Valorizácia 2022: Penzie porastú o dôchodcovskú infláciu

Od januára už garantovanú pevnú sumu dôchodcovia nedostanú. Mení sa totiž valorizačný mechanizmus. Končí sa systém založený na garancii minimálnej sumy zvyšovania dôchodkov a nahradí ho zvyšovanie všetkých dôchodkov výlučne percentuálne, podľa výšky dôchodcovskej inflácie. Ak poslanci nezmenia zákon.

20.07.2021 06:00
manželia, seniori, dôchodcovia, papiere, rozhovor Foto:
Ak sa potvrdí predpoklad, že valorizovať sa bude o jedno percento, tak dôchodca, ktorý mal penziu nižšiu ako 300 eur, mal v roku 2021 garantovanú minimálnu pevnú sumu valorizácie 9,40 eura. Od januára sa však jeho penzia zvýši len o percento, teda o tri eurá.
debata (70)

Sociálna poisťovňa vo svojom Návrhu rozpočtu na rok 2021 a ďalšie roky predpokladá valorizáciu v januári 2022 o jedno percento. Vývoj inflácie, ktorý zverejňuje Štatistický úrad, zatiaľ nasvedčuje tomu, že valorizácia nebude vyššia. Dôchodcovská inflácia sa pohybuje okolo jedného percenta.

dedko, penzista, dôchodca, prekvapenie Čítajte aj Penzie 2022: 13. dôchodok a vek ako dôvod na výpoveď

„Dôchodkové dávky sa v roku 2022 budú valorizovať štandardne na základe rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov. Tieto informácie poskytuje Štatistický úrad SR. Porovnávať sa bude prvý polrok 2021 s prvým polrokom 2020. Vzhľadom na to, že tento údaj ešte nebol zverejnený, presné percento valorizácie dôchodkových dávok v roku 2022 zatiaľ nie je známe. Spôsob zvyšovania dôchodkov jednotným spôsobom v závislosti od rastu spotrebiteľských cien garantuje zachovanie udržateľnej úrovne všetkých dôchodkov,“ konštatovala hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková.

Ako ďalej uviedla, rezort práce v návrhu zákona o dôchodkovom zabezpečení zaručí ústavou garantované sociálne práva, teda aby ľudia mali istotu, že v budúcnosti dôchodok dostanú a bude spravodlivý. Rezort sa opätovného takzvaného roztvárania nožníc medzi chudobnejšími a bohatšími penzistami neobáva.

„Hovoríme o individuálnom dôchodkovom strope, práve rodičov na spravodlivý dôchodok a práve každého pracujúceho človeka prispievať časťou svojich daní a odvodov svojim rodičom, ktorí sú na dôchodku. Nadviazanie dôchodkového veku aj na rast strednej dĺžky života zlepší udržateľnosť prvého dôchodkového piliera. Udržateľnosť systému vyplácania dôchodkov je dôležitým princípom pre jeho nastavenie, nie však jediným. Názov zákona o primeranom hmotnom zabezpečení v starobe naznačuje tiež rozmer sociálnej spravodlivosti systému – a to, aby ľudia, ktorí sú na dôchodku, mohli na dôchodku dôstojne žiť a mali istotu, že spravodlivý dôchodok aj dostanú,“ konštatovala Slivková Kirňaková.

penzista, záhradník, kvetinárstvo, pracujúci penzisti Čítajte aj Poradňa: Ako sa započítavajú odpracované roky do dôchodku?

„Dôchodkový systém zároveň rešpektuje dva princípy solidarity. Solidaritu v rámci jednej generácie, pretože v rámci jednej generácie majú obyvatelia rozdielnu výšku príjmov a nie každý môže mať vyšší príjem a následne vyšší dôchodok. Tiež platí princíp medzigeneračnej solidarity, teda že pracujúce deti budú môcť prispievať na dôchodok svojich rodičov z odvodov. V rámci medzigeneračnej solidarity dbáme o to, aby napríklad ženy neboli ukrátené o vyšší dôchodok v dôsledku starostlivosti o dieťa počas materskej dovolenky,“ dodala hovorkyňa.

Ak sa teda potvrdí predpoklad, že valorizovať sa bude o jedno percento, tak dôchodca, ktorý mal penziu nižšiu ako 300 eur, mal v roku 2021 garantovanú minimálnu pevnú sumu valorizácie 9,40 eura. Od januára sa však jeho penzia zvýši len o percento, teda o tri eurá, a bude len na úrovni 303 eur.

Penzie sa budú zvyšovať automaticky, o zvýšenie dôchodku nebudú musieť penzisti žiadať. O zvýšení dôchodku zašle penzistovi Sociálna poisťovňa písomné rozhodnutie. Dôchodky vo vyššej sume budú prvý raz vyplatené vo výplatnom termíne za mesiac január 2022 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2022 do dňa predchádzajúceho výplatnému termínu v mesiaci január 2022. To znamená, že dôchodcovi, ktorý dostáva svoj dôchodok napríklad 20. deň v mesiaci, bude rozhodnutie doručené tesne pred 20. januárom 2022.

seniori, manželia, rozmýšľanie Čítajte viac Valorizácia penzijného minima + príklady

Pokiaľ však dôchodca poberá penziu zvýšenú na sumu minimálneho dôchodku, tu je situácia iná. Minimálne dôchodky sa nezvyšujú automaticky, vždy sa valorizuje pôvodný starobný alebo invalidný dôchodok, z ktorého bol minimálny dôchodok pôvodne určený. Ak je pôvodný dôchodok po zvýšení o valorizovanú sumu nižší ako penzijné minimum platné pre daný rok, dôchodca naďalej dostáva minimálny dôchodok, lebo ten je preňho výhodnejší.

Napríklad ak penzista dostáva minimálny dôchodok 391,10 eura za 42 odpracovaných rokov, keďže jeho starobný dôchodok bol v sume 275,00 eura, zvyšuje sa pôvodný dôchodok o 2,80 eura na sumu 277,80 eura. Táto suma je však stále nižšia ako suma minimálnej penzie 391,10, a tak bude aj naďalej dostávať penziu zvýšenú na minimálny dôchodok.

pracujúci penzisti, dôchodca, notebook Čítajte aj Dôchodcovia s hypotékami na krku. Rastie podiel ľudí, ktorí budú dlhy splácať v starobe, zvládnu to?

Od roku 2018 sa dôchodky na Slovensku zvyšovali o tzv. dôchodcovskú infláciu alebo o pevnú sumu z daného druhu dôchodku. Od roku 2022 sa tento mechanizmus, založený na garancii minimálnej sumy zvyšovania dôchodkov zruší a nahradí ho zvyšovanie všetkých dôchodkov výlučne percentuálne, podľa výšky dôchodcovskej inflácie. Dôchodky sa v januári tohto roka valorizovali o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku, najmenej sa však o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku. Každý starobný dôchodca tak dostal 9,40 eura, predčasný 9,10, invalidný s mierou poklesu schopnosti pracovať do 70 percent 4,40, ak má mieru poklesu schopnosti pracovať viac ako 70 percent, dostal 7,80, vdovy a vdovci šesť eur.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #valorizácia #zvyšovanie dôchodkov #zvyšovanie penzií