13. dôchodok: Aká bude jeho suma?

Takmer 1,4 milióna dôchodcov dostane aj tento rok vyplatený 13. dôchodok. Sociálna poisťovňa ho vyplatí v sume maximálne tristo, minimálne päťdesiat eur.

03.08.2021 06:00
seniori, manželia, mobil, radosť, rozhovor,... Foto:
Maximálna výška 13. dôchodku je 300 eur. Čím je váš dôchodok vyšší ako 218 eur (životné minimum), tým menej dostanete.
debata (36)

„Aj tento rok, rovnako ako minulý, bude poberateľom dôchodku vyplatený riadny 13. dôchodok podľa zákona o 13. dôchodku. Nemení sa ani mechanizmus výpočtu. Naďalej ostáva v platnosti vzorec, ktorý bol použitý aj v roku 2020. V rozpočte je trinásty dôchodok plánovaný teda v zásade v rovnakej výške, ako bol vyplatený minulý rok. To znamená, že je platná jeho maximálna aj minimálna suma. Na rozdiel od roku 2020 sa bude 13. dôchodok vyplácať už v novembri spolu s príslušnou dôchodkovou dávkou,“ priblížila hovorkyňa rezortu práce Eva Rovenská.

Trinástu penziu dostanú všetci dôchodcovia. No tí, ktorých penzia je vyššia ako 912,60 eura, dostanú zhodne po päťdesiat eur. „V platnom vzorci sa mení len suma životného minima, keďže od júla vzrástlo z 214,83 na 218,06 eura. Nárok na minimálnu sumu 13. dôchodku budú mať dôchodcovia s penzijným príjmom 912,60 eura a viac, vlani to boli poistenci s dôchodkovým príjmom 909,30 eura a viac,“ vysvetlila Rovenská.

penzisti, dôchodcovia, seniori, smiech Čítajte viac Dôchodcovia: Do 31. augusta 2021 je potrebné oznámiť výšku dôchodku zo zahraničia

Maximálna výška 13. dôchodku je 300 eur. "Dostanú ju penzisti s dôchodkom vo výške 218,06 eura a menej. Poberateľom dôchodku v rozpätí od 218,07 do 912,59 eura sa výška 13. penzie bude znižovať až do minimálnej hranice 50,01 eura. Najnižší 13. dôchodok vo výške 50 eur dostanú tí dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok od sumy 912,60 eura a viac.

Nárok na túto dávku a jej výplatu má ten poberateľ dôchodku, ktorý má v novembri 2021 nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku. Sociálna poisťovňa pritom 13. dôchodok vyplatí aj poberateľom dôchodkov s bydliskom mimo Slovenska. Ak dôchodok vypláca okrem Sociálnej poisťovne aj iný platiteľ, napr. Vojenský úrad sociálneho zabezpečenia, Ministerstvo vnútra SR a pod., 13. dôchodok vyplatí tá inštitúcia, ktorá vypláca vyšší dôchodok.

Ľudia, ktorí poberajú viac dôchodkov, teda poberajú penzie v súbehu, dostanú len jeden trinásty dôchodok.

Dôchodcovia, ktorí majú nariadené exekučné zrážky z dôchodku, o trinásty dôchodok neprídu. Ten totiž exekúcii nepodlieha. Dôchodca ho teda dostane celý v takej výške, na akú má nárok. Exekútor na 13. dôchodok nesmie siahnuť ani v prípade, že je poukázaný na účet v banke. 13. dôchodok je štátnou sociálnou dávkou. Nie je teda príjmom, ktorý nahrádza odmenu za prácu, a preto ho ani nie je možné exekučne krátiť.

Na 13. dôchodky je vyčlenených vyše 303 miliónov eur.

dôchodca, dôchodok, kalkulačka Čítajte viac Trinástu penziu čakajte v novembri. Problém nízkych dôchodkov nevyrieši

Mali by ste vedieť, že…

13. dôchodok nepodlieha exekúcii, exekútor naň nesmie siahnuť

Penzisti, ktorých dôchodky sú krátené z dôvodu exekučných konaní, sa nemusia báť, že by im na 13. dôchodok, siahol exekútor. Táto dávka totiž nepodlieha exekúcii a príjemca ho dostane v takej výške, na akú má nárok. Exekútor mu naň nesmie siahnuť ani v prípade, že ho dôchodca dostane na účet v banke.

Trinásty dôchodok totiž nie je príjmom, ktorý nahrádza odmenu za prácu, preto ho nie je možné exekučne krátiť. Je to štátna sociálna dávka a jej účelom je zmiernenie sociálnej situácie poberateľov dôchodkov žijúcich na Slovensku.

dôchodkyňa, penzistka, seniorka, žena, babka, stará mama, Čítajte aj Ľudia, ktorí boli diskriminovaní pre neskorší odchod do penzie, dostali odškodné

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok zo zahraničia #trináste dôchodky