Dôchodkový systém? Tri penzijné piliere

Na Slovensku fungujú tri dôchodkové piliere. Prvý zastrešuje Sociálna poisťovňa, druhý dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS) a tretí pilier doplnkové dôchodkové spoločnosti (DDS).

16.09.2021 06:00
tri penzijné piliere Foto:
Sporenie v prvom pilieri je povinné. Dobrovoľné sporenie v ostatných dvoch zvyšuje budúcu penziu.
debata (56)

Každý, kto chce mať v starobe čo najlepší dôchodok, by si mal naň aj sporiť, nie sa iba spoliehať na tzv. prvý, teda solidárny dôchodkový pilier. Jeho podstatou je úzka previazanosť na ekonomickú aktivitu občanov, a teda ich príjem. Čím viac človek zarába, tým vyššie odvody platí, a teda by mal mať v princípe aj vyšší dôchodok. Ak je niekto len v prvom pilieri, posiela do Sociálnej poisťovne 18 % zo svojho príjmu.

Ďalšou možnosťou, ako sa efektívnejšie pripraviť na dôchodok, je využiť podporu od štátu vo forme druhého a tretieho piliera. "Slováci sa vo všeobecnosti v dôchodkovom systéme veľmi nevyznajú a veľa ľudí stále nepozná ani výhody vstupu do druhého a tretieho piliera. Druhý pilier je výhodný už len z toho dôvodu, že počas ich produktívneho života nemusia odkladať nič zo svojho príjmu navyše,“ vysvetľuje analytik FinGO.sk František Burda. Príspevky do druhého piliera sú totiž odvádzané Sociálnou poisťovňou z povinných odvodov na dôchodkové poistenie.

"V prípade záujmu si môžu ľudia v druhom pilieri sporiť aj formou dobrovoľných príspevkov, ktorých výška nie je zákonom ohraničená,” hovorí Burda. Dnes zákon umožňuje vstup do II. piliera ľuďom od 15. roku života do 35 rokov, ktorým vzniklo dôchodkové poistenie. Prvé dôchodkové poistenie vznikne napríklad pri vstupe do zamestnania, pri začiatku platenia poistného na dôchodkové poistenie v prípade samostatne zárobkovo činnej osoby, alebo aj pri práci na dohodu, resp. pri študentskej dohode s príjmom nad 200 eur. Výhody II. piliera v súčasnosti využíva viac ako 1,6 milióna Slovákov.

Video
O druhom dôchodkovom pilieri a jeho prípadnej reforme s Mariánom Búlikom (OVB Allfinanz Slovensko). Odvysielané 8. 9. 2021.

Ľudia, ktorí vstúpili do II. dôchodkového piliera, si od januára na svoj dôchodok v súkromných dôchodkových správcovských spoločnostiach sporia viac. „Povinné príspevky na starobné dôchodkové sporenie sa im zvýšili na 5,25 % z vymeriavacieho základu. Zároveň sa im výška ich odvodov na starobné poistenie do I. piliera znížila na 12,75 %. Mechanizmus je nastavený tak, aby odvody do I. a II. piliera v súčte vždy zostali na úrovni 18 %,“ uviedla Jana Hrabková z komunikačného odboru Sociálnej poisťovne.

Takmer 900-tisíc ľudí si sporí aj v takzvanom treťom pilieri, teda v doplnkovom dôchodkovom sporení. Jeho najčastejšie skloňovanou výhodou je príspevok zamestnávateľa, ktorý je častým benefitom. K príspevkom samotného sporiteľa sú tak pripočítavané aj príspevky zamestnávateľa, ktoré pomôžu zabezpečiť vyšší doplnkový dôchodok v starobe. Navyše príspevky do III. piliera si môžete odpočítať zo základu dane, čo znamená si daň môžete znížiť až do sumy 180 eur ročne.

mladí ľudia, kolegovia, tím, kamaráti, skupina Čítajte viac Ako si nasporiť na dôchodok

Prvý pilier

Do prvého piliera musí prispievať každý, táto povinnosť vzniká priamo zo zákona. Poistenec, ktorý je iba v I. pilieri, bude dostávať dôchodok výlučne zo Sociálnej poisťovne. Bude financovaný z odvodov všetkých pracujúcich, ktorí budú pracovať v čase poberania dôchodku daného poistenca.

Výška dôchodku z I. piliera bude závisieť od

  • počtu odpracovaných rokov poistenca,
  • príjmov poistenca počas celého pracovného života,
  • od aktuálnej dôchodkovej hodnoty (ide o veličinu značne závislú od vývoja slovenskej ekonomiky).

Druhý pilier

Kapitalizačný pilier slúži na to, aby bol poistencovi v kombinácii s prvým pilierom zabezpečený dostatočný príjem v starobe. Peniaze na osobnom dôchodkovom účte sú majetkom sporiteľa a v prípade jeho smrti pripadnú osobám, ktoré určil pri podpise zmluvy, alebo budú predmetom dedenia.

Výška dôchodku z II. piliera bude závisieť od

  • zaplatenej výšky príspevkov na starobné dôchodkové sporenie,
  • dĺžky sporenia,
  • veku odchodu do dôchodku a priemernej očakávanej doby dožitia,
  • miery zhodnotenia dôchodkových úspor,
  • zvoleného spôsobu poberania dôchodku starobného dôchodkového sporenia.

Tretí pilier

Ide o dobrovoľné doplnkové dôchodkové sporenie, ktoré má umožniť získať doplnkový dôchodkový príjem v starobe a doplnkový dôchodkový príjem v prípade skončenia výkonu tzv. rizikových prác. Finančné prostriedky účastníkov sporenia sú spravované doplnkovými dôchodkovými spoločnosťami.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #I. pilier #III. pilier #tri penzijné piliere