2022: Čo čaká penzie?

Takmer 1,4 milióna slovenských penzistov čaká v dôchodkoch viacero zmien. Niektoré sú už klasické, mnohé sa chystajú. Či sa dočkajú aj reálnej podoby, ešte nie je jasné. Jasné je zatiaľ len to, že by mali koncom roka opäť dostať 13. dôchodok, v januári sa dočkajú valorizácie penzií a vyššie by mali byť aj novopriznané penzie.

15.07.2021 00:00
2021, 2022, roky, rast, progres Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Vlani dostali dôchodcovia prvý rok vianočný príspevok pretransformovaný na 13. dôchodok. Najprv mali dostať priemernú sumu dôchodku, ktorú navrhoval Smer, teda približne 460 eur každý penzista. Napokon nová vláda odsúhlasila 13. dôchodok, ktorého suma je určená podľa podobného vzorca, aký fungoval pri vianočnom dôchodku. Ak sa nič nezmení, seniori by mali dostať prilepšenie k Vianociam aj tento rok. Napríklad dôchodca, ktorý má penziu v sume 500 eur mesačne, by mal dostať 198,50 eura.

žena, pracujúci penzisti, úsmev, práca, notebook Čítajte aj Čím viac odpracovaných rokov a vyšší plat, tým lepšia penzia

Azda najväčšou zmenou by v januári budúceho roka mala byť valorizácia už len o dôchodcovskú infláciu. Tá je zatiaľ len na úrovni jedného percenta. Ak sa nezmení zákon, začnú sa nanovo otvárať tzv. nožnice medzi ľuďmi s nízkymi a vysokými penziami.

V januári 2022 by totiž mali skončiť dva spôsoby valorizácie – o tzv. dôchodcovskú infláciu a garantovanú pevnú sumu. Pevná suma bola pritom vypočítaná ako 2 % z priemernej mesačnej sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázanej Sociálnou poisťovňou k 30. júnu daného roka. Pevná suma zabezpečila nízkopríjmovým penzistom, že ak im vyšla nízka suma valorizácie z ich penzie, dostali minimálnu garantovanú sumu. Tento rok napríklad ak im Sociálna poisťovňa vypočítala valorizáciu podľa dôchodcovskej inflácie 3,50 eura, dostal tento penzista dôchodok zvýšený o garantovanú sumu 9,40 eura.

Rezort práce ale chystá aj ďalšie zmeny. Predložil totiž návrh ústavného zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe. Podľa neho chce zreformovať všetky piliere dôchodkového systému s cieľom zlepšiť finančnú udržateľnosť a zvýšiť dôchodky, zlepšiť informovanosť a transparentnosť dôchodkového systému v tzv. prvom pilieri, posilniť udržateľnosť penzijného systému väzbou na demografický vývoj, zaviesť spravodlivý systém valorizácie a ďalšie zmeny.

Hlavným opatrením, ktoré podľa rezortu prispeje k zlepšeniu dlhodobej udržateľnosti dôchodkového systému, je opätovné naviazanie dôchodkového veku na strednú dĺžku života. V súčasnosti dôchodkový vek pevne určuje tabuľka, pričom rast dôchodkového veku sa zastaví v roku 2030 na úrovni 64 rokov.

Katarína Kasalová, Ide o peniaze Čítajte aj Chystáte sa do dôchodku? Kedy máte nárok na odchodné?

"Predpokladáme, že pri automatickom predlžovaní bude zachovaná zásada rovnakého dôchodkového veku v rámci ročníka, teda aby osoby narodené v rovnakom roku mali rovnaký dôchodkový vek,“ píše sa v návrhu. "Zároveň vychádzame z predpokladu, že dôchodkový vek bude automaticky zvyšovaný na mesačnej báze, teda o mesiace, pričom odhadujeme v najbližších rokoch tempo rastu dôchodkového veku na úrovni dvoch mesiacov ročne,“ uvádza rezort práce.

Ústavný zákon navrhuje aj alternatívnu možnosť odchodu do predčasného starobného dôchodku. Okrem možnosti odchodu do starobného dôchodku po splnení vekovej podmienky a dosiahnutia najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia by na základe ústavného zákona mohli poistenci odchádzať skôr do dôchodku aj po odpracovaní 40 rokov.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #zmeny v penziách #zvýšenie penzie