Štát pomáha penzistom viacerými dávkami

Pandémia koronavírusu priniesla do našich životov viacero negatívnych zmien. Jednou z nich je aj zdražovanie potravín a energií. K ľuďom najviac ohrozeným chudobou bezpochyby patria seniori.

06.09.2021 06:00
seniori, manželia, starosti, notebook, papiere,... Foto:
Dôchodky sú najčastejšie vyplácanou dávkou pre dôchodcov, majú však nárok aj na daňové úľavy či cestovanie zadarmo.
debata (17)

Priemerný starobný dôchodok je na úrovni niečo vyše 500 eur. Ak dôchodcovia zaplatia všetky náklady na bývanie, veľa peňazí im nezostane. Štát im pomáha viacerými dávkami. Ale len ak splnia podmienky, respektíve ak o dávky požiadajú.

Už v novembri dostanú všetci penzisti 13. dôchodok. Mnohí síce túto dávku kritizujú ako nesystémovú, dôchodcovia ju ale vítajú. „Aj tento rok, rovnako ako minulý, bude poberateľom dôchodku vyplatený riadny 13. dôchodok podľa zákona o 13. dôchodku. Nemení sa ani mechanizmus výpočtu. Naďalej ostáva v platnosti vzorec, ktorý bol použitý aj v roku 2020. V rozpočte je trinásty dôchodok plánovaný teda v zásade v rovnakej výške, ako bol vyplatený minulý rok. To znamená, že je platná jeho maximálna aj minimálna suma. Na rozdiel od roku 2020 sa bude 13. dôchodok vyplácať už v novembri spolu s príslušnou dôchodkovou dávkou,“ priblížila hovorkyňa rezortu práce Eva Rovenská.

Maximálna výška 13. dôchodku je 300 eur. Dostanú ju penzisti s dôchodkom vo výške 218,06 eura a menej. Poberateľom dôchodku v rozpätí od 218,07 do 912,59 eura sa výška 13. penzie bude znižovať až do minimálnej hranice 50,01 eura. Najnižší 13. dôchodok vo výške 50 eur dostanú tí dôchodcovia, ktorí poberajú dôchodok od sumy 912,60 eura a viac.

manželia, seniori, rozmýšľanie, rozhovor, papiere Čítajte viac Podmienky, ktoré musíte splniť, aby ste trinástu penziu dostali

Novinkou tohto roka je, že ľudia nad 62 rokov už nemusia každoročne žiadať obec o odpustenie alebo zníženie dane. Vyplýva to z novely zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Seniori sú tak automaticky oslobodení od platenia miestnej dane bez potreby o to žiadať. Novela sa týka len tých obcí a miest, v ktorých platí všeobecne záväzné nariadenie (VZN) o odpustení dane. Seniori však musia preukázať splnenie podmienok. Nárok na oslobodenie alebo zníženie dane má taký daňovník už v podstate natrvalo, respektíve do zrušenia prijatého VZN. Vzhľadom na skupinu daňovníkov, pre ktorú sa VZN prijíma, je dôvodné predpokladať, že osoby nad 62 rokov veku majú a budú mať záujem uplatňovať si nárok na zníženie respektíve odpustenie dane každoročne. Osoby nad 62 rokov veku tak už nie sú povinné každoročne si uplatňovať nárok na odpustenie dane a túto skutočnosť opakovane preukazovať.

Pozitívnou zmenou bude aj zrušenie limitov na doplatky za lieky. Vyplýva to z návrhu novely zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín. Nulový doplatok na lieky sa zatiaľ týka len detí; seniorov a ťažko zdravotne postihnutých ľudí táto zmena čaká až od januára budúceho roka. Seniori majú zatiaľ limit 30 eur a zdravotne ťažko postihnutí ľudia 12 eur.

Ak je dôchodca z dôvodu choroby uznaný za ťažko zdravotne postihnutého a vlastní preukaz ŤZP, môže úrad práce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Po splnení prísnych podmienok ich úrad poskytuje viac ako desiatku. Veľký záujem je najmä o príspevok na opatrovanie, ktorý môžu poberať rodinní príslušníci.

invalid, zdravotne postihnutý, vozíček Čítajte viac Rezort práce: 16 zmien, ktoré zvýšia príspevky pre ŤZP a zjednodušia ich poskytnutie

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #doplatky za lieky #ŤZP #chudoba seniorov #dávky od štátu #trináste dôchodky