo sumy dôchodku ubudne pol percenta. „Suma predčasného dôchodku sa zníži o 0,5 % za každých začatých 30 dní odo dňa vzniku nároku na predčasný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku. Ďalšími podmienkami na jeho priznanie je minimálne pätnásť odpracovaných rokov a do riadneho starobného dôchodku vám nesmú chýbať viac ako dva roky,“ vraví Hrabková.

ruky, peniaze, euro, bankovky, platba Čítajte viac Životné minimum má od júla stúpnuť, zvýši to sociálne príspevky a zníži dane

Ľudia, ktorí pracovali alebo pracujú za málo peňazí, majú po splnení podmienok nárok na minimálny dôchodok. Do sumy penzijného minima sa automaticky zvyšujú starobné, predčasné aj invalidné dôchodky. Podmienky nároku penzista splní vtedy, ak získa najmenej 30 kvalifikovaných rokov a suma jeho penzie alebo úhrnu penzií bude nižšia ako suma minimálneho dôchodku. „Do celkového dôchodkového príjmu sa započítajú aj vdovské alebo vdovecké dôchodky, dôchodky zo systému sociálneho zabezpečenia policajtov a profesionálnych vojakov, dôchodky z cudziny a dôchodky vyplácané z II. piliera,“ konštatovala Hrabková.

Aj na tento druh dôchodku má síce vplyv výška životného minima, ale od 1. januára 2022 jeho výšku pozitívne neovplyvní. Vlani poslanci schválili zmenu zákona, a tak suma minimálneho dôchodku za 30 rokov kvalifikovaného obdobia dôchodkového poistenia je aj naďalej 334,30 eura mesačne. A na tejto úrovni zostane, až kým suma predstavujúca 136 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu túto sumu neprekročí. Od júla bude 136 percent sumy životného minima predstavovať len 296,56 eura.

oddych, úsmev, seniori, manželia Čítajte aj Čo musíte spĺňať, aby ste mohli odísť do predčasnej penzie?

Zmena čaká aj penzistov, ktorých dôchodky podliehajú exekučnej zrážke. Zvýšenie životného minima môže mať za následok aj ukončenie vykonávania exekučných zrážok z dôchodku. Ide o situáciu, keď je dôchodok nižší ako minimum, ktoré musí dôchodcovi po vykonaní zrážok zostať. Neznamená to však, že exekúcia zanikla. Exekúcia naďalej existuje, len sa nevykonávajú zrážky z dôchodku. Sociálna poisťovňa vykoná zrážky z dôchodku prvýkrát podľa nových pravidiel vo výplatnom termíne v auguste 2021, pričom dôchodcom vyplatí aj peniaze, ktoré im boli za júl zrazené navyše. O zmene výšky exekučnej zrážky bude dôchodcu písomne informovať.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #životné minimum #predčasný dôchodok #minimálna penzia