Dôchodkový systém: Ako sa vyznať v labyrinte podmienok?

Vek odchodu do penzie, suma dôchodku, zápočet rokov - to sú najčastejšie otázky o dôchodkových dávkach. Ľudia sa však pýtajú aj na predčasnú penziu či pozostalostné dávky.

13.08.2021 06:00
penzista, otázky, rozmýšľanie, otázniky Foto:
Ľudí zaujíma aj to, či sa im v prípade, že dosiahnu dôchodkový vek tento rok, ale o starobnú penziu nepožiadajú a urobia tak až na budúci rok, penzijný vek opäť predĺži.
debata (1)

Len starobných dôchodcov je na Slovensku viac ako milión. K nim treba pripočítať ešte invalidných dôchodcov, siroty či predčasných penzistov. Celkovo je to takmer 1,4 milióna ľudí, ktorí poberajú niektorú z penzijných dávok. A rekordných viac ako 70-tisíc žiadostí o penziu podali poistenci za prvý polrok tohto roka. „V 1. kvartáli roku 2021 zaznamenala Sociálna poisťovňa obrovský nárast žiadostí o dôchodky. Evidovala ich viac ako 35-tisíc a tento trend pokračoval aj v 2. kvartáli, keď ich prišlo viac ako 36-tisíc. Celkovo počet žiadostí o dôchodkové dávky za I. polrok 2021 oproti rovnakému obdobiu 2020 medziročne vzrástol o viac ako 33 %. Kým v 1. polroku 2020 evidovala Sociálna poisťovňa 53 373 doručených žiadostí o dôchodok, v 1. polroku 2021 ich bolo až 71 184,“ uviedla hovorkyňa Sociálnej poisťovne Zuzana Dvoráková.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

Mnoho ľudí sa pýta na kompenzáciu zo strany štátu, pokiaľ ide o neskorší odchod do penzie, najmä pokiaľ ide o ženy narodené v rokoch 1957 – 1965. „Sociálna poisťovňa už doteraz odstránila viac ako 45-tisíc diskriminácií poistencov, a to vo výraznom predstihu, keďže zákonnú lehotu má až do konca roka 2022,“ uviedla Dvoráková.

Ľudia sa pýtajú, kedy dosiahnu dôchodkový vek a kto spadá pod výnimky. Ľudí zaujíma aj to, či sa im v prípade, že dosiahnu dôchodkový vek tento rok, ale o starobnú penziu nepožiadajú a urobia tak až na budúci rok, penzijný vek opäť predĺži. Ľudí zaujíma, ako dlho trvá priznávanie penzie, aké doklady si majú pripraviť, či si odchod do penzie vyžaduje prípravu a ak áno, ako dlho by sa pred žiadosťou o penziu mal človek na odchod do dôchodku pripravovať.

žena, dôchodkyňa, založené ruky Čítajte aj Aké sú povinnosti dôchodcu a žiadateľa o dôchodok?

Pýtajú sa aj pracujúci penzisti, čo musia urobiť, aby sa im dôchodok za prácu popri jeho poberaní zvyšoval, ale aj na to, či sa im oplatí požiadať o penziu a popri jej poberaní ďalej pracovať, alebo o penziu nežiadať a pracovať ďalej bez jej poberania. Podľa Sociálnej poisťovne je toto rozhodnutie len na budúcom penzistovi. Penzistov, ktorí chcú pracovať aj popri poberaní dôchodku, zas zaujíma či a kedy musia, respektíve nemusia platiť odvody.

Mnohí sa pýtajú aj na priznávanie minimálneho dôchodku. Otázky smerujú aj k téme práca na dohodu a predčasné penzie, ale aj na to, o aké percento sa im v prípade, že požiadajú o predčasný dôchodok, zníži penzia. Predčasný dôchodok sa v porovnaní so starobným kráti o 0,5 % za každých začatých 30 dní od vzniku nároku na výplatu predčasného dôchodku do dovŕšenia dôchodkového veku. Pri žiadosti o predčasnú penziu nesmie žiadateľ o ňu pracovať a minimálna suma jeho dôchodku musí byť vyššia ako 261,70 eura mesačne. Ak túto podmienku nespĺňa, žiadosť o predčasnú penziu mu bude zamietnutá.

dôchodkyňa, penzistka, seniorka, žena, babka, stará mama, Čítajte aj Ľudia, ktorí boli diskriminovaní pre neskorší odchod do penzie, dostali odškodné

Čo môžem urobiť, ak som s výškou môjho dôchodku nespokojný?
Máte možnosť sa proti rozhodnutiu o priznaní a výške dôchodku odvolať a predložiť dokumenty, ktoré preukážu, že nejaké obdobie či zárobky neboli vôbec zarátané alebo neboli zarátané správne. Ak nebudete spokojný ani s výsledkom odvolania, môžete sa obrátiť aj na súd. Všetky tieto informácie sú vysvetlené v poučení písomného rozhodnutia o dôchodku. Lehota na odvolanie je 30 dní od doručenia písomného rozhodnutia.

Ako si môžem zvýšiť budúci dôchodok?
Výšku budúcej penzie poistenec ovplyvňuje už počas svojho aktívneho života. Zvýšiť si ju môže tým, že viac zarába – napr. má dva pracovné pomery alebo pracovný pomer a SZČO, prípadne si platí dobrovoľné dôchodkové poistenie, čiže dosahuje vyššie vymeriavacie základy, ktoré vstupujú do výpočtu dôchodku. Okrem toho je dôležité aj to, aké dlhé je obdobie jeho zamestnania. V princípe – dlhšie odpracované obdobie znamená aj vyšší dôchodok.

Ak chcem ako dôchodca bezplatne cestovať vlakom, aké potvrdenie potrebujem?
Pre bezplatné cestovanie vlakom je potrebné železničnej spoločnosti predložiť potvrdenie o poberaní dôchodku, nie však o sume poberaného dôchodku. Takéto potvrdenie vyhotoví Sociálna poisťovňa vždy na počkanie. V štandardných podmienkach najrýchlejšie potvrdenie o poberaní dôchodku získate návštevou ktorejkoľvek pobočky alebo kontaktovaním Informačno-poradenského centra. O potvrdenie o poberaní dôchodku je tiež možné žiadať telefonicky na bezplatnej linke 0800 123 123, elektronicky prostredníctvom formulára pre otázky na webovej stránke Sociálnej poisťovne, prípadne prostredníctvom elektronickej adresy podatelna@socpoist.sk. V takomto prípade bude potvrdenie zaslané dôchodcovi na adresu domov do troch dní.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #otázky a odpovede #dôchodkový systém